Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido; Embrapa Unidades Centrais; Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  16/09/2014
Data da última atualização:  21/10/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NASSUR, R. de C. M. R.; PEREIRA, G. E.; ALVES, J. A.; LIMA, L. C. de O.
Afiliação:  GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV.
Título:  Chemical characteristics of grape juices from different cultivar and rootstock combinations.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 49, n. 7, p. 540-545, 2014.
Idioma:  Inglês
Notas:  DOI: 10.1590/S0100-204X2014000700006
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the influence of different combinations of grape cultivars and rootstocks on chemical characteristics of grape juices. Six treatments were evaluated, consisting of combinations between the Isabel Precoce and BRS Cora grape cultivars and the 'IAC 766', 'IAC 313', and 'IAC 572' rootstocks. Approximately 10 L of juice were obtained per treatment. Analyses of color, total soluble solids content, pH, anthocyanins, total phenolics, total sugars, and quantification and identification of biogenic amines by HPLC were performed. Biogenic amines, such as putrescine, cadaverine, spermidine, and spermine, were found in all evaluated cultivars. By principal component analysis (PCA), treatments can be divided into two groups, according to the cultivar. Juices obtained from 'Isabel Precoce' are characterized by higher levels of total sugar content and soluble solids; however, juices from 'BRS Cora' are positively correlated with phenolic content, anthocyanins, and color and acidity parameters. The differences found by PCA for juices from the Isabel Precoce and BRS Cora cultivars indicate that, regardless of the rootstock used, the most important factor in the chemical characterization of juices is the grape cultivar.
Palavras-Chave:  Amina biogência; Aminas biogênicas; Análise de componenetes principais; Antocianinas; Características químicas; Fenólico; Fenólicos; Suco de uva.
Thesagro:  Antocianina; Porta enxerto; Propriedade físico-química; Uva; Viticultura; Vitis Labrusca.
Thesaurus Nal:  Anthocyanins; Biogenic amines; Grapes; Principal component analysis.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/110334/1/Pereira-PAB.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203741/1/Chemical-characteristics-of-grape-juices-trom-different-cultivar-and-rootstock-combinations.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/108655/1/Chemical-characteristics.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE56722 - 1UPEAP - PP630.72081P474
CNPUV15387 - 1UPCAP - DD
CPATSA53431 - 1UPCAP - PP
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoCOSTANTINI, A.; DE-POLLI, H.; ROSSIELLO, R. P.; PLENCOVICH, M. C. Organic carbon origin and stock in cultivated and grassland soil of the Argentine pampa. Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 38, p. 2767-2778, 2007. Parceria: University of Buenos Aires; UFRRJ.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional