|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
09/03/2022 |
Data da última atualização: |
09/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VELOZO, A. P.; PACHECO, A. R.; CALIL, F. N.; SILVA-NETO, C. de M. e. |
Afiliação: |
AMANDA PRUDENTE VELOZO, Programa de pós-graduação da Universidade Federal de Goiás; ABILIO RODRIGUES PACHECO, CNPF; FRANCINE NEVES CALIL, Universidade Federal de Goiás; CARLOS DE MELO E SILVA-NETO, Universidade Federal de Goiás. |
Título: |
Nutrients in litter of four eucalyptus clones under an Integrated Crop-Livestock-Forest System (CLFS). |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Ecologia e Nutrição Florestal, v. 10, e01, 2022. 18 p. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.5902/2316980X68328 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
O objetivo deste estudo foi avaliar a produção de biomassa e estoque de nutrientes na serapilheira acumulada em plantios de quatro clones de eucalipto (AEC-2034 (Eucalyptus camaldulensis x E. grandis) x E. urophylla)), AEC-2111 (E. urophylla x (E. camaldulensis x E. grandis)), AEC-007 (E. toreliana x E. citriodora) e o AEC-0043 (E. citriodora x E. toreliana) aos quatro anos e meio, em sistema integrado de Lavoura-Pecuária-Floresta (ILPF), em Inaciolândia ? Goiás. Para a coleta de serapilheira (folhas, galhos, casca e miscelânea) foi utilizado um gabarito de área de 0,0625 m². Foram coletadas 20 amostras de serapilheira aleatoriamente em cada clone, totalizando 80 amostras. Em laboratório, todo material foi processado através de secagem, pesagem e moagem para determinação de biomassa e análises de teor nutricional. O acúmulo na produção média total de serapilheira foi de 6,07 Mg ha-1 para o clone AEC-2034, 5,20 Mg ha-1 para o clone AEC-2111, 3,41 Mg ha-1 para o clone AEC-007 e 3,23 Mg ha-1 para o clone AEC-0043. O componente folha apresentou o maior acúmulo total de nutrientes em todos os clones. O nitrogênio (N) foi o elemento com maior estoque na serapilheira acumulada em todos os clones. O maior acúmulo de biomassa de serapilheira ocorreu no clone AEC-2034 e o componente mais representativo foi a folha. O clone AEC-2034 apresentou maior estoque de nutrientes na serapilheira e o clone AEC- 0043 o menor estoque. O macronutriente com maior acúmulo nos componentes avaliados foi o nitrogênio (N) e o micronutriente foi o ferro (Fe). Com base no acúmulo de serapilheira e devolução de nutrientes, o clone mais indicado em sistema ILPF nessa região é o clone AEC-2034. MenosO objetivo deste estudo foi avaliar a produção de biomassa e estoque de nutrientes na serapilheira acumulada em plantios de quatro clones de eucalipto (AEC-2034 (Eucalyptus camaldulensis x E. grandis) x E. urophylla)), AEC-2111 (E. urophylla x (E. camaldulensis x E. grandis)), AEC-007 (E. toreliana x E. citriodora) e o AEC-0043 (E. citriodora x E. toreliana) aos quatro anos e meio, em sistema integrado de Lavoura-Pecuária-Floresta (ILPF), em Inaciolândia ? Goiás. Para a coleta de serapilheira (folhas, galhos, casca e miscelânea) foi utilizado um gabarito de área de 0,0625 m². Foram coletadas 20 amostras de serapilheira aleatoriamente em cada clone, totalizando 80 amostras. Em laboratório, todo material foi processado através de secagem, pesagem e moagem para determinação de biomassa e análises de teor nutricional. O acúmulo na produção média total de serapilheira foi de 6,07 Mg ha-1 para o clone AEC-2034, 5,20 Mg ha-1 para o clone AEC-2111, 3,41 Mg ha-1 para o clone AEC-007 e 3,23 Mg ha-1 para o clone AEC-0043. O componente folha apresentou o maior acúmulo total de nutrientes em todos os clones. O nitrogênio (N) foi o elemento com maior estoque na serapilheira acumulada em todos os clones. O maior acúmulo de biomassa de serapilheira ocorreu no clone AEC-2034 e o componente mais representativo foi a folha. O clone AEC-2034 apresentou maior estoque de nutrientes na serapilheira e o clone AEC- 0043 o menor estoque. O macronutriente com maior acúmulo nos componentes avaliados fo... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ciclagem de nutrientes; Integrated production system; Nutrient cycling; Sistema integrado de produção; Sustainability; Sustentabilidade. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232263/1/Abilio-ENFLO-Nutrients.pdf
|
Marc: |
LEADER 02509naa a2200241 a 4500 001 2140688 005 2022-03-09 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.5902/2316980X68328$2DOI 100 1 $aVELOZO, A. P. 245 $aNutrients in litter of four eucalyptus clones under an Integrated Crop-Livestock-Forest System (CLFS).$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aO objetivo deste estudo foi avaliar a produção de biomassa e estoque de nutrientes na serapilheira acumulada em plantios de quatro clones de eucalipto (AEC-2034 (Eucalyptus camaldulensis x E. grandis) x E. urophylla)), AEC-2111 (E. urophylla x (E. camaldulensis x E. grandis)), AEC-007 (E. toreliana x E. citriodora) e o AEC-0043 (E. citriodora x E. toreliana) aos quatro anos e meio, em sistema integrado de Lavoura-Pecuária-Floresta (ILPF), em Inaciolândia ? Goiás. Para a coleta de serapilheira (folhas, galhos, casca e miscelânea) foi utilizado um gabarito de área de 0,0625 m². Foram coletadas 20 amostras de serapilheira aleatoriamente em cada clone, totalizando 80 amostras. Em laboratório, todo material foi processado através de secagem, pesagem e moagem para determinação de biomassa e análises de teor nutricional. O acúmulo na produção média total de serapilheira foi de 6,07 Mg ha-1 para o clone AEC-2034, 5,20 Mg ha-1 para o clone AEC-2111, 3,41 Mg ha-1 para o clone AEC-007 e 3,23 Mg ha-1 para o clone AEC-0043. O componente folha apresentou o maior acúmulo total de nutrientes em todos os clones. O nitrogênio (N) foi o elemento com maior estoque na serapilheira acumulada em todos os clones. O maior acúmulo de biomassa de serapilheira ocorreu no clone AEC-2034 e o componente mais representativo foi a folha. O clone AEC-2034 apresentou maior estoque de nutrientes na serapilheira e o clone AEC- 0043 o menor estoque. O macronutriente com maior acúmulo nos componentes avaliados foi o nitrogênio (N) e o micronutriente foi o ferro (Fe). Com base no acúmulo de serapilheira e devolução de nutrientes, o clone mais indicado em sistema ILPF nessa região é o clone AEC-2034. 653 $aCiclagem de nutrientes 653 $aIntegrated production system 653 $aNutrient cycling 653 $aSistema integrado de produção 653 $aSustainability 653 $aSustentabilidade 700 1 $aPACHECO, A. R. 700 1 $aCALIL, F. N. 700 1 $aSILVA-NETO, C. de M. e 773 $tEcologia e Nutrição Florestal$gv. 10, e01, 2022. 18 p.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
01/11/2022 |
Data da última atualização: |
01/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ABRELL, T.; NAUDIN, K.; BIANCHI, F. J. J. A.; ARAGAO, D. V.; TITTONELL, P.; CORBEELS, M. |
Afiliação: |
THOMAS ABRELL, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT; KRISHNA NAUDIN, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT; FELIX J. J. A. BIANCHI, WAGENINGEN UNIVERSITY AND RESEARCH; DEBORA VEIGA DE ARAGAO, CPATU; PABLO TITTONELL, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT; MARC CORBEELS, CENTRE DE COOPÉRATION INTERNATIONALE EN RECHERCHE AGRONOMIQUE POUR LE DÉVELOPPEMENT. |
Título: |
Cassava root yield variability in shifting cultivation systems in the eastern Amazon region of Brazil |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Experimental Agriculture, v. 58, e38, p. 1-19, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1017/S0014479722000333 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cassava flour is the main source of carbohydrates for family farmers in the Amazon region of Brazil. Cassava is mainly grown under shifting cultivation, in recurrent cultivation periods initiated through slash-and-burn. Its sustainability is, however, questioned due to the associated deforestation and often rapidly decreasing crop productivity. There is an urgent need to make these cassava systems more sustainable and more profitable, but we currently lack a deep understanding of the key factors governing their productivity. We conducted an on-farm study on 37 cassava fields of smallholder farmers at three locations that spanned a range of crop-fallow frequencies, some of which were initiated through slash-and-burn while others through fire-free land clearance. First, we analysed how cassava plant density at harvest was related with pedoclimatic and management factors in slash-and-burn systems. Second, we assessed the relationship between plant density and cassava root yield at harvest and conducted a yield gap analysis to better understand which factors govern cassava productivity beyond plant density in slash-and-burn systems. Finally, we compared cassava productivity between slash-and-burn and the fire-free land clearing techniques that some farmers started to adopt in the study region. Cassava yields averaged 7.2 ± 5.4 Mg ha?1 (50% of the average yield of 14.2 Mg ha?1 in the Pará State), and ranged from 0 (in case of root rot diseases) to 24 Mg ha?1 . Cassava yield was associated with plant density at harvest (ranging from 0 to 10 000 plants ha? 1 ), suggesting that managing plant density is a key determinant of the attainable yield levels. In addition, differences in cassava root yields could be largely explained by differences in labour inputs for weeding and fallow clearing, the effect of the latter depending on soil texture. Therefore, our results suggest that labour is a key production factor for cassava in the shifting cultivation systems of the Eastern Amazon in which the use of external inputs, such as chemical fertilizers and herbicides, is limited. Further, root yields were influenced by the method of field preparation, whereby yields were about 50% lower (and more variable) when fields were prepared by slash-and-burn than by mechanical ploughing or herbicide application. Despite the significantly higher yields, these alternatives to burning the vegetation are, however, still hardly adopted in Paragominas. Hence, there is a need for supporting more sustainable production systems through local and national public policies. These new systems should not only focus on soil fertility management but also on weed control and, more generally, on labour productivity. MenosCassava flour is the main source of carbohydrates for family farmers in the Amazon region of Brazil. Cassava is mainly grown under shifting cultivation, in recurrent cultivation periods initiated through slash-and-burn. Its sustainability is, however, questioned due to the associated deforestation and often rapidly decreasing crop productivity. There is an urgent need to make these cassava systems more sustainable and more profitable, but we currently lack a deep understanding of the key factors governing their productivity. We conducted an on-farm study on 37 cassava fields of smallholder farmers at three locations that spanned a range of crop-fallow frequencies, some of which were initiated through slash-and-burn while others through fire-free land clearance. First, we analysed how cassava plant density at harvest was related with pedoclimatic and management factors in slash-and-burn systems. Second, we assessed the relationship between plant density and cassava root yield at harvest and conducted a yield gap analysis to better understand which factors govern cassava productivity beyond plant density in slash-and-burn systems. Finally, we compared cassava productivity between slash-and-burn and the fire-free land clearing techniques that some farmers started to adopt in the study region. Cassava yields averaged 7.2 ± 5.4 Mg ha?1 (50% of the average yield of 14.2 Mg ha?1 in the Pará State), and ranged from 0 (in case of root rot diseases) to 24 Mg ha?1 . Cassava yield was a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Weed pressure. |
Thesagro: |
Erva Daninha; Fertilidade do Solo; Mandioca; Manihot Esculenta. |
Thesaurus NAL: |
Cassava; Shifting cultivation; Soil fertility. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03581naa a2200289 a 4500 001 2147936 005 2022-11-01 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1017/S0014479722000333$2DOI 100 1 $aABRELL, T. 245 $aCassava root yield variability in shifting cultivation systems in the eastern Amazon region of Brazil$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aCassava flour is the main source of carbohydrates for family farmers in the Amazon region of Brazil. Cassava is mainly grown under shifting cultivation, in recurrent cultivation periods initiated through slash-and-burn. Its sustainability is, however, questioned due to the associated deforestation and often rapidly decreasing crop productivity. There is an urgent need to make these cassava systems more sustainable and more profitable, but we currently lack a deep understanding of the key factors governing their productivity. We conducted an on-farm study on 37 cassava fields of smallholder farmers at three locations that spanned a range of crop-fallow frequencies, some of which were initiated through slash-and-burn while others through fire-free land clearance. First, we analysed how cassava plant density at harvest was related with pedoclimatic and management factors in slash-and-burn systems. Second, we assessed the relationship between plant density and cassava root yield at harvest and conducted a yield gap analysis to better understand which factors govern cassava productivity beyond plant density in slash-and-burn systems. Finally, we compared cassava productivity between slash-and-burn and the fire-free land clearing techniques that some farmers started to adopt in the study region. Cassava yields averaged 7.2 ± 5.4 Mg ha?1 (50% of the average yield of 14.2 Mg ha?1 in the Pará State), and ranged from 0 (in case of root rot diseases) to 24 Mg ha?1 . Cassava yield was associated with plant density at harvest (ranging from 0 to 10 000 plants ha? 1 ), suggesting that managing plant density is a key determinant of the attainable yield levels. In addition, differences in cassava root yields could be largely explained by differences in labour inputs for weeding and fallow clearing, the effect of the latter depending on soil texture. Therefore, our results suggest that labour is a key production factor for cassava in the shifting cultivation systems of the Eastern Amazon in which the use of external inputs, such as chemical fertilizers and herbicides, is limited. Further, root yields were influenced by the method of field preparation, whereby yields were about 50% lower (and more variable) when fields were prepared by slash-and-burn than by mechanical ploughing or herbicide application. Despite the significantly higher yields, these alternatives to burning the vegetation are, however, still hardly adopted in Paragominas. Hence, there is a need for supporting more sustainable production systems through local and national public policies. These new systems should not only focus on soil fertility management but also on weed control and, more generally, on labour productivity. 650 $aCassava 650 $aShifting cultivation 650 $aSoil fertility 650 $aErva Daninha 650 $aFertilidade do Solo 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 653 $aWeed pressure 700 1 $aNAUDIN, K. 700 1 $aBIANCHI, F. J. J. A. 700 1 $aARAGAO, D. V. 700 1 $aTITTONELL, P. 700 1 $aCORBEELS, M. 773 $tExperimental Agriculture$gv. 58, e38, p. 1-19, 2022.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|