Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  30/03/2011
Data da última atualização:  23/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NICKELE, M. A.; OLIVEIRA, E. B. de; REIS FILHO, W.; IEDE, E. T.; RIBEIRO, R. D.
Afiliação:  MARIANE APARECIDA NICKELE, Pós-Graduação UFPR; EDILSON BATISTA DE OLIVEIRA, CNPF; WILSON REIS FILHO, EPAGRI; EDSON TADEU IEDE, CNPF; RODRIGO D RIBEIRO, Turfal Ind e Com de Prod Biol e Agron Ltda.
Título:  Distribuição espacial de formigueiros de Acromyrmex crassispinus (Forel) (Hymenoptera: Formicidae) em plantios de Pinus taeda.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Neotropical Entomology, v. 39, n. 6, p. 862-87 , Nov./Dec. 2010 .
Idioma:  Português
Conteúdo:  The spatial distribution of insects is essential to perform control strategies, to improve sample techniques and to estimate economic losses. We aimed to determine the spatial distribution of nests of Acromyrmex crassispinus (Forel) in Pinus taeda plantations. The experiments were carried out in P. taeda plantations with different ages (treatments: recently-planted, three and six-year old plants). The study took place in Rio Negrinho and in Três Barras, SC. Three plots of one hectare were delimited in each treatment, and plots were divided in 64 sample units. The analysis of the dispersion index [variance/mean relationship (I), index of Morisita (I?) and k exponent of negative binomial distribution] showed that the majority of the samplings presented random distribution. Among the three distributions of probabilities studied: Poisson, positive binomial and negative binomial, the Poisson distribution was the best model to fi t the spatial distribution of A. crassispinus nests in all samplings. The result was a random distribution in the plantings of different ages.
Thesagro:  Formiga; Pinus Taeda.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/31737/1/IEDEv39n6a03.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF48198 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  28/06/2012
Data da última atualização:  05/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SANTOS, K. M. O. dos; BOMFIM, M. A. D.; VIEIRA, A. D. S.; BENEVIDES, S. D.; SAAD, S. M. I.; BURITI, F. C. A.; EGITO, A. S. do.
Afiliação:  KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; Antônio D. S. Vieira, University of São Paulo, Faculty of Pharmaceutical Sciences, São Paulo, SP.; SELENE DAIHA BENEVIDES, CNPC; Susana M.I. Saad, University of São Paulo (USP), Faculty of Pharmaceutical Sciences, São Paulo, SP; Flávia C.A. Buriti; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC.
Título:  Probiotic caprine Coalho cheese naturally enriched in conjugated linoleic acid as a vehicle for Lactobacillus acidophilus and beneficial fatty acids.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  International Dairy Journal, v. 24, n. 2, p. 107-112, Jun., 2012.
DOI:  10.1016/j.idairyj.2011.12.001
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: To obtain a probiotic caprine Coalho cheese naturally enriched in conjugated linoleic acid (CLA), goats? diet was supplemented with soybean oil to produce CLA-enhanced milk, and Lactobacillus acidophilus La5 was incorporated into cheeses. CLA concentration and probiotic viability were evaluated during 60 days. Four pilot-scale cheese-making trials were manufactured, in triplicates. Cheeses T1 and T2 were produced with control milk, and T3 and T4 with CLA-enhanced milk. L. acidophilus was added to cheeses T2 and T4 during processing. The CLA content (isomer C18:2 cis-9, trans-11) in T3 and T4 was 246% to 291% higher than in T1 and T2 (P < 0.01). Populations of L. acidophilus were around 7.5 log cfu g1 in T2 and T4 during the study, and the highest CLA content in T4 did not in?uence the probiotic viability (P> 0.01). The CLA-enriched probiotic caprine Coalho cheese obtained is proposed as a vehicle for bene?cial microorganisms and fatty acids.
Palavras-Chave:  Alimento funcional; CLA; Functional food; Goat milk cheese; Probiótico; Queijo coalho; Queijo de cabra; Supplementation.
Thesagro:  Caprino; Coalho; Leite de cabra; Queijo.
Thesaurus NAL:  Conjugated linoleic acid; Diet; Fatty acids; Lactobacillus acidophilus; Probiotics; Soybean oil; Sunflower oil.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC25687 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional