BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  26/07/2019
Data da última atualização:  07/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TELLES, B. R.; CARVALHO, F. M. de S.; VANTINI, J. da S.; BELESINI, A. A.; CASTRO, G. M. de; GIACHETTO, P. F.; CARLIN, S. D.; SILVA, T. R. da; PINHEIRO, D. G.; CAZETTA, J. O.; FERRO, M. I. T.
Afiliação:  BRUNA ROBIATI TELLES, FCAV/Unesp; FLÁVIA MARIA DE SOUZA CARVALHO, FCAV/Unesp; JULIANA DA SILVA VANTINI, FCAV/Unesp; ALINE ANDRUCIOLI BELESINI, FCAV/Unesp; GIOVANNI MARQUES DE CASTRO, CNPTIA; POLIANA FERNANDA GIACHETTO, CNPTIA; SAMIRA DOMINGUES CARLIN, IAC/Apta; THAIS RAMOS DA SILVA, FCAV/Unesp; DANIEL GUARIZ PINHEIRO, FCAV/Unesp; JAIRO OSVALDO CAZETTA, FCAV/Unesp; MARIA INÊS TIRABOSCHI FERRO, FCAV/Unesp.
Título:  Prolonged water deficit reveals new profile of sugarcane gene expression and metabolic pathway related to tolerance.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Sugar Tech, v. 21, n. 3, p. 451-461, May-June 2019.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s12355-018-0674-3
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract Drought is the abiotic stress that most influences the sugarcane energy production, and has become even more critical after sugarcane cultivation expanded to regions with water scarcity. To overcome this problem, it is necessary to develop and use cultivars that are more adapted to drought stress. The present work analyzed biometrics, physiological behavior and the gene expression profiles of sugarcane subjected to different periods of water deficit simulating field conditions. The cultivars SP81-3250 (drought-tolerant) and RB855453 (drought-sensitive) were cultivated in a greenhouse at three levels of soil-water potential (control, moderate and severe). The biometric, physiological and molecular characteristics of these cultivars were evaluated at 30, 60 and 90 days post-treatment. We found significant differences in the biometric and physiological parameters in response to the treatments. The de novo assembly of the transcriptomes allowed us to identify a total of 5236 genes that were exclusive to either of the two cultivars. We analyzed 2635 genes exclusive to the drought-tolerant cultivar and involved in the response to prolonged water deficit. Some of these genes showed a very interesting expression profile: DNA helicase, NAC proteins, E3 ligase, serine/threonine kinase and proteins of the salicylic acid pathway. This work also identified 39 orphan genes in the drought-tolerant cultivar that can be considered target genes for future studies regarding water stre... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  De novo assembly; Drought stress; Exclusive genes; Expressão gênica; RNA-seq; Saccharum spp.
Thesagro:  Cana de Açúcar; Resistência a Seca; Seca.
Thesaurus Nal:  Drought; Gene expression; Saccharum; Sugarcane.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA20077 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 6
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCALAÇA, P. R. A.; BEZERRA, R. P.; PORTO, A. L. F.; CAVALCANTI, M. T. H. Podem as bactérias ácido lácticas probióticas apresentarem efeito antitumoral em modelo animal de câncer de cólon? Uma revisão da literatura. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 6, p. 587-592, jun. 2017. Título em inglês: Can probiotic acid lactic bacteria submit antitumor effect in animal model of colon cancer? A review of the literature.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, W. M.; NOBRE, M. S. de C.; CAVALCANTI, M. T.; SANTOS, K. M. O. dos; FIGUEIREDO, H. O. S.; BURITI, F. C. Proteolysis of reconstituted goat whey fermented by Streptococcus thermophilus in co-culture with commercial probiotic lactobacillus strains. International Journal of Dairy Technology, v. 70, p. 1-10, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoSALES, M. R.; CAVALCANTI, M. T. H.; LIMA FILHO, J. L. de; MOTTA, C. M. de S.; PORTO, A. L. F. Utilização de penas de galinha para produção de queratinase por Aspergillus carbonarius . Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 2, p. 285-288, fev. 2008 Notas Científiacs. Título em inglês: The use of poultry feather to produce keratinase by Aspergillus carbonarius.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoEGITO, A. S. do; GONÇALVES, M. C.; BEZERRA, E. dos; SILVA, M. M. C. da; FELISBERTO, N. R. de O.; CAVALCANTI, M. T.; LAGUNA, L. E.; GONÇALVES, I. C. D. Fabricação de queijos utilizando ervas aromáticas: validação e transferência de tecnologia. Brasília, DF: Embrapa, 2023. 28 p. ODS 2, ODS 9.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoEGITO, A. S. do; GONÇALVES, M. C.; EVANGELISTA, M. E. M.; SOUZA, T. de L.; SILVA, J. A. da; SILVA, M. M. C. da; FELISBERTO, N. R. de O.; CAVALCANTI, M. T. Processamento de queijo muçarela de leite de cabra pelo método de fermentação. Sobral: Embrapa Caprinos e Ovinos, 2023. (Embrapa Caprinos e Ovinos. Comunicado Técnico, 209). SELOS ODS 2, 8, 9, 12, 17.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
6.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, A. M. de S.; FARIAS, D. R. B. de; QUEIROZ, B. B. de; NOBRE, M. S. de C.; CAVALCANTI, M. T.; FIGUEIREDO, H. O. S.; SANTOS, K. M. O. dos; MEDEIROS, A. C. D.; FLORENTINO, E. R.; BURITI, F. C. A. Influence of a Co-culture of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus casei on the Proteolysis and ACE-Inhibitory Activity of a Beverage Based on Reconstituted Goat Whey Powder. Probiotics and Antimicrobial Proteins, v. 11, p. 273-282, 2019. Published online: 5 December 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 6
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional