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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  06/01/2021
Data da última atualização:  06/01/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  KULMANN, M. S. de S.; SETE, P. B.; PAULA, B. V. de; STEFANELLO, L. O.; SCHWALBERT, R.; SCHWALBERT, R. A.; ARRUDA, W. S.; SANS, G. A.; PARCIANELLO, C. F.; NICOLOSO, F. T.; MELO, G. W. B. de; SANTOS, H. P. dos; BRUNETTO, G.
Afiliação:  MATHEUS SEVERO DE SOUZA KULMANN, Soil Science Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; PAULA BEATRIZ SETE, Federal University of Santa Catarina, Rodovia Admar Gonzaga, 1346, CEP 88034-001, Florianópolis, SC, Brazil; BETANIA VAHL DE PAULA, Soil Science Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; LINCON OLIVEIRA STEFANELLO, Soil Science Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; RAÍSSA SCHWALBERT, Agronomy Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; RAÍ AUGUSTO SCHWALBERT, Agronomy Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; WAGNER SQUIZANI ARRUDA, Soil Science Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; GABRIEL ALBERTO SANS, Soil Science Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; CAROLINA FLOGIARINI PARCIANELLO, Soil Science Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; FERNANDO TEIXEIRA NICOLOSO, Agronomy Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; HENRIQUE PESSOA DOS SANTOS, CNPUV; GUSTAVO BRUNETTO, Soil Science Department of Federal, University of Santa Maria (UFSM), 97105-900, Santa Maria, RS, Brazil.
Título:  Kinetic parameters govern of the uptake of nitrogen forms in "Paulsen" and "Magnolia" grapevine rootstocks.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Scientia Horticulturae, v. 264, article 109174, 2020.
DOI:  10.1016/j.scienta.2020.109174
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Grapevine rootstocks are selected according to graft compatibility, pathogen tolerance and water stress. However, morphological and kinetic parameters of nutrient absorption, such as nitrate (NO3 −) and ammonium (NH4 +), usually are not considered. The study aimed to select, based on morphological and kinetic absorption parameters, grapevine rootstocks with greater efficiency of N-forms absorption. The study was performed with two grapevine rootstocks (?Paulsen 1103? and ?Magnolia?), grown in Hoagland nutrient solution in a greenhouse. After 21 d, they were placed in 0.05 mol L-1 CaSO4 solution for 20 d to exhaust nutrient internal reserves. The rootstock with highest NO3 − and NH4 + uptake efficiency was ?Paulsen 1103?, since it presented lower Cmin and Km values in the two N forms, allowing N extraction by roots, even in low concentrations in solution, due to the higher transporter affinity for NO3 − and NH4 + in roots from rootstock. ?Paulsen 1103? rootstock also presented better photosynthetic performance and root development, collaborating for greater growth and mass production than 'Magnolia' rootstock. On the other hand, ?Magnolia? rootstock showed higher NO3 − and NH4 + Cmin and Km values than ?Paulsen? rootstock, which shows lower transporters affinity for these ions. Results demonstrate the importance of the use of NO3 − and NH4 + uptake kinetic parameters in grapevine rootstock selection programs, since these may serve as indicator of... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cmin; Influx; Km and Vmax; Nitrogen uptake efficiency; NO3 and NH4; Rootstock selection.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219914/1/1-s2.0-S0304423820300029-main.pdf
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Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18580 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  27/12/2017
Data da última atualização:  04/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  NUNES, D. da S.; SILVA, B. C. da M. e; ALMEIDA, A. C. de; MOREIRA, A. P. F. M.; PIRES, M. de F. A.; MATIAS, J. G. de S.; OLIVEIRA, F. da S.; JUNIOR, L. A. R. A. P.
Afiliação:  Deicylene da Silva Nunes, Universidade José do Rosário Vellano; Bárbara Cardoso da Mata e Silva, Universidade José do Rosário Vellano; Anna christina de Almeida, UFMG; Ana Paula Ferri Melotto Moreira, Universidade José do Rosário Vellano; MARIA DE FATIMA AVILA PIRES, CNPGL; Jordânia Gabriela de Souza Matias, Universidade José do Rosário Vellano; Fabrício da Silva Oliveira, Universidade José do Rosário Vellano; Luiz Antonio Rodrigues Alves Pereira Junior, Universidade José do Rosário Vellano.
Título:  Estresse térmico em vacas em lactação.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 27, 2017, Santos. Anais... Santos: ABZ, 2017.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Ambiente; Bovinocultura leiteira; Comportamento.
Thesagro:  Fisiologia; Temperatura.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1083690/1/Estresse-termico-em-vacas-em-lactacao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL23823 - 1UPCAA - DD
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