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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia; Embrapa Florestas.
Data corrente:  23/11/2022
Data da última atualização:  13/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOMES, T. G.; HADI, S. I. I. A.; RIBEIRO, J. A. de A.; SEGATTO, R.; MENDES, T. D.; HELM, C. V.; CHAGAS JÚNIOR, A. F.; MILLER, R. N. G.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de.
Afiliação:  TAÍSA GODOY GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; SÁMED IBRAHIM ISA ABDEL HADI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; JOSE ANTONIO DE AQUINO RIBEIRO, CNPAE; ROSANA SEGATTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO DO SUL; THAIS DEMARCHI MENDES, CNPAE; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ALOISIO FREITAS CHAGAS JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO TOCANTINS; ROBERT NEIL GERARD MILLER, UNIVERSIDADE DE BRASILIA; SIMONE MENDONCA, CNPAE; FELIX GONCALVES DE SIQUEIRA, CNPAE.
Título:  Phorbol ester biodegradation in Jatropha curcas cake and potential as a substrate for enzyme and Pleurotus pulmonarius edible mushroom production.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 45, 102498, Oct., 2022.
Páginas:  13 p.
ISSN:  1878-8181
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.bcab.2022.102498
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Jatropha curcas is a model for biorefinery applications. Although J. curcas cake (JCC), a product of oil extraction, shows potential in animal feed, inactivation of toxic phorbol esters (PE) in residues is necessary. Biological detoxification offers promise for animal feed, as well as for edible mushroom and enzyme production. Here, strains of Aurantioporus pulcherrimus, Ganoderma lucidum, Agaricus sp., Agaricus fuscofibrillosus, Agaricus mediofuscus, Ascopolyporus sp., Panaeolus antillarum, Lentinus strigellus, Amylosporus sp. and Pleurotus pulmonarius were screened for degradation of PE in JCC. These selected macrofungi degraded PE in solid culture over a 30-day period at 28 °C. Among the evaluated basidiomycetes, P. pulmonarius displayed the highest rate of PE degradation, reaching 97% efficiency. To induce the formation of fruiting bodies, P. pulmonarius was further cultivated over 60 days in JCC and five different JCC formulations, each supplemented with an additional lignocellulosic source, with up to a 99.5% degradation of the toxic compound achieved. Fungal fruiting was observed in four of the formulations tested. Biological efficiency (BE) reached 25% in a formulation of JCC plus sawdust. Ligninases, cellulases, hemicellulases, proteases, phytases, esterases and lipase activities were quantified from crude extracts of Spent Mushroom Substrate (SMS) from this formulation. Bromatological analyses here also revealed increases in protein content, Neutral Detergent Fiber... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bioeconomy; Biorefinery; Macrofungi.
Thesaurus Nal:  Detoxification (processing); Esters; Jatropha.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE4116 - 1UPCAP - DD
CNPF58458 - 1UPCAP - DD
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Registros recuperados : 7
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1.Imagem marcado/desmarcadoHELM, C. V.; ALCANTARA, L. M.; BRASIL, B. dos S. A. F.; LAVIOLA, B. G.; SIQUEIRA, F. G. de. Biomass growth of the white-rot fungi Auricularia auricula-judae on cheese whey. In: SYMPOSIUM ON BIOTECHNOLOGY FOR FUELS AND CHEMICALS, 36., 2014, Clearwater Beach, FL. Abstracts. Fairfax: Society for Industrial Microbiology and Biotechnology, 2014. p. 90.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPELÁEZ, R. D. R.; WISCHRAL, D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; BALAN, V.; SIQUEIRA, F. G. de. Co-culturing of micro- and macro-fungi for producing highly active enzyme cocktail for producing biofuels. Bioresource Technology Reports, v. 16, 100833, Dec. 2021. 8 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Florestas; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPELÁEZ, R. R.; CAMELINI, C. M.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDES, T. D.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Lignocelulases de basidiomicetos cultivados em biomassas vegetais residuais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 3., 2016, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 130-137.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoROMERO-PELÁEZ, R. D.; MENDES, T. D.; PACHECO, T. F.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Obtenção de enzimas lignocelulolíticas de monocultivos e cocultivos de fungos filamentosos em fermentação submersa usando biomassas vegetais da agroindústria do dendê. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 4.,2017, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. p. 107-113.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA, T. D. D.; MAGALHÃES, P. O. B.; SIQUEIRA, F. G. de; MENDONCA, S.; FERNANDES, A. P. A.; GODOY, T. G.; MACHADO, A. E. V.; COSTA, C. M. C.; URBEN, A. F.; HELM, C. V.; COSTA, A. M. Fitases, proteases e lacases produzidas por basidiomicetos em cultivo submerso com tortas de pinhão-manso ou caroço de algodão como fonte de carbono. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE COGUMELOS NO BRASIL, 8.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE COGUMELOS COMESTÍVEIS, 7., 2015, Sorocaba. Anais do simpósio. Sorocaba: UNISO; Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2015. p. 216-217. Pôster 27.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, T. G.; MACHADO, A. E. V.; ARAÚJO, A. P.; LAVIOLA, B. G.; RIBEIRO, J. A. de A.; CAMPANHA, R. B.; HELM, C. V.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Degradação de ésteres de forbol da torta de pinhão-manso por macrofungos e potencial como substrato para produção de cogumelos comestíveis. In: ENCONTRO DE PESQUISA E INOVAÇÃO DA EMBRAPA AGROENERGIA, 2., 2015, Brasília, DF. Anais ... Brasília, DF: Embrapa Agroenergia, 2015. p. 95-97.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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7.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, T. G.; HADI, S. I. I. A.; RIBEIRO, J. A. de A.; SEGATTO, R.; MENDES, T. D.; HELM, C. V.; CHAGAS JÚNIOR, A. F.; MILLER, R. N. G.; MENDONCA, S.; SIQUEIRA, F. G. de. Phorbol ester biodegradation in Jatropha curcas cake and potential as a substrate for enzyme and Pleurotus pulmonarius edible mushroom production. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 45, 102498, Oct., 2022. 13 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Florestas.
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