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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  18/10/2020
Data da última atualização:  18/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DALLABONA, I. D.; LIMA, G. G. de; CESTARO, B. I.; TIASSO, I. de S.; PAIVA, T. S.; LAUREANTI, E. J. G.; JORGE, L. M. de M.; SILVA, B. J. G. da; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L.; JORGE, R. M. M.
Afiliação:  Ithiara Dalponte Dallabona, UFPR; Gabriel Goetten de Lima, UFPR / Athlone Institute of Technology; Beatriz Isabella Cestaro, UFPR; Ivisson de Souza Tasso, UFPR; Thainnane Silva Paiva, UFPR; Emanuele Joana Gbur Laureanti, UFPR; Luiz Mario de Matos Jorge, UEM; Bruno José Gonçalves da Silva, UFPR; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Alvaro Luiz Mathias, UFPR; Regina Maria Matos Jorge, UFPR.
Título:  Development of alginate beads with encapsulated jabuticaba peel and propolis extracts to achieve a new natural colorant antioxidant additive.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v, 163, p. 1421-1432, Nov. 2020,
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.07.256
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aims to encapsulate anthocyanins and phenolic compounds extracted from a native Brazilian fruit peel - jabuticaba (Plinia cauliflora (Mart.) Kausel) and propolis from Tubuna (Scaptotrigona bipunctata) stingless bees, with great potential benefits for human health. The alginate encapsulation was conducted by the ionotropic gelation through the dripping into the CaCl2 solution. Both raw extracts were characterized by TPC - total phenolic content (Folin-Ciocalteu), AA -antioxidant activity (DPPH and ABTS assays), and TMAC - total monomeric anthocyanin concentration (pH differential method); as well as their resultant mixture (2:1 jabuticaba/propolis). The obtained beads presented highly efficient encapsulation of total polyphenols (~98%) and monomeric anthocyanins (~89%), with spherical morphology and smooth surface obtaining a mean diameter between 200 and 250 ?m. In vitro release study showed that JPE/alginate beads were completely disintegrated at pH 7.4 (intestinal pH), but they were resistant to gastric pH (1.2) presenting a slow release of about 40% in 240 min. This is the first report that encapsulates the mixture of jabuticaba and propolis extracts and may contribute to the utilization of a great source of bioactive compounds besides the potential pigment of anthocyanins, an alternative to natural and healthy food/beverage colorants.
Palavras-Chave:  Polyphenolics; Scaptotrigona bipunctata.
Thesagro:  Jabuticaba.
Thesaurus Nal:  Anthocyanins; Plinia cauliflora.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF57456 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  29/10/2009
Data da última atualização:  19/10/2020
Tipo da produção científica:  Autoria/Organização/Edição de Livros
Autoria:  ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA UVA E VINHO, 7. ENCONTRO DE PÓS-GRADUANDOS DA EMBRAPA UVA E VINHO, 3., 2009, Bento Gonçalves.
Título:  Resumos...
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2009.
Páginas:  56 p.
Idioma:  Português
Notas:  Editado por César Luís Girardi, Henrique Pessoa dos Santos, Lucimara Rogéria Antoniolli, Luis Fernando Revers, Marcos Botton e Sandra de Souza Sebben.
Palavras-Chave:  Anais; CNPUV; IC; ICCNPUV; Iniciação cientifica.
Thesagro:  Agricultura; Ensino Superior; Pesquisa.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/84852/1/Resumos-7IC-2009-fINAL3-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPUV11678 - 1UMTLV - PP630.72E56r09.05222
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