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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
06/01/2021 |
Data da última atualização: |
12/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
GODOY, R. C. B. de; FRIZON, C. N. T.; HOFFMANN-RIBANI, R.; GARRUTI, D. dos S.; CHAMBERS, E. |
Afiliação: |
ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Cátia Nara Tobaldini Frizon, UFPR, Programa de Pós Graduação em Eng. de Alimentos; Rosemary Hoffmann-Ribani, UFPR, Programa de Pós Graduação em Eng. de Alimentos; DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; Edgar Chambers, Kansas State University. |
Título: |
Chewing gums with yerba mate and different flavors: an initial study with consumers. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Processing and Preservation, v. 45, n. 2, e15175, Feb. 2021. 12 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/jfpp.15175 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Innovative flavors are trends in the chewing gums market. Nine formulation on gums made with different kinds of yerba mate and flavors were evaluated. A time?intensity test was carried out to estimate how long the taste lasted. The MDPREF PCA graph showed that de first two dimensions explained 45.42% of the total variance. Three groups were noted: samples elaborated with chamomile (forced and aged yerba mate); samples with toasted/chamomile and natural/green apple; and all the samples flavored with orange and flavored with green apple (forced aged and toasted). Yerba mate forced aged with orange and green apple flavors were preferred by the consumers. The total duration of the stimulus was just over 5 min. This study suggests that the combination of yerba mate with other flavors has potential for use in chewing gums, however, it needs to be optimized to improve the acceptance and the duration of the flavor. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial; Chiclete; Consumers; Consumidores; Erva mate; Goma de mascar; Multivariate techniques; Sensory analysis. |
Thesagro: |
Consumidor; Ilex Paraguariensis. |
Thesaurus Nal: |
Chewing gum; Consumers (people); Yerba mate. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Origem |
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URL |
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Registros recuperados : 14 | |
2. |  | SOARES, J. D. R.; RODRIGUES, F. A.; PASQUAL, M.; NAVES, V. L.; CHAGAS, E. A.; ASMAR, S. A. Análise histoquímica de sementes de camu-camu. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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3. |  | SILVA, R. A. L.; SOARES, J. D. R.; RODRIGUES, F. A.; PASQUAL, M.; PEREIRA, F. J.; CHAGAS, E. A. Análise histoquímica em sementes de ingá (inga cinnamomea spruce ex benth). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 22., 2012, Bento Gonçalves. Anais... Bento Gonçalves: SBF, 2012.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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4. |  | SOARES, J. D. R.; DIAS, G. de M. G.; RODRIGUES, F. A.; PASQUAL, M.; CHAGAS, E. A. Caracterização anatômica e citométrica em biribazeiro (Rollinia mucosa [Jacq.]). Revista Brasileira de Fruticultura, v. 36, edição especial, e., p. 272-280, Fevereiro 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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5. |  | GOMES, A. R.; DIAS, G. de M. G.; SOARES, J. D. R.; RODRIGUES, F. A.; PASQUAL, M.; CHAGAS, E. A. Caracterização anatômica em folhas de Platonia Insignus Mart. (Clusiaceae). In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE BOTÂNICA ALICADA, 1.; SIMPÓSIO NACIONAL DE FRUTÍFERAS DO NORTE E NORDESTE, 1, 2012, Lavras. Resumos... Lavras, MG, 2012.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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7. |  | RIBEIRO, S. F.; SOARES, J. D. R.; MARTINS, J. P. R.; SILVA, R. A. L.; PASQUAL, M.; CHAGAS, E. A. Estudo histoquímico em sementes de Psidium acutangulum DC (Myrtaceae). In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE BOTÂNICA ALICADA, 1.; SIMPÓSIO NACIONAL DE FRUTÍFERAS DO NORTE E NORDESTE, 1, 2012, Lavras. Resumos... Lavras, MG, 2012.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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8. |  | SOARES, J. D. R.; PIO, L. A. S.; PAQUAL, M.; SILVA, S. de O. e; SANTOS-SEREJO, J. A. dos; ROCHA, H. S. Análise de características anatômicas de Musa acuminata, Colla submetida a duplicação cromossômica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável: anais. Vitória: INCAPER: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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9. |  | SILVA, R. A. L.; SOARES, J. D. R.; DIAS, G. de M. G.; PASQUAL, M.; CHAGAS, E. A.; GAVILANES, M. L. Cultivo de tamarindo sob malhas coloridas: plasticidade anatômica foliar. Ciência Rural, Santa Maria, v.45, n.2, p.238-244, fev, 2015.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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11. |  | COSTA, B. N. S.; COSTA, I. de J. S.; DIAS, G. de M. G.; ASSIS, F. A. de; PIO, L. A. S.; SOARES, J. D. R.; PASQUAL, M. Morpho-anatomical and physiological alterations of passion fruit fertilized with silicon. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 2, p. 163-171, Fev. 2018. Título em português: Modificações morfoanatômicas e fisiológicas de maracujazeiro fertilizado com silício.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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12. |  | REZENDE, R. A. L. S.; RODRIGUES, F. A.; REZENDE, R. M.; SOARES, J. D. R.; PASQUAL, M.; ASSIS, F. A. de. In vitro conservation of Cape gooseberry through slow-growth nodal segment cultures. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 5, p. 651-655, maio, 2018. Scientific Notes. Título em português: Conservação in vitro de físalis por meio do cultivo de segmentos nodais em crescimento lento.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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13. |  | SOARES, J. D. R.; DIAS, G. de M. G.; SILVA, R. A. L.; RODRIGUES, F. A.; PASQUAL, M.; CHAGAS, E. A.; CASTRO, E. M. de; GUIMARÃES, F. de S. Análise histoquímica em sementes de tamboril (Enterolobium contortisiliquum). In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE BOTÂNICA ALICADA, 1.; SIMPÓSIO NACIONAL DE FRUTÍFERAS DO NORTE E NORDESTE, 1, 2012, Lavras. Resumos... Lavras, MG, 2012.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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14. |  | ARAUJO, A. G. de; VAL, A. D. B.; SOARES, J. D. R.; RODRIGUES, F. A.; PASQUAL, M.; ROCHA, H. S.; ASMAR, S. A.; CORDEIRO, Z. J. M.; SILVA, S. de O. Host-pathogen interactions of Musa spp. and Mycosphaerella musicola with epidemiological variables and leaf anatomy within the pathosystem of Yellow Sigatoka disease. Australian Journal of Crop Science, v. 8, issue 8, Aug 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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