|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
18/11/1994 |
Data da última atualização: |
01/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PAIVA, J. R. de. |
Afiliação: |
JOAO RODRIGUES DE PAIVA, CPAA. |
Título: |
Relação entre ortetes e rametes de seringueiras originados de populações naturais. |
Ano de publicação: |
1992 |
Fonte/Imprenta: |
Revista do Instituto Florestal, São Paulo, v. 4, pt. 4, p. 1228-1232, mar. 1992. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Edição dos Anais do Congresso Florestal de Essências Nativas, 2., 1992, São Paulo. Edição especial. |
Palavras-Chave: |
Clone primário; Correlação; Hevea sp; Ortete; População natural; Ramete. |
Thesagro: |
Seringueira. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207141/1/RIF4-4-1228-1232.pdf
|
Marc: |
LEADER 00694naa a2200205 a 4500 001 2051552 005 2022-04-01 008 1992 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPAIVA, J. R. de 245 $aRelação entre ortetes e rametes de seringueiras originados de populações naturais. 260 $c1992 500 $aEdição dos Anais do Congresso Florestal de Essências Nativas, 2., 1992, São Paulo. Edição especial. 650 $aSeringueira 653 $aClone primário 653 $aCorrelação 653 $aHevea sp 653 $aOrtete 653 $aPopulação natural 653 $aRamete 773 $tRevista do Instituto Florestal, São Paulo$gv. 4, pt. 4, p. 1228-1232, mar. 1992.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
10/09/2013 |
Data da última atualização: |
05/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BURITI, F. C. A.; SANTOS, K. M. O. dos; SOMBRA, V. G.; MACIEL, J. S.; SÁ, D. M. A. T.; SALLES, H. O.; OLIVEIRA, G.; PAULA, R. C. M. de; FEITOSA, J. P. A.; MOREIRA, A. C. O. M.; MOREIRA, R. A.; EGITO, A. S. do. |
Afiliação: |
Flávia C. A. Buriti, Universidade Estadual da Paraíba, Departamento de Farmácia - Campina Grande, Paraíba, Brazil; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC; Venícios G. Sombra, Universidade Federal do Ceará (UFC), Departamento de Química Orgânica e Inorgânica - Fortaleza, Ceará, Brazil; Jeanny S. Maciel, UFC - Fortaleza, Ceará, Brazil; Daniele M. A. Teixeira Sá, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Ceará, Campus de Sobral - Sobral, Ceará, Brazil; HEVILA OLIVEIRA SALLES, CNPC; Gilcenara Oliveira, Universidade de Fortaleza (Unifor), Centro de Ciências Tecnológicas - Fortaleza, Ceará, Brazil; Regina C. M. de Paula, UFC - Fortaleza, Ceará, Brazil; Judith P. A. Feitosa, UFC - Fortaleza, Ceará, Brazil; Ana C. O. Monteiro Moreira, Universidade de Fortaleza (Unifor), Centro de Ciências da Saúde - Fortaleza, Ceará, Brazil; Renato A. Moreira, Universidade de Fortaleza (Unifor), Centro de Ciências da Saúde - Fortaleza, Ceará, Brazil; ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS, CNPC. |
Título: |
Characterisation of partially hydrolysed galactomannan from Caesalpinia pulcherrima seeds as a potential dietary fibre. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Food Hydrocolloids, v. 35, p. 512-521, March, 2014. |
DOI: |
10.1016/j.foodhyd.2013.07.015 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: A galactomannan extracted from the endosperm of Caesalpinia pulcherrima seeds was submitted to partial enzymatic hydrolysis to overcome the limitation of use of this polysaccharide as a dietary fibre ingredient, since the intact galactomannan may promote a considerable increase in the viscosity of food products, even when added at low concentrations. The total dietary fibre recovered from the partially hydrolysed galactomannan (PHGM) was 78.27%. The molar mass of PHGM and the absolute viscosity of aqueous solutions were reduced in relation to the intact galactomannan. Nevertheless, their structural characteristics were very similar when evaluated by thermogravimetric analysis, infrared spectroscopy, and also by 1 H and 13C nuclear magnetic resonance. A lack of growth promotion in the food-grade strains tested using PHGM during a preliminary in vitro fermentation assay suggests that the metabolism of these microorganisms most likely would not affect the galactomannan content in products during their production and storage. PHGM presented suitable properties to be added as an alternative dietary fibre source in a wide range of food products, particularly in beverages. |
Palavras-Chave: |
Absolute viscosity; Dietary fibre; Enzima hidrolizada; Fibra dietética; Flamboyanzinho; Galactomanano; Guar substitute; Gum. |
Thesagro: |
Galactose; Goma; Polissacarídeo; Viscosidade. |
Thesaurus NAL: |
Caesalpinia pulcherrima; Enzymatic hydrolysis; Galactomannans. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02484naa a2200445 a 4500 001 1965962 005 2019-04-05 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.foodhyd.2013.07.015$2DOI 100 1 $aBURITI, F. C. A. 245 $aCharacterisation of partially hydrolysed galactomannan from Caesalpinia pulcherrima seeds as a potential dietary fibre.$h[electronic resource] 260 $c2014 520 $aAbstract: A galactomannan extracted from the endosperm of Caesalpinia pulcherrima seeds was submitted to partial enzymatic hydrolysis to overcome the limitation of use of this polysaccharide as a dietary fibre ingredient, since the intact galactomannan may promote a considerable increase in the viscosity of food products, even when added at low concentrations. The total dietary fibre recovered from the partially hydrolysed galactomannan (PHGM) was 78.27%. The molar mass of PHGM and the absolute viscosity of aqueous solutions were reduced in relation to the intact galactomannan. Nevertheless, their structural characteristics were very similar when evaluated by thermogravimetric analysis, infrared spectroscopy, and also by 1 H and 13C nuclear magnetic resonance. A lack of growth promotion in the food-grade strains tested using PHGM during a preliminary in vitro fermentation assay suggests that the metabolism of these microorganisms most likely would not affect the galactomannan content in products during their production and storage. PHGM presented suitable properties to be added as an alternative dietary fibre source in a wide range of food products, particularly in beverages. 650 $aCaesalpinia pulcherrima 650 $aEnzymatic hydrolysis 650 $aGalactomannans 650 $aGalactose 650 $aGoma 650 $aPolissacarídeo 650 $aViscosidade 653 $aAbsolute viscosity 653 $aDietary fibre 653 $aEnzima hidrolizada 653 $aFibra dietética 653 $aFlamboyanzinho 653 $aGalactomanano 653 $aGuar substitute 653 $aGum 700 1 $aSANTOS, K. M. O. dos 700 1 $aSOMBRA, V. G. 700 1 $aMACIEL, J. S. 700 1 $aSÁ, D. M. A. T. 700 1 $aSALLES, H. O. 700 1 $aOLIVEIRA, G. 700 1 $aPAULA, R. C. M. de 700 1 $aFEITOSA, J. P. A. 700 1 $aMOREIRA, A. C. O. M. 700 1 $aMOREIRA, R. A. 700 1 $aEGITO, A. S. do 773 $tFood Hydrocolloids$gv. 35, p. 512-521, March, 2014.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|