BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  13/07/2015
Data da última atualização:  29/01/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FRIZON, C. N. T.; PERUSSELLO, C. A.; STURION, J. A.; FRACASSO, A. F.; HOFFMANN-RIBANI, R.
Afiliação:  Cátia Nara Tobaldini Frizon, UFPR; Camila Augusto Perussello, Universidade de Parma; JOSE ALFREDO STURION, CNPF; Aline Francielle Fracasso, UFPR; Rosemary Hoffmann-Ribani, UFPR.
Título:  Stability of beverages of yerba mate (Ilex paraguariensis) with soy.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Nutrition & Food Science, v. 45, n. 3, p. 467-478, 2015.
DOI:  10.1108/NFS-09-2014-0085
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Purpose: Forasmuch as the consumer's demand for food products that provide nutrition and health bene!ts has considerably increased in the past decade, the authors decided to join two important Brazilian commodities in a high-nutrition drink: yerba mate (Ilex paraguariensis) is rich in several bioactive compounds, and soybean is a high-quality protein source. To optimize the design and maximize the acceptability of the beverage, the authors studied its stability during storage. The beverage developed allows enlarging of the potential market of yerba mate, taking pro!t of the growing call for the consumption of antioxidant foods and bene!ts small-scale producers. Design/methodology/approach: Twelve beverages were formulated with extract of yerba mate from leaves of planted (P) and native trees (N), both enriched with water-soluble soy extract (WSE). Among all formulations, two of them, which were sensorially preferred in a previous study, were selected to investigate their market potential. During the six months of storage, microbiological analyses were performed and the parameters acidity, viscosity, pH and rutin content were assessed. Sensorial tests of acceptability and purchase intent were also conducted. Findings: The drinks remained microbiologically adequate for consumption during six months of storage. High sensory acceptability and purchase intent scores were obtained for Beverage P. This drink resulted in smoother taste and presented a decrease in acidity and constan... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Erva mate; Stability; Water-soluble soy extract.
Thesagro:  Bebida; Espécie Nativa; Ilex Paraguariensis; Soja.
Thesaurus Nal:  beverages; storage; yerba mate.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF53939 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPENEDO-JULIEN, S.; KÜNNE, A.; PRADO, R. B.; RIBBE, L. A tool to assess land use impacts on surface water quality: case study from the Guapi-Macacu River basin in Rio de Janeiro. In: NEHREN, U.; SCHLÜTER, S.; RAEDIG, C.; SATTLER, D.; HISSA, H. (Ed.). Strategies and tools for a sustainable rural Rio de Janeiro. Cham: Springer, 2019. cap. 19, p. 295-309.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPENEDO, S.; KÜNNE, A.; PRADO, R. B.; SCHULER, A. E.; RIBBE, L.; CASTRO, L. F. de. Etapas metodológicas para a modelagem do nitrogênio na água na bacia Guapi-Macacu, Rio de Janeiro, RJ. In: SEMINÁRIO DA REDE AGROHIDRO, 4., 2016, Brasília, DF. Água e agricultura: incertezas e desafios para a sustentabilidade frente às mudanças do clima e do uso da terra: anais. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2016. p. 44-51.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPENEDO, S.; KUNNE, A.; PRADO, R. B.; SCHULER, A. E.; ROEHRIG, J.; RIBBE, L. Implementation of hydro-climatic monitoring network in the Guapi-Macau river basin in Rio de Janeiro, Brazil. In: WORLD WATER CONGRESS, 14., 2011, Porto de Galinhas. Anais... [Porto de Galinhas]: International Water Resources Association, 2011. 14 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoKÜNNE, A.; PENEDO, S.; SCHULER, A.; PRADO, R. B.; KRALISCH, S.; FLÜGEL, W.-A. How can hydrological modeling help to understand process dynamics in sparsely gauged tropical regions - case study Mata Âtlantica, Brazil. Geophysical Research Abstracts, Göttingen, v. 17, 2015. Edition of the abstracts of the 12th EGU General Assembly, Vienna, Apr. 2015. Ref. 14635.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoKÜNNE, A.; PENEDO, S.; KRALISCH, S.; SCHULER, A. E.; PRADO, R. B.; SANTOS, J. M.; FLÜGEL, W.-A. Modelagem de processos hidrológicos em bacias de mesoescala escassamente monitoradas na Mata Atlântica, RJ, Brasil. In: SEMINÁRIO DA REDE AGROHIDRO, 4., 2016, Brasília, DF. Água e agricultura: incertezas e desafios para a sustentabilidade frente às mudanças do clima e do uso da terra: anais. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2016. p. 160-167.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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6.Imagem marcado/desmarcadoPRADO, R. B.; PENEDO-JULIEN, S.; SCHULER, A. E.; KÜNNE, A.; RODRÍGUEZ OSUNA, V. E.; PAIVA, M. H. R. de; RIBBE, L. Avaliação preliminar da qualidade da água em função do manejo agropecuário e cobertura vegetal na microbacia Batatal - Cachoeiras de Macacu, RJ. In: SEMINÁRIO DA REDE AGROHIDRO, 2., 2014, Campinas. Impactos da agricultura e das mudanças climáticas nos recursos hídricos: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2014. p. 152-159.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSCHULER, A. E.; GONCALVES, A. O.; PRADO, R. B.; KÜNNE, A.; PENEDO-JULIEN, S.; FIDALGO, E. C. C.; TURETTA, A. P. D. Monitoramento hidrometeorológico em bacias rurais do Bioma Mata Atlântica. In: SEMINÁRIO DA REDE AGROHIDRO, 2., 2014, Campinas. Impactos da agricultura e das mudanças climáticas nos recursos hídricos: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2014. p. 69-76.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSALIS, H. H. C. de; COSTA, A. M. da; VIANA, J. H. M.; SCHULER, A. E.; KÜNNE, A.; FERNANDES, L. F. S.; PACHECO, F. A. L. Hydrologic modeling for sustainable water resources management in urbanized Karst areas. International Journal of Environmental Research and Public Health, v. 16, n. 14, article 2542, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Solos.
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