Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  06/06/2020
Data da última atualização:  21/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COELHO, M. M. H.; MORAIS, N. W. S.; PEREIRA, E. L.; LEITAO, R. C.; SANTOS, A. B. dos.
Afiliação:  MILENA MACIEL HOLANDA COELHO, Department of Hydraulic and Environmental Engineering, Federal University of Ceará; NAASSOM WAGNER SALES MORAIS, Department of Hydraulic and Environmental Engineering, Federal University of Ceará; ERLON LOPES PEREIRA, Department of Hydraulic and Environmental Engineering, Federal University of Ceará; RENATO CARRHA LEITAO, CNPAT; ANDRE BEZERRA DOS SANTOS, Department of Hydraulic and Environmental Engineering, Federal University of Ceará.
Título:  Potential assessment and kinetic modeling of carboxylic acids production using dairy wastewater as substrate.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Biochemical Engineering Journal, v. 156, art. 107502, Apr. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bej.2020.107502
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Carboxylic acids (CA) are high added-value compounds that can be produced via anaerobic fermentation by using agroindustrial residues as substrates. However, different compounds in wastewater impose uncontrolled metabolic pathways, in which the acidogenic fermentation kinetics need to be elucidated. This work aimed to assess the potential production of CA from dairy wastewater (DW) and to perform the kinetic modeling of the process. The experiments were conducted in quadruplicate batch reactors (250 mL of working volume) with inoculum from a brewery UASB at 0.61 ± 0.04 gCOD gVSS−1. To inhibit methanogenesis, 0.05 % (v/v) chloroform was added to the reactors. The tests showed that DW is a readily fermentable substrate to acidogenic microorganisms because it presents high rates of short-chain CA formation in the first two days of the experiment. The low concentrations of medium-chain CA found indicate that fats and proteins did not function as the main carbon source for DW fermentation. The yield obtained was 0.66 mgCA mgCODA−1, which corresponds to 0.83 mgCODCA mgCODA−1. Kinetic modeling studies have shown that mathematical models that can describe an exponential phase, such as First-order and Fitzhugh models, are suitable for simulating the production of carboxylic acids. Finally, DW seems to be a promising substrate to be investigated in the carboxylic platform.
Palavras-Chave:  Acido genesis; Ácidos carboxílicos; Águas residuais leiteiras; Anaerobic fermentation; Dairy wastewater; Kinetic modeling; Modelagem cinética; Recuperação de recursos; Resource recovery.
Thesagro:  Fermentação; Fermentação Anaeróbica.
Thesaurus Nal:  Carboxylic acids; Fermentation.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT16429 - 1UPCAP - DDART20026
Voltar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional