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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  05/09/2017
Data da última atualização:  11/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NEVES, H. H. das; MATA, M. G. F. da; GUERRA, J. G. M.; CARVALHO, D. F. de; WENDROTH, O. O.; CEDDIA, M. B.
Afiliação:  HUGO HERMSDORFF DAS NEVES, UFRRJ; MARIA GABRIELA FERREIRA DA MATA, UFRRJ; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; DANIEL FONSECA DE CARVALHO, UFRRJ; OLE OTTO WENDROTH, UNIVERSITY OF KENTUCHY, USA; MARCOS BACIS CEDDIA, UFRRJ.
Título:  Spatial and temporal patterns of soil water content in an agroecological production system.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Scientia Agricola, Piracicaba, v. 74, n. 5, p., sept./oct. 2017.
ISSN:  1678-992X
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1678-992x-2016-0213
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Spatial and temporal patterns of soil water content (SWC) can not only improve the understanding of soil water processes but also the water management in the field. The spatial distribution of SWC depends on the spatial variability of soil attributes, vegetation and landscape features. The aim of this study was to evaluate: i) the spatial and temporal variability pattern in an agroecological system; ii) understand the factors affecting the spatial variations of SWC; iii) determine if wet and dry zones conserve their spatial position; iv) evaluate the possibility of using this information to reduce the number of SWC measurements. The experiment was carried out in an area of 2,502 m2, where a regular grid with spacing of 10 m was laid out. At each point, time domain reflectometer sensors were installed at depths of 0.05, 0.15, 0.30 m to monitor the SWC for 18 days in 2014 (Jan, Feb and Mar) and 9 days in 2014/2015 (Dec and Jan). The SWC, at the three soil depths, followed a similar and systematic pattern, being highest in the deepest layers, and exhibited temporal stability. The correlation between SWC and clay content varied both with the depth and the magnitude of SWC. During the wet season it is necessary to intensify the sampling density to estimate the SWC, while during the dry season the Spearman rank correlation remained high indicating the need for a small sampling effort only. The driest zones tend to conserve their spatial position more for a longer period than compa... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Spatial pattern; TDR; Temporal pattern; Time series.
Thesaurus Nal:  agroecology.
Categoria do assunto:  B Sociologia Rural
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB40554 - 1UPCAP - DD2017.000782017.00078
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1.Imagem marcado/desmarcadoFARIAS, S. R. de; NARAIN, N.; FREIRE, R. M. M.; QUEIROZ, M. do S. R. de. Composicao do oleo de amendoim do grupo botanico spanish e sua relacao Oleico/Lin deico. Revista de Oleaginosas e Fibrosas, v.5, n.2, p.373-378, 2001.
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoFARIAS, S. R. de; NARAIN, N.; MENDES FILHO, R. M.; QUEIROZ, M. do S. R. de. Composicao do oleo de amendoim do grupo botanico spanish e sua relacao Olleico/lino leico. Revista Oleaginosas e Fibrosa, Campina Grande, V.5, n.2, p.373-378, 2001.
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoFARIAS, S. R. de; NARAIN, N.; FREIRE, R. M. M.; SANTOS, R. C. dos; QUEIROZ, M. do S. R. de. Acidos graxos em sementes de amendoim do tipo valencia. Revista de Oleaginosas e fibrosas, v.3, n-3, p.127-130, set-dez., 1999.
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoQUEIROZ, M. do S. R. de; NARAIN, N.; FREIRE, R. M. M.; FARIAS, S. R. de; SANTOS, R. C. dos. Determinação de aflatoxinas em sementes de amendoim, armazenadas em condições ambiente e em câmara fria. Revista brasileira de oleaginosas e fibrosas, v.10, n.1/2, p. 1009-1015, jan./ago., 2006.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - B
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5.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, R. M. M.; NARAIN, N.; SANTOS, R. C. dos; FARIAS, S. R. de; QUEIROZ, M. do S. R. de. Composicao centesimal de sementes de amendoim em tres tipos botanicos. Revista de Oleaginosas e Fibrosas, Campina Grande, v.1,n1.,p.135-142, dez, 1997
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6.Imagem marcado/desmarcadoFREIRE, R. M. M.; NARAIN, N.; MOREIRA, R. de A.; SANTOS, R. C. dos; FARIAS, S. R. de; QUEIROZ, M. do S. R. de. Avaliacao proteica da farinha desengordurada de genotipos de amendoim. Revista Oleaginosa e Fibrasas, v.4, n.3, p.193-199, ago-dez, 2000.
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