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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  30/09/2019
Data da última atualização:  03/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  KANIESKI, M. R.; GALVÃO, F.; BOTOSSO, P. C.; SOARES, P. R. C.; NICOLETTI, M. F.; KONZEN, E. R.; MILANI, J. E. de F.; LONGHI-SANTOS, T.; PFUTZ, I. F. P.; AMANO, E.
Afiliação:  Maria R. Kanieski, UDESC; Franklin Galvão, UFPR; PAULO CESAR BOTOSSO, CNPF; Philipe R. C. Soares, UDESC; Marcos F. Nicoletti, UDESC; Enéas R. Konzen, UFRGS; Jaçanan E. de F. Milani, UDESC; Tomaz Longhi-Santos, UFPR; Iasmin F. P. Pfutz, UFPR; Erika Amano, UFPR.
Título:  A decontamination approach altered the Gymnanthes klotzschiana Müll. Arg. Vessel anatomy in Southern Brazil.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 17, p. 196-209, 2019.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Here we conducted an anatomical analysis of vessel elements from woody tissues of Gymnanthes klotzschiana individuals in a remnant of Alluvial Mixed Rain Forest in southern Brazil. This tree is among the species with the highest abundance within these forests. We sampled an area adjacent to a meadow highly impacted by an oil spill of four million liters from Petróleo Brasileiro S. A. The study was aimed at uncovering possible anatomical and structural changes in the wood of G. klotzschiana after an attempt at the decontamination of the area, which was performed by its flooding and extracting the oil that was deposited on the soil surface. Therefore, our sampling was performed in two environments with distinct water table characteristics: (1) with temporary water saturation, and (2) with permanent saturation. Radial samples were collected from an individual from both environments and analyzed through optical microscopy and dendroecological variables, which allowed us to reconstruct the wood development from 1997 to 2010. Our results demonstrated that no significant anatomic changes occurred in the condition with temporary saturation. Conversely, the environment with permanent saturation led to an increase in the frequency of the vessel elements, as a strategy to acclimate to the altered environment. Moreover, it altered the grouping pattern of the vessels, with a gradual increase in the percentage of solitary vessels, which is consistent with environments with more humidity. ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Anatomia ecológica; Ecological anatomy; Environmental pollution; Vessel frequency; Vessel grouping.
Thesagro:  Poluição Ambiental.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202460/1/2019-P.Botosso-JAS-A-decontamination.pdf
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Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56961 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  15/04/2021
Data da última atualização:  22/09/2021
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SILVA, K. F.; FRANCISCO, V. C.; OKUMURA, F.; GODOY, R.; NASSU, R. T.
Afiliação:  KALISA FERNANDA SILVA, UNICEP; VANESSA CRISTINA FRANCISCO, UNESP; FABIANO OKUMURA, CPPSE; RODOLFO GODOY, CPPSE; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE.
Título:  Aceitação sensorial de Feijão Guandu (Cajanus cajan (L.) Millsp) destinado à alimentação humana.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste, 2020.
Páginas:  p.19.
Série:  (Embrapa Instrumentação. Documentos, 71).
ISSN:  1518-7179
Idioma:  Português
Conteúdo:  O feijão guandu (Cajanus cajan (L.) Millsp) é consumido principalmente no Nordeste brasileiro, ao passo que nas outras regiões do Brasil seu uso na alimentação humana é incipiente. Apresenta grãos altamente protéicos, além de exibir rusticidade e adaptabilidade à maior parte das regiões brasileiras, podendo ser um alimento farto e barato. Para o lançamento de novas cultivares de feijões é importante o estudo de características requeridas pelos consumidores, bem como a aceitação dos mesmos em relação aos novos produtos.
Palavras-Chave:  Check All That Apply; Intenção de compra; Pulses.
Thesagro:  Cocção; Consumidor.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/222650/1/AceitacaoSensorialFeijao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE25288 - 1UPCRA - DDPROCI-2021.00034SIL2021.00035
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