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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  07/10/2021
Data da última atualização:  08/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SOUSA, M. A. de; SOUZA, K. X. S. de; CAMARGO NETO, J.; TERNES, S.; YANO, I. H.
Afiliação:  MARIANA ALVES DE SOUSA, BOLSISTA CNPQ (PIBIC); KLEBER XAVIER SAMPAIO DE SOUZA, CNPTIA; JOAO CAMARGO NETO, CNPTIA; SONIA TERNES, CNPTIA; INACIO HENRIQUE YANO, CNPTIA.
Título:  Usando a rede neural SSD para identificar frutos verdes em pomares de laranja.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 15., 2021, Campinas. Anais [...]. Campinas: Instituto de Zootecnia, 2021. p. 1-10. Ref. 21610.
ISBN:  978-65-994972-0-9
Idioma:  Português
Notas:  Evento online. CIIC 2021.
Conteúdo:  RESUMO - A agropecuária é uma das mais importantes fontes de riqueza no Brasil. Dentro desse contexto, se destaca o cultivo das laranjas, principalmente na região de São Paulo e do Triângulo Mineiro. Infelizmente, o processo de estimativa da quantidade de frutos é custoso, assim, essa pesquisa tem como objetivo analisar por meio de visão computacional e de aprendizado profundo se essas técnicas geram resultados satisfatórios para identificar os frutos por fotografias. Caso apresente um bom desempenho, esta tecnologia poderá ser utilizada para prever a quantidade de laranjas em árvores.
Palavras-Chave:  Aprendizado profundo; Cultura da laranja; Deep learning; Rede SSD; Redes neurais; SSD network; Visão computacional.
Thesaurus Nal:  Computer vision; Neural networks.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226801/1/RE21610.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPTIA20999 - 1UPCAA - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  14/05/2024
Data da última atualização:  14/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVA, R. D.; PACHECO, T. F.; SANTI, A. D. de; MANARELLI, F.; BOZZO, B. R.; BRIENZO, M.; OTONI, C. G.; AZEREDO, H. M. C. de.
Afiliação:  THALYTA FRAGA PACHECO, CNPAE; UNIVERSITY OF SAO PAULO (USP); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); SAO PAULO STATE UNIVERSITY (UNESP); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS (UFSCAR); HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA.
Título:  From bulk banana peels to active materials: Slipping into bioplastic films with high UV-blocking and antioxidant properties.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Journal of Cleaner Production, v. 438, 140709, 2024.
ISSN:  0959-6526
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2024.140709
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT Bananas are among the most produced fruits globally, and their industry generates substantial amounts of peels, which are currently underutilized. Therefore, a simple process was proposed to fully convert banana peel powder (BPP) into bioplastic films using mild pretreatments. The influence of the following variables on film performance was investigated: the type of BPP (unblanched versus blanched), the pretreatment solvent (water – i.e., hydrothermal pretreatment, HTP – or sulfuric acid solution – i.e., dilute acid pretreatment, DAP), and the addition or not of carboxymethyl cellulose (CMC) in the films. The tensile properties of the bioplastics were primarily affected by the presence of CMC, with the films containing 20 wt% of this biopolymer achieving a tensile strength up to 16 MPa. The water vapor permeability was not influenced by any of the studied variables. In contrast, the water contact angle was primarily affected by the pretreatment employed, with all films prepared by HTP displaying a hydrophobic surface. The UV-shielding properties of the materials were mainly influenced by the type of BPP, and all films blocked at least 98% of UV radiation. The antioxidant activity was influenced primarily by the type of BPP, as blanching banana peels helped preserve it. These films are, therefore, promising materials for active food packaging applications, which could contribute to a transition toward a circular bioeconomy.
Palavras-Chave:  Banana peel; Bioplastic film; Hydrothermal pretreatment; UV-Blocking.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA18424 - 1UPCAP - DDPROCI.24/302024/47
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