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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  26/04/2018
Data da última atualização:  14/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BERNARDO, C. O.; ASCHERI, J. L. R.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  Cristiany Oliveira Bernardo, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; Davy William Hidalgo Chávez, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Ultrasound assisted extraction of yam (Dioscorea bulbífera) starch: effect on morphology and functional properties.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Starch/Stärke, v. 70, n. 3/4, p. 1-10, March, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1002/star.201700185
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  After the grinding stage of yam tubers, ultrasonic treatment (UT) is comparedto traditional starch extraction. Different sonication conditions of amplitude(12, 40, and 68%) and time (3, 6, and 9 min) are evaluated along two othertreatments: a control (0% amplitude) and 70% amplitude for 15 min, in order tocompare the traditional extraction method and extreme ultrasonic conditions.Extraction yield, centesimal composition, color instrumental analysis, scanningelectron microscopy, optical microscopy, particle size, x-ray diffraction, swellingpower and solubility, paste clarity, pasting properties, thermal properties, andabsolute density are used to evaluate the isolated starches. Yield increased from29.85% (control) to 32.09% (70% amplitude, 15 min). The surface of certainsonicated treated starch becomes damaged, also amorphous region is reduced,but no change in the crystalline pattern of starch is observed, characterized as Btype. Except for treated starches at 70% amplitude for 15 min, all others showedno change or slight increase of peak viscosity. Despite the increase in yield,ultrasound caused changes on physical and chemical characteristics, dependingon time and amplitude, hence it may be used as alternative technique forphysical starch modification, for example, for producing thickeners agent.
Palavras-Chave:  Propriedades funcionais.
Thesagro:  Amido; Extração; Inhame; Mandioca; Morfologia Vegetal; Tecnologia de Alimento; Ultrassom; Viscosidade.
Thesaurus Nal:  Cassava; Extraction; Food technology; Modified starch; Pastes; principal component analysis; Starch; Ultrasonics; Viscosity; Yams.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA14124 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pantanal.
Data corrente:  16/05/2022
Data da última atualização:  16/05/2022
Autoria:  ALBUQUERQUE, M. do S. M.; RAMOS, A. F.; PAIVA, S. R.; MARQUES, J. R. F.; FACO, O.; CARNEIRO, P. C. F.; EGITO, A. A. do; VILLELA, L. C. V.; CASTRO, S. T. R.; MOREIRA, J. R. de A.; AZEVEDO, H. C.; COSTA, M. R. T. da R.; JULIANO, R. S.; SANTOS, S. A.; ARAUJO, A. M. de; CARVALHO, G. M. C.; PEREIRA, F. de M.; ALMEIDA, M. J. de O.; LEAL, T. M.; SOUZA, C. J. H. de; SERENO, J. R. B.; MATOS, P. S. R.; MARIANTE, A. da S.
Afiliação:  MARIA DO SOCORRO MAUES ALBUQUERQUE, CENARGEN; ALEXANDRE FLORIANI RAMOS, CENARGEN; SAMUEL REZENDE PAIVA, CENARGEN; JOSE RIBAMAR FELIPE MARQUES, CPATU; OLIVARDO FACO, CNPC; PAULO CESAR FALANGHE CARNEIRO, CPATC; ANDREA ALVES DO EGITO, CNPGC; LUCIANA CRISTINE VASQUES VILLELA, CNPASA; SILVIA TEREZA RIBEIRO CASTRO, CENARGEN; JOSE ROBERTO DE ALENCAR MOREIRA, CENARGEN; HYMERSON COSTA AZEVEDO, CPATC; MARIA ROSA TRAVASSOS DA ROSA COSTA, CPATU; RAQUEL SOARES JULIANO, CPAP; SANDRA APARECIDA SANTOS, CPAP; ADRIANA MELLO DE ARAUJO, CPAMN; GERALDO MAGELA CORTES CARVALHO, CPAMN; FABIA DE MELLO PEREIRA, CPAMN; MARCOS JACOB DE OLIVEIRA ALMEIDA, CPAMN; TANIA MARIA LEAL, CPAMN; CARLOS JOSE HOFF DE SOUZA, CPPSUL; JOSE ROBSON BEZERRA SERENO, CPAC; EMBRAPA RORAINA; ARTHUR DA SILVA MARIANTE, CENARGEN.
Título:  Red Brasileña de recursos genéticos animales.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: SIMPOSIO INTERNACIONAL DE RECURSOS GENÉTICOS PARA AMÉRICA LATINA Y EL CARIBE, 8., 2011, Quito. [Proceedings...] Quito: INIAP, 2011.
Páginas:  1-2
Idioma:  Espanhol
Notas:  SIRGEALC
Palavras-Chave:  Recurso genético animal.
Thesagro:  Conservação.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pantanal (CPAP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAP60756 - 1UPCPC - DD
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