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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
12/12/2011 |
Data da última atualização: |
13/12/2011 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
BAYER, C.; AMADO, T. J. C.; TORNQUIST, C. G.; CERRI, C. E. P.; DIECKOW, J.; ZANATTA, J. A.; NICOLOSO, R. da S.; CARVALHO, P. C. de F. |
Afiliação: |
Cimélio Bayer, UFRGS; Telmo Jorge Carneiro Amado, UFSM; Carlos Gustavo Tornquist, UFRGS; Carlos Eduardo Pellegrini Cerri, USP; Jeferson Dieckow, UFPR; JOSILEIA ACORDI ZANATTA, CNPF; RODRIGO DA SILVEIRA NICOLOSO, CNPSA; Paulo César de Faccio Carvalho, UFRGS. |
Título: |
Estabilização do carbono no solo e mitigação das emissões de gases de efeito estufa na agricultura conservacionista. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
KLAUBERG FILHO, O.; MAFRA, A. L.; GATIBONI, L. C. (Ed.). Tópicos em ciência do solo. Viçosa, MG: SBCS, 2011. v. 7. |
Páginas: |
p. 55-117 |
ISSN: |
1519-3934 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Sistema de integração lavoura-pecuária. |
Thesagro: |
Carbono; Composto orgânico; Manejo do solo. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia. |
Data corrente: |
23/02/2023 |
Data da última atualização: |
11/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
XAVIER, G. R.; JESUS, E. da C.; DIAS, A.; COELHO, M. R. R.; MOLINA, Y. C.; RUMJANEK, N. G. |
Afiliação: |
GUSTAVO RIBEIRO XAVIER, CNPAB; EDERSON DA CONCEICAO JESUS, CNPAB; ANELISE DIAS, UFRRJ; MARCIA REED RODRIGUES COELHO, CNPAB; YULIMAR CASTRO MOLINA, UFLA; NORMA GOUVEA RUMJANEK, CNPAB. |
Título: |
Contribution of biofertilizers to pulse crops: from single-strain inoculants to new technologies based on microbiomes strategies. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Plants, v. 12, 954, p. 1-35, 2023. |
ISSN: |
2223-7747 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pulses provide distinct health benefits due to their low fat content and high protein andfiber contents. Their grain production reaches approximately 93,210 × 103 tons per year. Pulses benefit from the symbiosis with atmospheric N2 -fixing bacteria, which increases productivity and reduces the need for N fertilizers, thus contributing to mitigation of environmental impact mitigation. Additionally, the root region harbors a rich microbial community with multiple traits related to plant growth promotion, such as nutrient increase and tolerance enhancement to abiotic or biotic stresses. We reviewed the eight most common pulses accounting for almost 90% of world production: common beans, chickpeas, peas, cowpeas, mung beans, lentils, broad beans, and pigeon peas. We focused on updated information considering both single-rhizobial inoculation and co-inoculation with plant growth-promoting rhizobacteria. We found approximately 80 microbial taxa with PGPR traits, mainly Bacillus sp., B. subtilis, Pseudomonas sp., P. fluorescens, and arbuscular mycorrhizal fungi, and that contributed to improve plant growth and yield under different conditions. In addition, new data on root, nodule, rhizosphere, and seed microbiomes point to strategies that can be used to design new generations of biofertilizers, highlighting the importance of microorganisms for productive pulse systems. |
Palavras-Chave: |
Arbuscular mycorrhizal fungi; Biological nitrogen fixation; Nodule microbiome; PGPR; Plant microbe interaction; Sustainable production. |
Thesaurus NAL: |
Biofertilizers. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
Marc: |
LEADER 02231naa a2200277 a 4500 001 2151889 005 2023-12-11 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2223-7747 100 1 $aXAVIER, G. R. 245 $aContribution of biofertilizers to pulse crops$bfrom single-strain inoculants to new technologies based on microbiomes strategies.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aPulses provide distinct health benefits due to their low fat content and high protein andfiber contents. Their grain production reaches approximately 93,210 × 103 tons per year. Pulses benefit from the symbiosis with atmospheric N2 -fixing bacteria, which increases productivity and reduces the need for N fertilizers, thus contributing to mitigation of environmental impact mitigation. Additionally, the root region harbors a rich microbial community with multiple traits related to plant growth promotion, such as nutrient increase and tolerance enhancement to abiotic or biotic stresses. We reviewed the eight most common pulses accounting for almost 90% of world production: common beans, chickpeas, peas, cowpeas, mung beans, lentils, broad beans, and pigeon peas. We focused on updated information considering both single-rhizobial inoculation and co-inoculation with plant growth-promoting rhizobacteria. We found approximately 80 microbial taxa with PGPR traits, mainly Bacillus sp., B. subtilis, Pseudomonas sp., P. fluorescens, and arbuscular mycorrhizal fungi, and that contributed to improve plant growth and yield under different conditions. In addition, new data on root, nodule, rhizosphere, and seed microbiomes point to strategies that can be used to design new generations of biofertilizers, highlighting the importance of microorganisms for productive pulse systems. 650 $aBiofertilizers 653 $aArbuscular mycorrhizal fungi 653 $aBiological nitrogen fixation 653 $aNodule microbiome 653 $aPGPR 653 $aPlant microbe interaction 653 $aSustainable production 700 1 $aJESUS, E. da C. 700 1 $aDIAS, A. 700 1 $aCOELHO, M. R. R. 700 1 $aMOLINA, Y. C. 700 1 $aRUMJANEK, N. G. 773 $tPlants$gv. 12, 954, p. 1-35, 2023.
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Registro original: |
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