BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/02/2021
Data da última atualização:  19/02/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIEIRA, E. de A.; ALCÂNTARA, M. A.; SANTOS, N. A. dos; GODIM, A. D.; IACOMINI, M.; SILVA, C. M.; CORDEIRO, A. M. T. de M.
Afiliação:  Érica de Andrade Vieira, UFPB; Maristela Alves Alcântara, UFPB; Nataly Albuquerque dos Santos, UFPB; Amanda Duarte Gondim, UFRN; Marcello Iacomini, UFPR; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; Angela Maria Tribuzy de Magalhães Cordeiro, UFPB.
Título:  Mucilages of cacti from Brazilian biodiversity: Extraction, physicochemical and technological properties.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 346, e128892, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128892
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazilian cacti have the high potential to be used as a source of mucilages with different technological functions that can be widely explored. The physicochemical, structural and technological properties of mucilages extracted from seven cladodes of cacti native from the semi-arid region of the Brazil were investigated. The mucilages exhibited high yields (8.9 to 21.54%), high contents of carbohydrates (39.77 to 87.68%), proteins (4.27 to 14.76%), and minerals, specifically Ca (2.90 to 15.65%). All species evaluated presented a diverse mono-saccharide composition, mainly constituted of galactose and arabinose, suggesting the presence of arabinoga-lactans as the main polysaccharides. Both showed peaks and bands characteristic of polysaccharides with semi- crystalline structure (14.50?38.60%), due to the high concentration of calcium. From the results, mucilages functional properties showed good water and oil retention capacities and a high emulsification capacity (100%) with stability above 83%. Foaming capacity was above 58% with stability greater than 95%. This study high-lights the potential of using cacti as a source of functional mucilages for use in food applications.
Palavras-Chave:  Arabinogalactan; Facheiro; Mandacaru; Xique-xique.
Thesagro:  Cactaceae; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Chemical composition; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, A. R. O de; CRISTALDO, G.; SILVA, B. A. K. da; ANDRADE, S. M. O. de; PARANHOS FILHO, A.; ALISSON RIBEIRO; DORVAL, M. E. C.; ANDREOTTI, R. Distribuição espacial de flebotomíneos em área de fronteira com transmissão de leishmaniose visceral humana e canina, Mato Grosso do Sul, Brasil. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE MEDICINA TROPICAL, 49., 2013, Campo Grande, MS. Anais... Campo Grande: SBMT, 2013.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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2.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, A. R. O. de; SILVA, B. A. K. da; CRISTALDO, G.; ANDRADE, S. M. O. de; PARANHOS FILHO, A.; RIBEIRO, A.; SANTOS, M. F. da C.; ANDREOTTI, R. Spatial distribution and environmental factors associated to phlebotomine fauna in a border area of transmission of visceral leishmaniasis in Mato Grosso do Sul, Brazil. Parasites & Vectors, v. 7, junho, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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3.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, A. R. O. de; DORVAL, M. E. M. C.; ANDRADE. S. M. O. de; MARQUES, A.; LIMA JÚNIOR, M. S. da C.; SILVA, B. A. K. da; ANDREOTTI, R. First report of natural infection of phlebotomines for Leishmania (Leishmania) chagasi captured in Ponta Porã, on the border between Brazil and Paraguay. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, v.1, p. 253-336, Dec. 2011. Issue 4.
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