|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
07/10/2021 |
Data da última atualização: |
08/10/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SOUSA, M. A. de; SOUZA, K. X. S. de; CAMARGO NETO, J.; TERNES, S.; YANO, I. H. |
Afiliação: |
MARIANA ALVES DE SOUSA, BOLSISTA CNPQ (PIBIC); KLEBER XAVIER SAMPAIO DE SOUZA, CNPTIA; JOAO CAMARGO NETO, CNPTIA; SONIA TERNES, CNPTIA; INACIO HENRIQUE YANO, CNPTIA. |
Título: |
Usando a rede neural SSD para identificar frutos verdes em pomares de laranja. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2021, Campinas. Anais [...]. Campinas: Instituto de Zootecnia, 2021. p. 1-10. Ref. 21610. |
ISBN: |
978-65-994972-0-9 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Evento online. CIIC 2021. |
Conteúdo: |
RESUMO - A agropecuária é uma das mais importantes fontes de riqueza no Brasil. Dentro desse contexto, se destaca o cultivo das laranjas, principalmente na região de São Paulo e do Triângulo Mineiro. Infelizmente, o processo de estimativa da quantidade de frutos é custoso, assim, essa pesquisa tem como objetivo analisar por meio de visão computacional e de aprendizado profundo se essas técnicas geram resultados satisfatórios para identificar os frutos por fotografias. Caso apresente um bom desempenho, esta tecnologia poderá ser utilizada para prever a quantidade de laranjas em árvores. |
Palavras-Chave: |
Aprendizado profundo; Cultura da laranja; Deep learning; Rede SSD; Redes neurais; SSD network; Visão computacional. |
Thesaurus Nal: |
Computer vision; Neural networks. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226801/1/RE21610.pdf
|
Marc: |
LEADER 01555nam a2200289 a 4500 001 2135159 005 2021-10-08 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 020 $a978-65-994972-0-9 100 1 $aSOUSA, M. A. de 245 $aUsando a rede neural SSD para identificar frutos verdes em pomares de laranja.$h[electronic resource] 260 $aIn: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2021, Campinas. Anais [...]. Campinas: Instituto de Zootecnia, 2021. p. 1-10. Ref. 21610.$c2021 500 $aEvento online. CIIC 2021. 520 $aRESUMO - A agropecuária é uma das mais importantes fontes de riqueza no Brasil. Dentro desse contexto, se destaca o cultivo das laranjas, principalmente na região de São Paulo e do Triângulo Mineiro. Infelizmente, o processo de estimativa da quantidade de frutos é custoso, assim, essa pesquisa tem como objetivo analisar por meio de visão computacional e de aprendizado profundo se essas técnicas geram resultados satisfatórios para identificar os frutos por fotografias. Caso apresente um bom desempenho, esta tecnologia poderá ser utilizada para prever a quantidade de laranjas em árvores. 650 $aComputer vision 650 $aNeural networks 653 $aAprendizado profundo 653 $aCultura da laranja 653 $aDeep learning 653 $aRede SSD 653 $aRedes neurais 653 $aSSD network 653 $aVisão computacional 700 1 $aSOUZA, K. X. S. de 700 1 $aCAMARGO NETO, J. 700 1 $aTERNES, S. 700 1 $aYANO, I. H.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Instrumentação. Para informações adicionais entre em contato com cnpdia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
14/05/2024 |
Data da última atualização: |
14/05/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, R. D.; PACHECO, T. F.; SANTI, A. D. de; MANARELLI, F.; BOZZO, B. R.; BRIENZO, M.; OTONI, C. G.; AZEREDO, H. M. C. de. |
Afiliação: |
THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); SAO PAULO STATE UNIVERSITY (UNESP); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA. |
Título: |
From bulk banana peels to active materials: Slipping into bioplastic films with high UV-blocking and antioxidant properties. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cleaner Production, v. 438, 140709, 2024. |
ISSN: |
0959-6526 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2024.140709 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT Bananas are among the most produced fruits globally, and their industry generates substantial amounts of peels, which are currently underutilized. Therefore, a simple process was proposed to fully convert banana peel powder (BPP) into bioplastic films using mild pretreatments. The influence of the following variables on film performance was investigated: the type of BPP (unblanched versus blanched), the pretreatment solvent (water – i.e., hydrothermal pretreatment, HTP – or sulfuric acid solution – i.e., dilute acid pretreatment, DAP), and the addition or not of carboxymethyl cellulose (CMC) in the films. The tensile properties of the bioplastics were primarily affected by the presence of CMC, with the films containing 20 wt% of this biopolymer achieving a tensile strength up to 16 MPa. The water vapor permeability was not influenced by any of the studied variables. In contrast, the water contact angle was primarily affected by the pretreatment employed, with all films prepared by HTP displaying a hydrophobic surface. The UV-shielding properties of the materials were mainly influenced by the type of BPP, and all films blocked at least 98% of UV radiation. The antioxidant activity was influenced primarily by the type of BPP, as blanching banana peels helped preserve it. These films are, therefore, promising materials for active food packaging applications, which could contribute to a transition toward a circular bioeconomy. |
Palavras-Chave: |
Banana peel; Bioplastic film; Hydrothermal pretreatment; UV-Blocking. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02322naa a2200277 a 4500 001 2164253 005 2024-05-14 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0959-6526 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jclepro.2024.140709$2DOI 100 1 $aSILVA, R. D. 245 $aFrom bulk banana peels to active materials$bSlipping into bioplastic films with high UV-blocking and antioxidant properties.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aABSTRACT Bananas are among the most produced fruits globally, and their industry generates substantial amounts of peels, which are currently underutilized. Therefore, a simple process was proposed to fully convert banana peel powder (BPP) into bioplastic films using mild pretreatments. The influence of the following variables on film performance was investigated: the type of BPP (unblanched versus blanched), the pretreatment solvent (water – i.e., hydrothermal pretreatment, HTP – or sulfuric acid solution – i.e., dilute acid pretreatment, DAP), and the addition or not of carboxymethyl cellulose (CMC) in the films. The tensile properties of the bioplastics were primarily affected by the presence of CMC, with the films containing 20 wt% of this biopolymer achieving a tensile strength up to 16 MPa. The water vapor permeability was not influenced by any of the studied variables. In contrast, the water contact angle was primarily affected by the pretreatment employed, with all films prepared by HTP displaying a hydrophobic surface. The UV-shielding properties of the materials were mainly influenced by the type of BPP, and all films blocked at least 98% of UV radiation. The antioxidant activity was influenced primarily by the type of BPP, as blanching banana peels helped preserve it. These films are, therefore, promising materials for active food packaging applications, which could contribute to a transition toward a circular bioeconomy. 653 $aBanana peel 653 $aBioplastic film 653 $aHydrothermal pretreatment 653 $aUV-Blocking 700 1 $aPACHECO, T. F. 700 1 $aSANTI, A. D. de 700 1 $aMANARELLI, F. 700 1 $aBOZZO, B. R. 700 1 $aBRIENZO, M. 700 1 $aOTONI, C. G. 700 1 $aAZEREDO, H. M. C. de 773 $tJournal of Cleaner Production$gv. 438, 140709, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|