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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
21/03/2018 |
Data da última atualização: |
21/03/2018 |
Tipo da produção científica: |
Orientação de Tese de Pós-Graduação |
Autoria: |
MACIEL, M. do V. |
Afiliação: |
Michel do Vale Maciel. |
Título: |
Monitoramento nutricional da dieta de pequenos ruminantes utilizando espectroscopia da reflectância do infravermelho próximo (NIRS) no sertão de Pernambuco. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
2016. |
Páginas: |
135 f. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Tese (Doutorado em Zootecnia) - Universidade Federal Rural de Pernambuco, Universidade Federal da Paraíba, Universidade Federal do Ceará, Recife. Orientadora: Ângela Maria Vieira Batista; Coorientadores: Marco Aurélio Delmontes Bomfim (Embrapa), Fernando Lucas Torres Mesquita. |
Conteúdo: |
Resumo: Objetivou-se monitorar o valor nutricional da dieta de pequenos ruminantes utilizando espectroscopia da reflectância do infravermelho próximo (NIRS). A pesquisa foi realizada de janeiro a dezembro de 2014, na Estação Experimental de Sertânia, pertencente ao Instituto Agronômico de Pernambuco - IPA, no município de Sertânia, Pernambuco (PE), em uma área de 37 hectares de Caatinga. Na área experimental foram traçados sete transectos paralelos. Foram marcados, em cada transecto, pontos de avaliação a cada 20 metros, totalizando 136 pontos de avaliação da composição botânica, disponibilidade de fitomassa dos estratos e retirada de amostras para composição química. Para determinação do valor nutritivo da dieta, foram utilizados cinco ovinos e seis caprinos, todos com fístula permanente no rúmen e peso médio de 32,35+2,37 e 32,68+1,14 kg, respectivamente. Os animais foram soltos na pastagem às 7:00 horas e recolhidos às 17:00 horas, receberam sal mineral e água ad libitum. As coletas de fezes e extrusas se seguiram durante cinco dias consecutivos em cada mês de coleta. A produção total de fezes foi obtida através da coleta total utilizandos bolsas adaptadas aos animais. O consumo de matéria seca foi obtido pelo cálculo inverso da digestibilidade: Consumo (kg/dia de MS) = Produção fecal / (1-Digestibilidade). A partir do CMS foram calculados os consumos dos nutrientes MO, PB, FDN, FDA, CHOT e CNF, multiplicando a quantidade de matéria seca consumida pelo percentual de cada um dos nutrientes da extrusa. Para obtenção dos espectros das amostras, foi utilizado o aparelho FOSS 5000 Nirsystem II utilizando o software ISIScan®. Foss 5000, com leitura numa faixa de 1100 a 2500 nm na região do infravermelho próximo, com intervalo espectral de 2 nm. Foram escaneadas ao todo 660 amostras de fezes, sendo, 360 referentes a fezes da espécie caprina e 300 a fezes da espécie ovina, para a obtenção dos espectros. Foram calibradas equações de predição para um modelo Global (caprinos e ovinos nas diferentes estações), modelo utilizando amostras compostas, um modelo separando as espécies (caprinos e ovinos) e um modelo separando as estações (chuva, trasição chuva seca, seca e trasição seca chuva), além de separar as espécies dentros das estações (seca e chuva). A espectroscopia de infravermelho próximo (NIR) proporciona boa precisão para determinar a composição de PB e DIVMO da dieta de pequenos ruminantes pastejando na caatinga. A composição florística da Caatinga possui grandes quantidades de espécies de planta, em sua maioria plantas endêmicas. A disponibilidade da fitomassa e a composição bromatológica variam diretamente pela presença e ou ausência de chuvas, diminuindo ou aumentado a disponibinilidade e a composição química de todos os estratos. A digestibilidade in vitro da matéria seca e digestibilidade in vitro da matéria orgânica a deita dos ovinos são maiores do que a dos caprinos, porém o sem alterações no desempenho entre as espécies, quando pastejando na Caatinga, nos meses de maior incidência pluviométrica e são influenciadas pela ausência de chuvas; nos ovinos existe maior variação, ao longo do ano, do que a dos caprinos. Os teores de proteína da dieta de ovinos e caprinos, pastejando na Caatinga são superiores aos mínimos, descritos para estas espécies, com grande parte deste nitrogênio ligado a fibra. A utilização de um modelo global para as duas espécies, nas diferentes estações (Chuva, TCS, Seca e TSC) é considerado viável para predizer a dieta de pequenos ruminantes na Caatinga, devido a maior robustez do modelo. A tecnologia NIRS fecal mostrou-se uma grande alternativa para substituição parcial do uso de animais fistulados na coleta de amostra, desde que seja feita a calibração corretamente. Mesmo em ambientes heterogêneos como o de Caatinga, o NIR se mostrou eficaz, sendo o limite de sua utilização o método de amostragem na calibração. Abstract: The objective was to monitor the nutritional value of small ruminant diet using spectroscopic reflectance near-infrared (NIRS) and characterize grazing Caatinga. The survey was conducted from january to december 2014, at the Estação Experimental in Sertânia, belonging to Instituto Agronômico de Pernambuco –IPA, in the municipality of Sertânia, Pernambuco (PE), in an area of 37 hectares of Caatinga. In the experimental area, seven parallel transects strokes. They were marked in each transect evaluation points every 20 meters, totaling 136 points of evaluation of botanical composition, availability of strata and taking samples for chemical composition. To determine the nutritional value of the diet, it was used five sheep and six goats, all with permanent fistula in the rumen and average weight of 32,35 + 2,37 and 32,68 + 1,14 kg, respectively. The animals were loose in the pasture 7:00 hours and 17:00 hours collected, received mineral salt and water ad libitum for five consecutive days each month of collection. The total production of feces was obitida by total collection utilizandos bags adapted to animals. The dry matter intake was obtained by the inverse calculation of digestibility: Consumption (kg DM / day) = fecal production / (1-digestibility). The CMS was calculated from other inputs MO, MM, FDN and FDA by multiplying the amount of dry matter consumed by the percentage of each nutrient extrusa. To obtain spectra of the samples was used FOSS 5000 Nirsystem II machine using ISIScan® software. Foss 5000, with reading in a range from 1100 to 2500 nm in the near infrared region, with 2 nm spectral range. Were scanned in all fecal samples 660, 360 with respect faeces of 300 goats and ovine species for obtaining the spectra. They were calibrated prediction equations for a Global Model (goats and sheep in different seasons) model using composite samples, separating species (goats and sheep), separating the seasons (rain, trasição dry rain, drought and trasição dry rain) and separating species insides of seasons (dry and wet). The near-infrared spectroscopy (NIR) provides good accuracy to determine the composition of PB and DIVMO the lies of small ruminant grazing in the Caatinga. The floristic composition of the Caatinga has large amounts of plant species, mostly endemic plants. The availability of biomass and chemical composition vary directly by the presence or absence of rain and decreasing or increasing the disponibinilidade and the chemical composition of all strata. In vitro dry matter digestibility and in vitro digestibility of organic matter to lay the sheep are larger than the goat when grazing in the Caatinga, in the months of highest incidence rainfall and are influenced by the absence of rain, the sheep, there is more variation throughout the year than the goat. The protein content of the diet of sheep and goats grazing in the Caatinga are above the minimum, described for these species, with much of this nitrogen connected to fiber. The use of a global model for both species, in different seasons (rain, TCS, Drought and TSC) is considered feasible to predict the diet of small ruminants in the Caatinga due to greater robustness of the model. The fecal NIRS technology proved to be a great alternative to partial substitution of fistulated animals in sample collection, since the calibration is done correctly. Even in heterogeneous environments such as Caatinga, the NIR has proven effective, with the limit of its use sampling in the calibration. MenosResumo: Objetivou-se monitorar o valor nutricional da dieta de pequenos ruminantes utilizando espectroscopia da reflectância do infravermelho próximo (NIRS). A pesquisa foi realizada de janeiro a dezembro de 2014, na Estação Experimental de Sertânia, pertencente ao Instituto Agronômico de Pernambuco - IPA, no município de Sertânia, Pernambuco (PE), em uma área de 37 hectares de Caatinga. Na área experimental foram traçados sete transectos paralelos. Foram marcados, em cada transecto, pontos de avaliação a cada 20 metros, totalizando 136 pontos de avaliação da composição botânica, disponibilidade de fitomassa dos estratos e retirada de amostras para composição química. Para determinação do valor nutritivo da dieta, foram utilizados cinco ovinos e seis caprinos, todos com fístula permanente no rúmen e peso médio de 32,35+2,37 e 32,68+1,14 kg, respectivamente. Os animais foram soltos na pastagem às 7:00 horas e recolhidos às 17:00 horas, receberam sal mineral e água ad libitum. As coletas de fezes e extrusas se seguiram durante cinco dias consecutivos em cada mês de coleta. A produção total de fezes foi obtida através da coleta total utilizandos bolsas adaptadas aos animais. O consumo de matéria seca foi obtido pelo cálculo inverso da digestibilidade: Consumo (kg/dia de MS) = Produção fecal / (1-Digestibilidade). A partir do CMS foram calculados os consumos dos nutrientes MO, PB, FDN, FDA, CHOT e CNF, multiplicando a quantidade de matéria seca consumida pelo percentual de cada ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioma Caatinga; Brasil; Equação de predição; Infrared spectrophotometry; Native pasture; Pernambuco; Protein; Região Nordeste. |
Thesagro: |
Caprino; Dieta; Digestibilidade; Espectrometria; Nutrição animal; Ovino; Pastagem nativa; Proteína; Valor nutritivo. |
Thesaurus Nal: |
Animal nutrition; Brazil; Diet; Digestibility; Goats; Grazing; Nutritive value; Semiarid zones; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
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A pesquisa foi realizada de janeiro a dezembro de 2014, na Estação Experimental de Sertânia, pertencente ao Instituto Agronômico de Pernambuco - IPA, no município de Sertânia, Pernambuco (PE), em uma área de 37 hectares de Caatinga. Na área experimental foram traçados sete transectos paralelos. Foram marcados, em cada transecto, pontos de avaliação a cada 20 metros, totalizando 136 pontos de avaliação da composição botânica, disponibilidade de fitomassa dos estratos e retirada de amostras para composição química. Para determinação do valor nutritivo da dieta, foram utilizados cinco ovinos e seis caprinos, todos com fístula permanente no rúmen e peso médio de 32,35+2,37 e 32,68+1,14 kg, respectivamente. Os animais foram soltos na pastagem às 7:00 horas e recolhidos às 17:00 horas, receberam sal mineral e água ad libitum. As coletas de fezes e extrusas se seguiram durante cinco dias consecutivos em cada mês de coleta. A produção total de fezes foi obtida através da coleta total utilizandos bolsas adaptadas aos animais. O consumo de matéria seca foi obtido pelo cálculo inverso da digestibilidade: Consumo (kg/dia de MS) = Produção fecal / (1-Digestibilidade). A partir do CMS foram calculados os consumos dos nutrientes MO, PB, FDN, FDA, CHOT e CNF, multiplicando a quantidade de matéria seca consumida pelo percentual de cada um dos nutrientes da extrusa. Para obtenção dos espectros das amostras, foi utilizado o aparelho FOSS 5000 Nirsystem II utilizando o software ISIScan®. Foss 5000, com leitura numa faixa de 1100 a 2500 nm na região do infravermelho próximo, com intervalo espectral de 2 nm. Foram escaneadas ao todo 660 amostras de fezes, sendo, 360 referentes a fezes da espécie caprina e 300 a fezes da espécie ovina, para a obtenção dos espectros. Foram calibradas equações de predição para um modelo Global (caprinos e ovinos nas diferentes estações), modelo utilizando amostras compostas, um modelo separando as espécies (caprinos e ovinos) e um modelo separando as estações (chuva, trasição chuva seca, seca e trasição seca chuva), além de separar as espécies dentros das estações (seca e chuva). A espectroscopia de infravermelho próximo (NIR) proporciona boa precisão para determinar a composição de PB e DIVMO da dieta de pequenos ruminantes pastejando na caatinga. A composição florística da Caatinga possui grandes quantidades de espécies de planta, em sua maioria plantas endêmicas. A disponibilidade da fitomassa e a composição bromatológica variam diretamente pela presença e ou ausência de chuvas, diminuindo ou aumentado a disponibinilidade e a composição química de todos os estratos. A digestibilidade in vitro da matéria seca e digestibilidade in vitro da matéria orgânica a deita dos ovinos são maiores do que a dos caprinos, porém o sem alterações no desempenho entre as espécies, quando pastejando na Caatinga, nos meses de maior incidência pluviométrica e são influenciadas pela ausência de chuvas; nos ovinos existe maior variação, ao longo do ano, do que a dos caprinos. Os teores de proteína da dieta de ovinos e caprinos, pastejando na Caatinga são superiores aos mínimos, descritos para estas espécies, com grande parte deste nitrogênio ligado a fibra. A utilização de um modelo global para as duas espécies, nas diferentes estações (Chuva, TCS, Seca e TSC) é considerado viável para predizer a dieta de pequenos ruminantes na Caatinga, devido a maior robustez do modelo. A tecnologia NIRS fecal mostrou-se uma grande alternativa para substituição parcial do uso de animais fistulados na coleta de amostra, desde que seja feita a calibração corretamente. Mesmo em ambientes heterogêneos como o de Caatinga, o NIR se mostrou eficaz, sendo o limite de sua utilização o método de amostragem na calibração. Abstract: The objective was to monitor the nutritional value of small ruminant diet using spectroscopic reflectance near-infrared (NIRS) and characterize grazing Caatinga. The survey was conducted from january to december 2014, at the Estação Experimental in Sertânia, belonging to Instituto Agronômico de Pernambuco –IPA, in the municipality of Sertânia, Pernambuco (PE), in an area of 37 hectares of Caatinga. In the experimental area, seven parallel transects strokes. They were marked in each transect evaluation points every 20 meters, totaling 136 points of evaluation of botanical composition, availability of strata and taking samples for chemical composition. To determine the nutritional value of the diet, it was used five sheep and six goats, all with permanent fistula in the rumen and average weight of 32,35 + 2,37 and 32,68 + 1,14 kg, respectively. The animals were loose in the pasture 7:00 hours and 17:00 hours collected, received mineral salt and water ad libitum for five consecutive days each month of collection. The total production of feces was obitida by total collection utilizandos bags adapted to animals. The dry matter intake was obtained by the inverse calculation of digestibility: Consumption (kg DM / day) = fecal production / (1-digestibility). The CMS was calculated from other inputs MO, MM, FDN and FDA by multiplying the amount of dry matter consumed by the percentage of each nutrient extrusa. To obtain spectra of the samples was used FOSS 5000 Nirsystem II machine using ISIScan® software. Foss 5000, with reading in a range from 1100 to 2500 nm in the near infrared region, with 2 nm spectral range. Were scanned in all fecal samples 660, 360 with respect faeces of 300 goats and ovine species for obtaining the spectra. They were calibrated prediction equations for a Global Model (goats and sheep in different seasons) model using composite samples, separating species (goats and sheep), separating the seasons (rain, trasição dry rain, drought and trasição dry rain) and separating species insides of seasons (dry and wet). The near-infrared spectroscopy (NIR) provides good accuracy to determine the composition of PB and DIVMO the lies of small ruminant grazing in the Caatinga. The floristic composition of the Caatinga has large amounts of plant species, mostly endemic plants. The availability of biomass and chemical composition vary directly by the presence or absence of rain and decreasing or increasing the disponibinilidade and the chemical composition of all strata. In vitro dry matter digestibility and in vitro digestibility of organic matter to lay the sheep are larger than the goat when grazing in the Caatinga, in the months of highest incidence rainfall and are influenced by the absence of rain, the sheep, there is more variation throughout the year than the goat. The protein content of the diet of sheep and goats grazing in the Caatinga are above the minimum, described for these species, with much of this nitrogen connected to fiber. The use of a global model for both species, in different seasons (rain, TCS, Drought and TSC) is considered feasible to predict the diet of small ruminants in the Caatinga due to greater robustness of the model. The fecal NIRS technology proved to be a great alternative to partial substitution of fistulated animals in sample collection, since the calibration is done correctly. 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Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
06/04/2004 |
Data da última atualização: |
27/07/2007 |
Autoria: |
CATTELAN, A. J.; COLOMBANO, L. P.; BETTI, A. F. F.; CUNHA, F. E. I. D.; FERRACIN, L. M. |
Título: |
Soybean sudden death syndrome (Fusarium solani) controlled in greenhouse by inoculation with antagonistic bacteria. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORLD SOYBEAN RESEARCH CONFERENCE, 7.; INTERNATIONAL SOYBEAN PROCESSING AND UTILIZATION CONFERENCE, 4.; CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 3., 2004, Foz do Iguassu. Abstracts of contributed papers and posters. Londrina: Embrapa Soybean, 2004. |
Páginas: |
p. 71-72. |
Série: |
(Embrapa Soja. Documentos, 228). |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Editado por Flávio Moscardi, Clara Beatriz Hoffmann-Campo, Odilon Ferreira Saraiva, Paulo Roberto Galerani, Francisco Carlos Krzyzanowski, Mercedes Concordia Carrão-Panizzi. |
Conteúdo: |
The soybean sudden death syndrome (SDS), caused by Fusarium solani f. sp. glycines (FSG), is a disease that has grown in importance in Brazil. Besides a few tolerant cultivars, no agricultural practice has been successful in reducing the impact of the disease. The present study aimed to evaluate the effect of soybean seed inoculation with bacteria antagonistic to FSG upon the control or attenuation of SDS symptoms. Eighteen bacterial strains, most of them Pseudomonas spp., were tested under greenhouse conditions. The strains were grown in trypticase soy agar, one tenth of the strength (0.1X TSA), at 28±1°C, for 24 to 48 h. The bacterial cells were harvested, suspended in 0.1M MgSO4 (pH 7,0) and the optical density adjusted for an absorbance of 0.55 at 600 nm. In each pot containing 3 kg of the A horizon of an Eutrorthox ("Latossolo Vermelho Perférrico eutrófico"), were sown six seeds of soybean cv. "BRS 156" inoculated with each one of the strains and 18 sorghum seeds with mycelia of FSG (3,2x105 CFU seed-1). For the inoculation, the seeds were immersed in the cell suspension of each strain or into sterile 0.1 M MgSO4 pH 7.0 (nonbacterial control). There was also a nonbacterial control with soil non-inoculated with FSG. Each treatment was replicated seven times in a completely randomized design. Fifteen days after the emergence, plants were thinned to two per pot. The plants were harvest at 30 days after sowing when the following evaluations were made: plant height, root and shoot dry weight and number of nodules. The data were analyzed by ANOVA and treatment means were separated by the Duncan's test (a=0.05). The presence of the fungus in the soil reduced the shoot and root dry weight in 16,5 and 17,8 %, respectively, when the bacteria were not inoculated. In the presence of the fungus and bacteria, some strains protected the plants and the symptoms were virtually absent. In those cases, the development of the plants were very similar to the ones in the control without the fungus. The best strains are currently being tested in field trials. MenosThe soybean sudden death syndrome (SDS), caused by Fusarium solani f. sp. glycines (FSG), is a disease that has grown in importance in Brazil. Besides a few tolerant cultivars, no agricultural practice has been successful in reducing the impact of the disease. The present study aimed to evaluate the effect of soybean seed inoculation with bacteria antagonistic to FSG upon the control or attenuation of SDS symptoms. Eighteen bacterial strains, most of them Pseudomonas spp., were tested under greenhouse conditions. The strains were grown in trypticase soy agar, one tenth of the strength (0.1X TSA), at 28±1°C, for 24 to 48 h. The bacterial cells were harvested, suspended in 0.1M MgSO4 (pH 7,0) and the optical density adjusted for an absorbance of 0.55 at 600 nm. In each pot containing 3 kg of the A horizon of an Eutrorthox ("Latossolo Vermelho Perférrico eutrófico"), were sown six seeds of soybean cv. "BRS 156" inoculated with each one of the strains and 18 sorghum seeds with mycelia of FSG (3,2x105 CFU seed-1). For the inoculation, the seeds were immersed in the cell suspension of each strain or into sterile 0.1 M MgSO4 pH 7.0 (nonbacterial control). There was also a nonbacterial control with soil non-inoculated with FSG. Each treatment was replicated seven times in a completely randomized design. Fifteen days after the emergence, plants were thinned to two per pot. The plants were harvest at 30 days after sowing when the following evaluations were made: plant height, root and... Mostrar Tudo |
Categoria do assunto: |
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Marc: |
LEADER 03062naa a2200205 a 4500 001 1466752 005 2007-07-27 008 2004 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCATTELAN, A. J. 245 $aSoybean sudden death syndrome (Fusarium solani) controlled in greenhouse by inoculation with antagonistic bacteria. 260 $c2004 300 $ap. 71-72. 490 $a(Embrapa Soja. Documentos, 228). 500 $aEditado por Flávio Moscardi, Clara Beatriz Hoffmann-Campo, Odilon Ferreira Saraiva, Paulo Roberto Galerani, Francisco Carlos Krzyzanowski, Mercedes Concordia Carrão-Panizzi. 520 $aThe soybean sudden death syndrome (SDS), caused by Fusarium solani f. sp. glycines (FSG), is a disease that has grown in importance in Brazil. Besides a few tolerant cultivars, no agricultural practice has been successful in reducing the impact of the disease. The present study aimed to evaluate the effect of soybean seed inoculation with bacteria antagonistic to FSG upon the control or attenuation of SDS symptoms. Eighteen bacterial strains, most of them Pseudomonas spp., were tested under greenhouse conditions. The strains were grown in trypticase soy agar, one tenth of the strength (0.1X TSA), at 28±1°C, for 24 to 48 h. The bacterial cells were harvested, suspended in 0.1M MgSO4 (pH 7,0) and the optical density adjusted for an absorbance of 0.55 at 600 nm. In each pot containing 3 kg of the A horizon of an Eutrorthox ("Latossolo Vermelho Perférrico eutrófico"), were sown six seeds of soybean cv. "BRS 156" inoculated with each one of the strains and 18 sorghum seeds with mycelia of FSG (3,2x105 CFU seed-1). For the inoculation, the seeds were immersed in the cell suspension of each strain or into sterile 0.1 M MgSO4 pH 7.0 (nonbacterial control). There was also a nonbacterial control with soil non-inoculated with FSG. Each treatment was replicated seven times in a completely randomized design. Fifteen days after the emergence, plants were thinned to two per pot. The plants were harvest at 30 days after sowing when the following evaluations were made: plant height, root and shoot dry weight and number of nodules. The data were analyzed by ANOVA and treatment means were separated by the Duncan's test (a=0.05). The presence of the fungus in the soil reduced the shoot and root dry weight in 16,5 and 17,8 %, respectively, when the bacteria were not inoculated. In the presence of the fungus and bacteria, some strains protected the plants and the symptoms were virtually absent. In those cases, the development of the plants were very similar to the ones in the control without the fungus. The best strains are currently being tested in field trials. 700 1 $aCOLOMBANO, L. P. 700 1 $aBETTI, A. F. F. 700 1 $aCUNHA, F. E. I. D. 700 1 $aFERRACIN, L. M. 773 $tIn: WORLD SOYBEAN RESEARCH CONFERENCE, 7.; INTERNATIONAL SOYBEAN PROCESSING AND UTILIZATION CONFERENCE, 4.; CONGRESSO BRASILEIRO DE SOJA, 3., 2004, Foz do Iguassu. Abstracts of contributed papers and posters. Londrina: Embrapa Soybean, 2004.
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