Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
Data corrente: |
02/12/2020 |
Data da última atualização: |
10/06/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CONCENÇO, G.; VIVIAN, R.; IKEDA, F. S.; PIZZUTTI, I. R.; VELA, G. M. E.; FERRACINI, V. L.; NORA, L.; CECCON, G.; CONCENÇO, F. I. G. R. |
Afiliação: |
GERMANI CONCENCO, CPACT; RAFAEL VIVIAN, Cenargen; FERNANDA SATIE IKEDA, CPAMT; I. R. PIZZUTTI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; G. M. E. VELA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SANTA MARIA; VERA LUCIA FERRACINI, CNPMA; L. NORA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS; GESSI CECCON, CPAO; F. I. G. R. CONCENÇO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE PELOTAS. |
Título: |
Herbicide residues of pre-harvest burndown in cowpea bean (Vigna unguiculata) grains. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Experimental Agriculture, v. 56, n. 6, p. 781-793, 2020. |
DOI: |
10.1017/S0014479720000290 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cowpea bean (Vigna unguiculata) is usually submitted to pre-harvest burndown with herbicides aiming toan early harvest. We aimed to quantify the residues of paraquat, diquat, glufosinate-ammonium and glyph-osate in cowpea grains subjected to two timings of pre-harvest burndown. Three identical experimentswere installed in Dourados (Lat. 22° S), Sinop (Lat. 11° S) and Teresina (Lat. 05° S), Brazil, comprisingthe pre-harvest burndown of cowpea bean with these herbicides, applied either with 50 or 75% of the podsdry and ready for harvest. As hotter and drier the location as slower the herbicide dissipation. Glyphosateshould not be used for pre-harvest burndown of cowpea. Herbicide residues were above the maximumlevels stated by the Brazilian legislation when applied with 50% dry pods. Burndown herbicides aimingto speed harvest should be applied with at least 75% dry pods in cowpea to ensure safe herbicide residuelevels in grains. |
Palavras-Chave: |
Feijão caupi. |
Thesagro: |
Herbicida; Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
-- F Plantas e Produtos de Origem Vegetal X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |