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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  15/02/2024
Data da última atualização:  16/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, J. M.; FREITAS, I. C. de; BRITO, B. G. S. e; FERNANDES, L. A.; LEITE, L. F. C.; BARBOSA, D. L. de A.; SANTOS, M. V.; CERRI, C. E. P.; FRAZÃO, L. A.
Afiliação:  JULIANA MARTINS RIBEIRO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; IGOR COSTA DE FREITAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS; BETÂNIA GUEDES SOUZA E BRITO, UNIVERSIDADE DE MONTES CLAROS; LUIZ ARNALDO FERNANDES, UNIVERSIDADE DE MONTES CLAROS; LUIZ FERNANDO CARVALHO LEITE, CPAMN; DEMERSON LUIZ DE ALMEIDA BARBOSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; MÁRCIA VITÓRIA SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DOS VALES DO JEQUITINHONHA E MUCURI; CARLOS EDUARDO PELLEGRINO CERRI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO, ESCOLA SUPERIOR DE AGRICULTURA “LUIZ DE QUEIROZ”; LEIDIVAN ALMEIDA FRAZÃO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MINAS GERAIS.
Título:  Agrosilvopastoral system as a potential model for increasing soil carbon stocks: a century model approach.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira Ciência do Solo, v. 47, e0220136, 2023.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Agrosilvopastoral systems have been used as sustainable production models that can promote soil organic carbon (SOC) storage. However, there are no simulation studies with the Century model to estimate the SOC accumulation capacity in the long term, analyzing the effects of management and climate change in integrated crop-livestock-forest (ICLF) systems.
Palavras-Chave:  Alteração climática; Matéria orgânica do solo; Mudança no uso da terra.
Thesagro:  Agrossilvicultura.
Thesaurus Nal:  Climate change; Soil organic matter.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162020/1/AgrosilvopastoralSystemPotencialModelIncreasingSoilCarbonStocksRBCS47.2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMN34121 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  24/09/2019
Data da última atualização:  13/01/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  BRIGE, F. A. A.; CELESTINO, S. M. C.; AMABILE, R. F.; FAGIOLI, M.; DELVICO, F. M. dos S.; MONTALVÃO, A. P. L.; SALA, P. I. A. L.
Afiliação:  Felipe Augusto Alves Brige, Universidade de Brasília - UnB/Instituto Central de Ciências/Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária; SONIA MARIA COSTA CELESTINO, CPAC; RENATO FERNANDO AMABILE, CPAC; Marcelo Fagioli, Universidade de Brasília - UnB/Instituto Central de Ciências/Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária; FRANCISCO MARCOS DOS SANTOS DELVICO, CPAC; Ana Paula Leite Montalvão, Universitat Politecnica de Valencia; Pedro Ivo Aquino Leite Sala, Universidade de Brasília - UnB/Instituto Central de Ciências/Faculdade de Agronomia e Medicina Veterinária.
Título:  Genetic variability in conilon coffee related to grain attributes in an irrigated crop in the Cerrado.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00358, 2019.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Variabilidade genética em café conilon relativa aos atributos dos grãos em cultivo irrigado no Cerrado.
Conteúdo:  The objective of this work was to quantify the genetic variability of 213 conilon coffee accessions of the Robusta Tropical cultivar, based on chemical characteristics related to the quality of green coffee beans, as well as to identify promising accessions for the breeding program of irrigated conilon coffee in the Brazilian Cerrado. The chemical characteristics evaluated were: protein and caffeine contents, total soluble solids and total lipids, ether extract, pH, and total titratable acidity. The data were subjected to the principal component analysis and cluster analysis based on the similarities observed within the first two principal components using the minimum variance method (Wards) and, as a measure of similarity, the Euclidean distance. The three main components explained 72.64% of the total variation of the data. All characteristics, except pH, were correlated with the first three components. It was possible to separate the genotypes in three clusters, according to the similarities observed in the behavior of the variables. The evaluated accessions present genetic variability regarding the assessed quality characteristics of green coffee beans, and CPAC 160 and CPAC 32 are the most promising for the breeding program of conilon coffee for cultivation under irrigation in the Cerrado.
Palavras-Chave:  Análise multivariada; Diversidade genética; Genetic diversity.
Thesagro:  Coffea Canephora; Composição Química.
Thesaurus NAL:  Chemical composition; Multivariate analysis.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202649/1/Sonia-Genetic-variability-in-conilon.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/202273/1/Genetic-variability-in-conilon.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE64149 - 1UPEAP - DD
CPAC36567 - 1UPCAP - DDAP2311AP2311
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