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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas.
Data corrente:  17/07/2023
Data da última atualização:  17/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CONRADO, A. C.; DEMETRIO, W. C.; STANTON, D. W. G.; BARTZ, M. L. C.; JAMES, S. W.; SANTOS, A.; SILVA, E. da; FERREIRA, T.; ACIOLI, A. N. S.; FERREIRA, A. C.; MAIA, L. S.; SILVA, T. A. C.; LAVELLE, P.; VELASQUEZ, E.; TAPIA-CORAL, S. C.; MUNIZ, A. W.; SEGALLA, R. F.; DECAËNS, T.; NADOLNY, H. S.; PEÑA-VENEGAS, C.; PASINI, A.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; TPI NETWORK; KILLE, P.; BROWN, G. G.; CUNHA, L.
Afiliação:  ANA C. CONRADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; WILIAN C. DEMETRIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; DAVID W. G. STANTON, CARDIFF UNIVERSITY; MARIE L. C. BARTZ, UNIVERSITY OF COIMBRA; SAMUEL W. JAMES, MAHARISHI INTERNATIONAL UNIVERSITY; ALESSANDRA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ELODIE DA SILVA, Bolsista CNPF; TALITA FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; AGNO N. S. ACIOLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; ALEXANDRE C. FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LILIANNE S. MAIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; TELMA A. C. SILVA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; PATRICK LAVELLE, INSTITUT DE RECHERCHE POUR LE DÉVELOPPEMENT; ELENA VELASQUEZ, UNIVERSIDAD NACIONAL DE COLOMBIA; SANDRA C. TAPIA-CORAL, SERVIÇO NACIONAL DE APRENDIZAGEM, SENA REGIONAL AMAZONAS; ALEKSANDER WESTPHAL MUNIZ, CPAA; RODRIGO F. SEGALLA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; THIBAUD DECAËNS, CEFE, UNIV MONTPELLIER; HERLON S. NADOLNY, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CLARA P. PEÑA-VENEGAS, INSTITUTO AMAZÓNICO DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS SINCHI; AMARILDO PASINI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; PETER KILLE, CARDIFF UNIVERSITY; GEORGE GARDNER BROWN, CNPF; LUÍS CUNHA, UNIVERSITY OF COIMBRA.
Título:  Amazonian earthworm biodiversity is heavily impacted by ancient and recent human disturbance.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Science of the Total Environment, v. 895, art. 165087, 2023.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.165087
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Despite the importance of earthworms for soil formation, more is needed to know about how Pre-Columbian modifications to soils and the landscape. Gaining a deeper understanding is essential for comprehending the historical drivers of earthworm communities and the development of effective conservation strategies in the Amazon rainforest. Human disturbance can significantly impact earthworm diversity, especially in rainforest soils, and in the particular case of the Amazonian rainforest, both recent and ancient anthropic practices may be important. Amazonian Dark Earths (ADEs) are fertile soils found throughout the Amazon Basin, created by sedentary habits and intensification patterns of pre-Colombian societies primarily developed in the second part of the Holocene period. We have sampled earthworm com-munities in three Brazilian Amazonian (ADEs) and adjacent reference soils (REF) under old and young forests and monocultures. To better assess taxonomic richness, we used morphology and the barcode region of the COI gene to identify juveniles and cocoons and delimit Molecular Operational Taxonomic Units (MOTUs). Here we suggest using Integrated Operational Taxonomical units (IOTUs) which combine both morphological and molecular data and provide a more comprehensive assessment of diversity, while MOTUs only rely on molecular data. A total of 970 individuals were collected, resulting in 51 taxonomic units (IOTUs, MOTUs, and morphospecies combined). From this total, 24 taxonomic un... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amazonian Dark Earths; Crassiclitellata; Land-use change.
Thesagro:  Agricultura; Minhoca; Uso da Terra.
Thesaurus Nal:  Agriculture; DNA barcoding; Terra preta.
Categoria do assunto:  --
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58625 - 1UPCAP - DD
CPAA38959 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  21/07/2000
Data da última atualização:  12/05/2020
Autoria:  SILVA, J. F. C. da; PEREIRA J. C.; VALADARES FILHO, S. de C.; VILELA, L. M. R.; LOMBARDI, C. T.
Afiliação:  José Fernando Coelho da Silva, Universidade Federal de Viçosa - UFV; José Carlos Pereira, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Sebastião de Campos Valadares Filho, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Lúcia Maria Ribeiro Vilela, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Cláudio Teixeira Lombardi, Universidade Federal de Viçosa - UFV.
Título:  Valor nutritivo da palha de arroz suplementada com amiréia, fubá + uréia e farelo de soja.
Ano de publicação:  1994
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 9, p. 1475-1481. set. 1994.
Idioma:  Português
Notas:  Título em inglês: Nutritive value of rice straw supplemented with amirea, corn flour plus urea and soybean meal.
Conteúdo:  O ensaio de digestibilidade foi conduzido com 24 ovinos D, para estudo dos efeitos da amiréia, fubá + uréia e farelo de soja, em dieta com palha de arroz desintegrada, nas proporções de 50:50 e 70:30 com cada fonte de nitrogênio. O delineamento estatístico foi inteiramente casualizado, fatorial 3 x 2. Foi também avaliada a digestibilidade da palha de arroz. Foram-ram medidos o consumo voluntário de MS e os coeficientes de digestibilidade de MS, MO, PB, FB, EE, ENN das dietas experimentais e balanço de N. Menores consumos (P < 0,05) em relação ao peso metabólico (g/kg 0,75) foram obtidos quando a ração continha fubá + uréia e amiréia na proporção 50% de concentrado. Não se constatou diferença entre fontes de N quando a ração continha 30% de concentrado. A digestibilidade da proteína foi maior (P<0,05) quando as rações continham 70% de palha de arroz; não foi alterada pela fonte de N. Os teores de NDT foram de 74,05; 67,27; 62,5 e 33,31% para amiréia, fubá + uréia, farelo de soja e palha de arroz, respectivamente.
Palavras-Chave:  Balanço de nitrogênio; Fontes de energia; Fontes de nitrogênio; NNP.
Thesagro:  Consumo Alimentar; Digestibilidade.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/20297/1/pab20_set_94.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE20297 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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