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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
12/01/2022 |
Data da última atualização: |
14/02/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HELM, C. V.; MAGALHAES, W. L. E.; MENDONÇA, M. H.; BOLZON DE MUNIZ, G. I.; KESTUR, S. G. |
Afiliação: |
CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; MÁRCIA HELENA MENDONÇA, UFPR; GRACIELA INES BOLZON DE MUNIZ, UFPR; SATYANARAYANA G KESTUR, Poornaprajna Institute for Scientific Research. |
Título: |
Nanocellulose from heart-of-peach palm residue: preparation and characterization. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Nanotechnology and Smart Materials, v. 7, n. 1, 102, 2021. 17 p. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Increasing use of nano materials and the need to find new sources to produce nanofibrils have led many researchers for preparing and characterizing nano cellulose from agricultural sources. Accordingly, the objectives of this study are preparation and characterization of nanofibrils of cellulose from heart-of-peach palm residue. This paper presents the preparation of nanofibrils from heart-of-peach palm residue by mechanical fibrillation of bleached cellulose pulp. Characterization includes their dimensions, chemical constituents and toxicity. The nanofibrils produced in gel form contained about 97.8g/100g of moisture and 2.2 g/100g of total fiber content. No toxicity was observed to the brine shrimp Artemia salina up to 50 g/L of fibrils indicating they are not toxic to such an animal. It is hoped these results will encourage the search for other nano-structured materials that is non-toxic to the environment. |
Palavras-Chave: |
Bleached pulp; Brine shrimp; Heart-of-Peach Palm Residue; Mechanical fibrillation; Nanostructure. |
Thesagro: |
Artêmia Salina. |
Thesaurus Nal: |
Chemical composition; Toxicity. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230218/1/Cris-Helm-JNSM-Nanocellulose.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
25/02/2015 |
Data da última atualização: |
21/01/2020 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PEREIRA, T. de S.; NAKAI, A. M. |
Afiliação: |
THIAGO DE SIQUEIRA PEREIRA, Unicamp; ALAN MASSARU NAKAI, CNPTIA. |
Título: |
Avaliação de banco de dados raster para o projeto Natdata. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: MOSTRA DE ESTAGIÁRIOS E BOLSISTAS DA EMBRAPA INFORMÁTICA AGROPECUÁRIA, 10., 2014, Campinas. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2014. |
Páginas: |
p. 88-90. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O projeto Natdata pretende sobrepor esses desafios, visando, ao final, a implantação de uma plataforma que integre os dados de recursos naturais da Embrapa, ainda muito heterogêneos e provenientes de diferentes domínios, e muitas vezes de outras instituições, garantindo a manutenção de sua semântica. |
Palavras-Chave: |
Banco de dados geográficos; PostGis; PostgreSQL. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/118703/1/066-14.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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