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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  20/07/2021
Data da última atualização:  20/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  KIWUKA, C.; GOUDSMIT, E.; TOURNEBIZE, R.; AQUINO, S. O. de; DOUMA, J. C.; BELLANGER, L.; CROUZILLAT, D.; STOFFELEN, P.; SUMIRAT, U.; LEGNATÉ, H.; MARRACCINI, P.; KOCHKO, A. de; ANDRADE, A. C.; MULUMBA, J. W.; MUSOLI, P.; ANTEN, N. P. R.; PONCET, V.
Afiliação:  CATHERINE KIWUKA, WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH; EVA GOUDSMIT, WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH; RÉMI TOURNEBIZE, UNIV. MONTPELLIER - CIRAD; SINARA OLIVEIRA DE AQUINO, UNIV. MONTPELLIER - CIRAD; JACOB C. DOUMA, WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH; LAURENCE BELLANGER, NESTLÉ RESEARCH; DOMINIQUE CROUZILLAT, NESTLÉ RESEARCH; PIET STOFFELEN, MEISE BOTANIC GARDEN; UCU SUMIRAT, ICCRI; HYACINTHE LEGNATÉ, CNRA; PIERRE MARRACCINI, UNIV. MONTPELLIER; ALEXANDRE DE KOCHKO, UNIV. MONTPELLIER; ALAN CARVALHO ANDRADE, CNPCa; JOHN WASSWA MULUMBA, NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH ORGANIZATION; PASCAL MUSOLI, NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH ORGANIZATION; NIELS P. R. ANTEN, WAGENINGEN UNIVERSITY & RESEARCH; VALÉRIE PONCET, UNIV. MONTPELLIER - CIRAD.
Título:  Genetic diversity of native and cultivated Ugandan Robusta coffee (Coffea canephora Pierre ex A. Froehner): Climate influences, breeding potential and diversity conservation.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Plos One, v. 16, n. 2, p. e0245965, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1371/journal.pone.0245965
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Wild genetic resources and their ability to adapt to environmental change are critically important in light of the projected climate change, while constituting the foundation of agricultural sustainability. To address the expected negative effects of climate change on Robusta coffee trees (Coffea canephora), collecting missions were conducted to explore its current native distribution in Uganda over a broad climatic range. Wild material from seven forests could thus be collected. We used 19 microsatellite (SSR) markers to assess genetic diversity and structure of this material as well as material from two ex-situ collections and a feral population. The Ugandan C. canephora diversity was then positioned relative to the species? global diversity structure. Twenty-two climatic variables were used to explore variations in climatic zones across the sampled forests. Overall, Uganda's native C. canephora diversity differs from other known genetic groups of this species. In northwestern (NW) Uganda, four distinct genetic clusters were distinguished being from Zoka, Budongo, Itwara and Kibale forests A large southern-central (SC) cluster included Malabigambo, Mabira, and Kalangala forest accessions, as well as feral and cultivated accessions, suggesting similarity in genetic origin and strong gene flow between wild and cultivated compartments. We also confirmed the introduction of Congolese varieties into the SC region where most Robusta coffee production takes place. Identified popu... Mostrar Tudo
Thesagro:  Coffea Canephora; Genética Vegetal; Mudança Climática; Variação Genética; Variedade.
Thesaurus Nal:  Climate change; Coffea canephora var. ugandae; Genetic variation.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224555/1/Genetic-diversity-of-native.pdf
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Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1501 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  16/02/2007
Data da última atualização:  13/01/2010
Autoria:  DRECHSEL, M. M.; BALDANI, V. L. D.
Título:  Métodos de desinfestação superficial para obtenção de sementes de milho livres de microrganismos.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2006.
Páginas:  16 p.
Série:  (Embrapa Agrobiologia. Documentos, 212).
ISSN:  1517-8498
Idioma:  Português
Conteúdo:  Aborda a avaliação de métodos de desinfestação superficial de sementes de milho visando a obtenção de sementes livres de microganismos. Sementes livres de mirganismos são importantes em estudos conduzidos em laboratórios onde se pretende avaliar o efeito de bacterias benéficas, como por exemplo as diazotróficas, no desenvolvimento das plantas. Neste estudo foram avaliados 6 métodos de desinfestação em diferentes variedades de milho cujos resultados mostraram que a eficiência do método varia com a variedade de milho e com a presença de fungicidas nas sementes. Alguns métodos promoveram inclusive a inibição da germinação das sementes. Portanto, deve-se realizar experimentos prévios para determinar o melhor método de desinfestação de sementes de milho.
Palavras-Chave:  Maize.
Thesagro:  Microrganismo; Milho.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CNPAB-2010/33984/1/doc212.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB33984 - 1UMTFL - --584.920004746
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