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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
21/11/2012 |
Data da última atualização: |
26/07/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BAVIA, A. C. F.; SILVA, C. E. da; FERREIRA, M. P.; LEITE, R. S.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C. |
Afiliação: |
ANA CARLA FURLAN BAVIA; CARLOS EDUARDO DA SILVA; MÁRCIA PIRES FERREIRA, UNIFIL; RODRIGO SANTOS LEITE, CNPSO; JOSE MARCOS GONTIJO MANDARINO, CNPSO; MERCEDES CONCORDIA CARRAO PANIZZI, CNPT. |
Título: |
Chemical composition of tempeh from soybean cultivars specially developed for human consumption. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v. 32, n. 3, p. 613-620, jul./set. 2012. |
DOI: |
10.1590/S0101-20612012005000085 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
RESUMO: Composição química de tempeh de cultivares de soja especialmente desenvolvidas para o consumo humano. O tempeh é um alimento obtido por meio da fermentação dos grãos de soja pelo fungo Rizophusoligosporus. É um alimento tradicional da Indonésia que apresenta benefícios para a saúde humana, protegendo contra a diarréia e doenças crônicas. O processamento de tempeh inclui descasque, cozimento, inoculação e fermentação. Nesse estudo, as características químicas de tempeh produzido com cultivares de soja especialmente desenvolvidas para alimentação humana, BRS 216, BRS 232, BRS 257 e BRS 267 foram investigadas. Os grãos das cultivares e os tempehs foram analisados quanto aos teores de óleo e proteína, fatores antinutricionais e teor de isoflavonas. A cultivar BRS 216 apresentou o maior teor de proteína no tempeh (51,99%) e nos grãos (36,81%). Em média, no tempeh, o teor de proteína aumentou 16%. O teor total de isoflavonas foi maior nos grãos do que nos tempehs, com diferenças significativas entre as cultivares. O conteúdo de isoflavonas agliconas aumentou em média cerca de 50% nos tempehs (49,00 mg.100 g?1 em média), quando comparados com a matéria-prima grãos de soja (21,49 mg.100 g?1 em média). O conteúdo de inibidor de tripsina de Kunitz (KSTI) apresentou uma redução de 83% nos tempehs em relação ao conteúdo observado nos grãos. Os teores de ácido fítico nos tempehs e nos grãos de soja foram semelhantes. ABSTRACT: Tempeh is a food obtained by fermentation of soybean grains by the fungus Rizophus oligosporus. It is a traditional Indonesian food that presents benefits for human health protecting against diarrhea and chronic diseases. Tempeh processing includes dehulling, cooking, inoculation, and fermentation. In this study, chemical characteristics of tempeh prepared with soybean cultivars specially developed for human consumption (BRS 216, BRS 232, BRS 257, and BRS 267) were investigated. Soybean grains and tempeh obtained from these cultivars were analyzed for oil, protein, antinutrional factors, and isoflavone content. Cultivar BRS 216 presented the highest protein content in the grains (36.81%) and in tempeh (51.99%). On average, the protein content in tempeh increased 16% in relation to that of soybean grains. Isoflavone content was higher in the grains than in tempeh with significant differences among the cultivars. However, the aglycones content increased about 50% in tempeh (49.00 mg.100 g?1 on average) compared to that of raw material (soybean grains - 21.49 mg.100 g?1, on average). The content of Kunitz trypsin inhibitor (KSTI) reduced 83% in tempeh, on average, as compared to the value found in the grains. Phytic acid content was similar in both tempeh and the grains. MenosRESUMO: Composição química de tempeh de cultivares de soja especialmente desenvolvidas para o consumo humano. O tempeh é um alimento obtido por meio da fermentação dos grãos de soja pelo fungo Rizophusoligosporus. É um alimento tradicional da Indonésia que apresenta benefícios para a saúde humana, protegendo contra a diarréia e doenças crônicas. O processamento de tempeh inclui descasque, cozimento, inoculação e fermentação. Nesse estudo, as características químicas de tempeh produzido com cultivares de soja especialmente desenvolvidas para alimentação humana, BRS 216, BRS 232, BRS 257 e BRS 267 foram investigadas. Os grãos das cultivares e os tempehs foram analisados quanto aos teores de óleo e proteína, fatores antinutricionais e teor de isoflavonas. A cultivar BRS 216 apresentou o maior teor de proteína no tempeh (51,99%) e nos grãos (36,81%). Em média, no tempeh, o teor de proteína aumentou 16%. O teor total de isoflavonas foi maior nos grãos do que nos tempehs, com diferenças significativas entre as cultivares. O conteúdo de isoflavonas agliconas aumentou em média cerca de 50% nos tempehs (49,00 mg.100 g?1 em média), quando comparados com a matéria-prima grãos de soja (21,49 mg.100 g?1 em média). O conteúdo de inibidor de tripsina de Kunitz (KSTI) apresentou uma redução de 83% nos tempehs em relação ao conteúdo observado nos grãos. Os teores de ácido fítico nos tempehs e nos grãos de soja foram semelhantes. ABSTRACT: Tempeh is a food obtained by fermentation of soybean ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Nutrição humana; Soja. |
Thesaurus Nal: |
Human nutrition; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/70529/1/chemical.cien.tecn.alimentos.pdf
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Marc: |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
26/04/2019 |
Data da última atualização: |
16/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
FERRARINI, A. dos S. F.; FERREIRA FILHO, J. B. de S.; CUADRA, S. V.; VICTORIA, D. de C.; HORRIDGE, M. |
Afiliação: |
ANGEL DOS SANTOS FACHINELLI FERRARINI, UFM; JOAQUIM BENTO DE SOUZA FERREIRA FILHO, USP; SANTIAGO VIANNA CUADRA, CPACT; DANIEL DE CASTRO VICTORIA, CNPTIA; MARK HORRIDGE, VICTORIA UNIVERSITY. |
Título: |
The expansion of irrigated agriculture in Brazil and potential regional limitations. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: WITTWER, G. (Ed.). Economy-wide modeling of water at regional and global scales. Singapore: Springer, 2019. |
Páginas: |
p. 139-157. |
Série: |
(Advances in applied general equilibrium modeling). |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract - Regional expansion of irrigated agriculture may minimize risks for the farmer and strengthen food security for future generations. However, at the same time, it has a damaging effect onwater availability and mayworsen episodes of micro regional water scarcity. In this paper, we analyze scenarios of irrigation expansion in the Brazilian agriculture, using a computable general equilibrium model (the TERM-BR model) to assess the impacts on water demand for 2025. Simulations were carried out for areas deemed potentially suitable for irrigation based on National Water Resources Plan (PNRH) and Ministry of National Integration report (MI).We increase the regional detail to focus on some of the Brazilian Northeastern States, in order to assess the balance between regional water supply (as determined by the Climatic Water Balance) and demand. The comparative results of the ClimaticWater Balance and the TERM-BR model for the region point to potential water availability problems in specific states, such as Alagoas and Pernambuco. |
Palavras-Chave: |
Agricultura irrigada. |
Thesagro: |
Clima. |
Thesaurus NAL: |
Agriculture; Climate; Water balance. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01873naa a2200253 a 4500 001 2108530 005 2020-01-16 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFERRARINI, A. dos S. F. 245 $aThe expansion of irrigated agriculture in Brazil and potential regional limitations.$h[electronic resource] 260 $c2019 300 $ap. 139-157. 490 $a(Advances in applied general equilibrium modeling). 520 $aAbstract - Regional expansion of irrigated agriculture may minimize risks for the farmer and strengthen food security for future generations. However, at the same time, it has a damaging effect onwater availability and mayworsen episodes of micro regional water scarcity. In this paper, we analyze scenarios of irrigation expansion in the Brazilian agriculture, using a computable general equilibrium model (the TERM-BR model) to assess the impacts on water demand for 2025. Simulations were carried out for areas deemed potentially suitable for irrigation based on National Water Resources Plan (PNRH) and Ministry of National Integration report (MI).We increase the regional detail to focus on some of the Brazilian Northeastern States, in order to assess the balance between regional water supply (as determined by the Climatic Water Balance) and demand. The comparative results of the ClimaticWater Balance and the TERM-BR model for the region point to potential water availability problems in specific states, such as Alagoas and Pernambuco. 650 $aAgriculture 650 $aClimate 650 $aWater balance 650 $aClima 653 $aAgricultura irrigada 700 1 $aFERREIRA FILHO, J. B. de S. 700 1 $aCUADRA, S. V. 700 1 $aVICTORIA, D. de C. 700 1 $aHORRIDGE, M. 773 $tIn: WITTWER, G. (Ed.). Economy-wide modeling of water at regional and global scales. Singapore: Springer, 2019.
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Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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