BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  20/07/2016
Data da última atualização:  24/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GUIMARAES, C. C.; ASSIS, C.; SIMEONE, M. L. F.; SENA, M. M.
Afiliação:  MARIA LUCIA FERREIRA SIMEONE, CNPMS.
Título:  Use of near-infrared spectroscopy, partial least-squares, and ordered predictors selection to predict four quality parameters of sweet sorghum juice used to produce bioethanol.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Energy & Fuels, Washington, v. 30, p. 4137- 4144, 2016.
DOI:  10.1021/acs.energyfuels.6b00408
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sweet sorghum juice is gaining importance as a raw material for the first-generation ethanol production in the period between harvests of sugar cane. Breeding programs are seeking to improve sorghum quality to increase productivity, what has generated an excessive number of samples to be analyzed. Thus, the aim of this paper was to develop rapid and low-cost methods based on partial least-squares (PLS) and near-infrared spectroscopy (NIRS) for the determination of four quality chemical parameters of sweet sorghum. Spectra were recorded with a transflectance accessory, and robust models were built with 500 samples obtained from more than 200 hybrids and inbred strains. Optimization by variable selection was carried out with ordered predictors selection (OPS), providing simpler, more interpretable and predictive multivariate calibration models. The methods were developed in the working ranges of 5.5−18.1° Brix, 1.2−5.2%, 0.3−13.0%, and 9.8−83.0% for degrees Brix, reducing sugars, polarizable sugars, and apparent purity, respectively. Root-mean-square errors of prediction (RMSEP) of 0.3° Brix, 0.3%, 0.6%, and 5.3% were obtained for these four parameters, respectively. Finally, a complete multivariate analytical validation was carried out, and the methods were considered linear, accurate, sensitive, and without bias.
Thesagro:  Análise de Laboratório; Etanol; Química; Sorgo açucareiro.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS27162 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, P. A. dos; LUDKE, M. do C. M. M.; LUDKE, J. V.; RABELLO, C. B. V.; SANTOS, M. J. B. dos; TORRES, T. R. Characterization and digestibility of detoxified castor oil meal for japanese quails. Brazilian Journal of Poultry Science, v. 17, p. 75-71, 2016. Edição especial.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoTORRES, T. R.; LUDKE, M. DO C. M. M.; LUDKE, J. V.; LIMA, M. R.; SANTOS, P. A. DOS; SANTOS, M. J. B. DOS. Efeito da granulometria do milheto sobre o rendimento de carcaças de frangos de corte In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 46., 2009, Maringá. Inovação científica e tecnológica em zootecnia: anais dos resumos. Maringá: SBZ: UEM, 2009. 1 CD-ROM. Projeto/Plano de Ação: 16.00.30004-00
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoTORRES, T. R.; LUDKE, M. do C. M. M.; LUDKE, J. V.; SANTOS, M. J. B. dos; LIMA, M. R. de; SANTOS, P. A. dos. Performance of broilers fed during 21 days on mash or pellet diets containing whole or ground pearl millet grain. Brazilian Journal of Poultry Science, v. 15, n. 4, p. 1-6, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoBRAINER, M. M. de A.; RABELLO, C. B.; SANTOS, M. J. B. dos; LUDKE, J. V.; LOPES, C. da C.; MEDEIROS, V. R. L. de; COSTA, F. G. P. Crude protein requirements of free-range laying hens. Animal Production Science, 21 may 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. B. de; SILVA, E. P. da; RABELLO, C. B. V.; ARRUDA, E. M. F. de; LIMA, R. A. de; LUDKE, J. V.; SANTOS, M. J. B. dos. Uso de farinha de vísceras de aves na alimentação de frangos de corte de 29 a 41 dias de idade. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 5., 2008, Aracaju. Anais. Aracaju: Sociedade Nordestina de Produção Animal: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2008. Projeto/Plano de Ação: 16.00.30004-00. Publicado em CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional