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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas.
Data corrente:  17/07/2023
Data da última atualização:  17/07/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CONRADO, A. C.; DEMETRIO, W. C.; STANTON, D. W. G.; BARTZ, M. L. C.; JAMES, S. W.; SANTOS, A.; SILVA, E. da; FERREIRA, T.; ACIOLI, A. N. S.; FERREIRA, A. C.; MAIA, L. S.; SILVA, T. A. C.; LAVELLE, P.; VELASQUEZ, E.; TAPIA-CORAL, S. C.; MUNIZ, A. W.; SEGALLA, R. F.; DECAËNS, T.; NADOLNY, H. S.; PEÑA-VENEGAS, C.; PASINI, A.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; TPI NETWORK; KILLE, P.; BROWN, G. G.; CUNHA, L.
Afiliação:  ANA C. CONRADO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; WILIAN C. DEMETRIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; DAVID W. G. STANTON, CARDIFF UNIVERSITY; MARIE L. C. BARTZ, UNIVERSITY OF COIMBRA; SAMUEL W. JAMES, MAHARISHI INTERNATIONAL UNIVERSITY; ALESSANDRA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; ELODIE DA SILVA, Bolsista CNPF; TALITA FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; AGNO N. S. ACIOLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS; ALEXANDRE C. FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; LILIANNE S. MAIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; TELMA A. C. SILVA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS DA AMAZÔNIA; PATRICK LAVELLE, INSTITUT DE RECHERCHE POUR LE DÉVELOPPEMENT; ELENA VELASQUEZ, UNIVERSIDAD NACIONAL DE COLOMBIA; SANDRA C. TAPIA-CORAL, SERVIÇO NACIONAL DE APRENDIZAGEM, SENA REGIONAL AMAZONAS; ALEKSANDER WESTPHAL MUNIZ, CPAA; RODRIGO F. SEGALLA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; THIBAUD DECAËNS, CEFE, UNIV MONTPELLIER; HERLON S. NADOLNY, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CLARA P. PEÑA-VENEGAS, INSTITUTO AMAZÓNICO DE INVESTIGACIONES CIENTÍFICAS SINCHI; AMARILDO PASINI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; PETER KILLE, CARDIFF UNIVERSITY; GEORGE GARDNER BROWN, CNPF; LUÍS CUNHA, UNIVERSITY OF COIMBRA.
Título:  Amazonian earthworm biodiversity is heavily impacted by ancient and recent human disturbance.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Science of the Total Environment, v. 895, art. 165087, 2023.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.165087
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Despite the importance of earthworms for soil formation, more is needed to know about how Pre-Columbian modifications to soils and the landscape. Gaining a deeper understanding is essential for comprehending the historical drivers of earthworm communities and the development of effective conservation strategies in the Amazon rainforest. Human disturbance can significantly impact earthworm diversity, especially in rainforest soils, and in the particular case of the Amazonian rainforest, both recent and ancient anthropic practices may be important. Amazonian Dark Earths (ADEs) are fertile soils found throughout the Amazon Basin, created by sedentary habits and intensification patterns of pre-Colombian societies primarily developed in the second part of the Holocene period. We have sampled earthworm com-munities in three Brazilian Amazonian (ADEs) and adjacent reference soils (REF) under old and young forests and monocultures. To better assess taxonomic richness, we used morphology and the barcode region of the COI gene to identify juveniles and cocoons and delimit Molecular Operational Taxonomic Units (MOTUs). Here we suggest using Integrated Operational Taxonomical units (IOTUs) which combine both morphological and molecular data and provide a more comprehensive assessment of diversity, while MOTUs only rely on molecular data. A total of 970 individuals were collected, resulting in 51 taxonomic units (IOTUs, MOTUs, and morphospecies combined). From this total, 24 taxonomic un... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Amazonian Dark Earths; Crassiclitellata; Land-use change.
Thesagro:  Agricultura; Minhoca; Uso da Terra.
Thesaurus Nal:  Agriculture; DNA barcoding; Terra preta.
Categoria do assunto:  --
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58625 - 1UPCAP - DD
CPAA38959 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  06/10/2008
Data da última atualização:  19/02/2009
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  KIMURA, M.; PEREIRA, M.; FUKUDA, W.; NASCIMENTO, P.; FERNANDES, N.; NUTTI. M.; CARVALHO, J. L.
Afiliação:  Mieko Kimura, UNESP; Marcio Eduardo Canto Pereira, CNPMF; Wania Maria Gonçalves Fukuda, CNPMF; Priscila Nascimento, UNESP; Naiara Fernandes, UNESP; Marilia Nutti, CTAA; José Luiz Carvalho, CTAA.
Título:  Stability of B-carotene during freezer storage of cassava analytical sample.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: SCIENTIFIC MEETING OF THE GLOBAL CASSAVA PARTNERSHIP, 1., 2008, Ghent. Cassava: meeting the challenges of the new millennium. Ghent:: IPBO, 2008. p. 36.
Idioma:  Inglês
Notas:  SP01-12.
Conteúdo:  To establish a strategy that would simultaneously attend the breeder's necessity of harvesting a large number of plants and the analytical capacity of the labs, the B-carotene stability during freezer storage of cassava samples was evaluated. Roots of two varieties of cassava growing in an experimental field at EMBRAPA were harvested, peeled and homogenized in a food processor. analytical sample (3-5g) were directly weighed in extraction tubes and frozen. Simultaneoosly, carotenoids of 200g of the same homogenized cassava was extracted with acetone, partitioned to petroleum ether (0,1% BHT) and collected in a volumetric flask. Aliquots were transferred to tubes, dried under nitrogen and kept at -18°C. One half of the samples were kept at Embrapa's laboratory and total carotenoid content was determined spectrophotometrically every three days. The other half was transported by airplane to UNESP's laboratory and total carotenoid and B-carotene contents were determined by spectrophotometry and HPLC, respectively. Comparison of the results from the two labs showed that the transportation time without refrigeration (12 hrs) did not affect the total carotenoid content of both samples and they were stable during 26 days. Thus, a second experiment was carried out in UNESP's lab using coaxed roots of the same varieties sent by Embrapa. Both, analytical samples and dried extracts, prepared by the same way as in the first experiment and stored at -18°C, were stable over 180 days. These... Mostrar Tudo
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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