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Registros recuperados : 16 | |
2. | | FERNANDES, A. P. D.; GUIMARÃES, P. P.; BRAZ, E. M.; HOEFLICH, V. A.; ARCE, J. E. Alternativas de planejamento para a exploração florestal. Floresta, Curitiba, v. 43, n. 3, p. 339-350, jul./set. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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3. | | FIEDLER, N. C.; WANDERLEY, F. B.; GUIMARÃES, P. P.; PERONI, L.; ALVES, R. T.; MÔRA, R. Avaliação dos limites recomendados de cargas manuseadas na produção de mudas em viveiros florestais. Floresta, Curitiba, v. 39, n. 4, p. 773-782, out./dez. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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6. | | PEREIRA, D. P.; FIEDLER, N. C.; GUIMARÃES, P. P.; MÔRA, R.; BONZAN, H. M. R.; PLASTER, O. B. Avaliação da qualidade do corte florestal com motosserra. Cerne, Lavras, v. 18, n. 2, p. 197-203, abr./jun. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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7. | | CARMO, F. C. de A. do; FIEDLER, N. C.; GUIMARÃES, P. P.; PEREIRA, D. P.; ANDRADE, W. S. de P. Análise de custo da implantação de cultivos de eucalipto em áreas acidentadas no sul do Espírito Santo. Cerne, Lavras, v. 17, n. 4, p. 473-479, out./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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8. | | FIEDLER, N. C.; ALVES, R. T.; GUIMARÃES, P. P.; WANDERLEY, F. B.; MINETTE, L. J.; SOUZA, A. P. de. Análise das vibrações transmitidas aos trabalhadores em marcenarias no sul do Espírito Santo. Cerne, Lavras, v. 16, n. 2, p. 235-242, abr./jun. 2010. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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9. | | GONÇALVES, J. de L.; NAKAJIMA, N. Y.; ISBAEX, C.; GUIMARÃES, P. P.; HOSOKAWA, R. T.; QUARTUCCI, F. Estudo de tempo e movimento na etapa de seleção de mudas em um viveiro florestal. Floresta, Curitiba, v. 44, n. 4, p. 647-656, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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10. | | FIEDLER, N. C.; WANDERLEY, F. B.; NOGUEIRA, M.; OLIVEIRA, J. T. da S.; GUIMARÃES, P. P.; ALVES, R. T. Otimização do layout de marcenarias no sul do espírito santo baseado em parâmetros ergonômicos e de produtividade. Revista Árvore, Viçosa, MG, v. 33, n. 1, p. 161-170, jan./fev. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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12. | | FIEDLER, N. C.; OLIVEIRA, J. T. da S.; GUIMARÃES, P. P.; ALVES, R. T.; WANDERLEY, F. B.; OLIVEIRA, J. G. L. de; MORA, R. Influência da massa específica aparente da madeira no ruído produzido durante o processamento secundário: estudo de caso. Floresta, Curitiba, v. 39, n. 2, p. 401-408, abr./jun. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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13. | | GUIMARÃES, P. P.; FIEDLER, N. C.; CARMO, F. C. de A. do; OLIVEIRA, J. T. da S.; MINETTE, L. J.; MAZIERO, R. Adequação do layout de uma fábrica de ferramentas florestais baseado em parâmetros ergonômicos. Floresta, Curitiba, v. 43, n. 4, p. 515-523, out./dez. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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14. | | PEREIRA, D. P.; FIEDLER, N. C.; LIMA, J. S. de S.; GUIMARÃES, P. P.; MÔRA, R.; CARMO, F. C. de A. do. Eficiência da subsolagem na profundidade de preparo do solo em função da declividade do terreno. Cerne, Lavras, v. 18, n. 4, p. 607-612 out./dez. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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15. | | FIEDLER, N. C.; CARMO, F. C. de A. do; PEREIRA, D. P.; GUIMARÃES, P. P.; RÓS, E. B. da; MARIN, H. B. Viabilidade técnica e econômica de plantios comerciais em áreas acidentadas no sul do Espírito Santo. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 21, n. 4, p. 745-753, out./dez. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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16. | | ANDRADE, B. O.; DRÖSE, W.; AGUIAR, C. A. de; AIRES, E. T.; ALVARES, D. J.; BARBIERI, R. L.; CARVALHO, C. J. B. de; BARTZ, M.; BECKER, F. G.; BENCKE, G. A.; BENEDUZI, A.; SILVA, J. B.; BLOCHTEIN, B.; BOLDRINI, I. I.; BOLL, P. K.; BORDIN, J.; SILVEIRA, R. M. B. da; MARTINS, M. B.; BOSENBECKER, C.; BRACCINI, J.; BRAUN, B.; BRITO, R.; BROWN, G. G.; BÜNEKER, H. M.; BUZATTO, C. R.; CAVALLERI, A.; CECHIN, S. Z.; COLOMBO, P.; CONSTANTINO, R.; COSTA, C. F. da; DALZOCHIO, M. S.; OLIVEIRA, M. G. de; DIAS, R. A.; SANTOS, L. A. dos; DUARTE, A. da F.; DUARTE, J. L. P.; DURIGON, J.; SILVA, M. E. da; FERREIRA, P. P. A.; FERREIRA, T.; FERRER, J.; FERRO, V. G.; FONTANA, C. S.; FREIRE, M. D.; FREITAS, T. R. O.; GALIANO, D.; GARCIA, M.; SANTOS, T. G. dos; GOMES, L. R. P.; GONZATTI, F.; GOTTSCHALK, M. S.; GRACIOLLI, G.; GRANADA, C. E.; GRINGS, M.; GUIMARÃES, P. S.; HEYDRICH, I.; IOP, S.; JARENKOW, J. A.; JUNGBLUTH, P.; KÄFFER, M. I.; KAMINSKI, L. A.; KENNE, D. C.; KIRST, F. D.; KROLOW, T. K.; KRÜGER, R. F.; KUBIAK, B. B.; LEAL-ZANCHET, A. M.; LOEBMANN, D.; LUCAS, D. B.; LUCAS, E. M.; LUZA, A. L.; MACHADO, I. F.; MADALOZZO, B.; MAESTRI, R.; MALABARBA, L. R.; MANEYRO, R.; MARINHO, M. A. T.; MARQUES, R.; MARTA, K. da S.; MARTINS, D. da S.; MARTINS, G. da S.; MARTINS, T. R.; MELLO, A. S. de; MELLO, R. L.; MENDONÇA JUNIOR, M. de S.; MORAIS, A. B. B. de; MOREIRA, F. F. F.; MOREIRA, L. F. B.; MOURA, L. de A.; NERVO, M. H.; OTT, R.; PALUDO, P.; PASSAGLIA, L. M. P.; PÉRICO, E.; PETZHOLD, E. S.; PIRES, M. M.; POPPE, J. L.; QUINTELA, F. M.; RAGUSE-QUADROS, M.; PEREIRA, M. J. R.; RENNER, S.; RIBEIRO, F. B.; RIBEIRO, J. R. I.; RODRIGUES, E. N. L.; RODRIGUES, P. E. S.; ROMANOWSKI, H. P.; RUSCHEL, T. P.; SACCOL, S. da S. A.; SAVARIS, M.; SILVEIRA, F. S.; SCHMITZ, H. J.; SIEGLOCH, A. E.; SIEWERT, R. R.; SILVA FILHO, P. J. S. da; SOARES, A. G.; SOMAVILLA, A.; SPEROTTO, P.; SPIES, M. R.; TIRELLI, F. P.; TOZETTI, A. M.; VERRASTRO, L.; ELY, C. V.; SILVA, Â. Z. da; ZANK, C.; ZEFA, E.; OVERBECK, G. E. 12,500+ and counting: biodiversity of the Brazilian Pampa Frontiers of Biogeography, v. 15, n. 2, e59288, 2023. 1948-6596 Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Florestas. |
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Registros recuperados : 16 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
05/10/2017 |
Data da última atualização: |
19/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
MARTINS, L. H. da S.; MOREIRA NETO, J.; LOPES, A. S.; RODRIGUES, A. M. da C.; CARVALHO, A. V.; OLIVEIRA, J. A. R. de; MOREIRA, D. K. T. |
Afiliação: |
Luiza Helena da Silva Martins, UNICAMP; João Moreira Neto, UNICAMP; Alessandra Santos Lopes, UFPA; Antônio Manoel da Cruz Rodrigues, UFPA; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Johnatt Allan Rocha de Oliveira, UFPA; Débora Kono Taketa Moreira, UNICAMP. |
Título: |
Study of preparation, composition and moisture sorption isotherm of Amazon River shrimp meal. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
LWT - Food Science and Technology, v. 79, p. 376-383, June 2017. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.01.054 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Amazon River shrimp plays an important role in artisanal fishing in Brazil's Northern region, is common to observe its disposal in commercial fishing over higher economic value fish (bycatch), which is source of environmental drawbacks. The Amazon River shrimp processing is important to extend and add value to a high nutritional product. The shrimp meal production is an alternative to the processing. This work presents a shrimp meal preparation, physicochemical composition, as well as its technological functional properties, sorption isotherm and sensory analysis of a mix of cassava flour (93 g/100 g) and shrimp meal (7 g/100 g). The results showed high content in protein (67.55 g/100 g), besides palmitic fatty acids - 16:0, 13.58 g/100 g; stearic - 18:0, 5.42 g/100 g; oleic - 18:1n-9 16.20 g/100 g and docosenoic - 22:1, 13.12 g/100 g of total fatty acid in the shrimp meal composition. An extruded product was obtained (7 g/100 g of shrimp meal/93 g/100 g of cassava flour) with 78% of acceptance in sensory analysis. The Amazon River shrimp meal is potentially nutritional and it can add up value to nutritionally poorer food. |
Palavras-Chave: |
Análise sensorial. |
Thesagro: |
Camarão; Composição Química; Farinha. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01943naa a2200253 a 4500 001 2076768 005 2022-05-19 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.01.054$2DOI 100 1 $aMARTINS, L. H. da S. 245 $aStudy of preparation, composition and moisture sorption isotherm of Amazon River shrimp meal.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aAmazon River shrimp plays an important role in artisanal fishing in Brazil's Northern region, is common to observe its disposal in commercial fishing over higher economic value fish (bycatch), which is source of environmental drawbacks. The Amazon River shrimp processing is important to extend and add value to a high nutritional product. The shrimp meal production is an alternative to the processing. This work presents a shrimp meal preparation, physicochemical composition, as well as its technological functional properties, sorption isotherm and sensory analysis of a mix of cassava flour (93 g/100 g) and shrimp meal (7 g/100 g). The results showed high content in protein (67.55 g/100 g), besides palmitic fatty acids - 16:0, 13.58 g/100 g; stearic - 18:0, 5.42 g/100 g; oleic - 18:1n-9 16.20 g/100 g and docosenoic - 22:1, 13.12 g/100 g of total fatty acid in the shrimp meal composition. An extruded product was obtained (7 g/100 g of shrimp meal/93 g/100 g of cassava flour) with 78% of acceptance in sensory analysis. The Amazon River shrimp meal is potentially nutritional and it can add up value to nutritionally poorer food. 650 $aCamarão 650 $aComposição Química 650 $aFarinha 653 $aAnálise sensorial 700 1 $aMOREIRA NETO, J. 700 1 $aLOPES, A. S. 700 1 $aRODRIGUES, A. M. da C. 700 1 $aCARVALHO, A. V. 700 1 $aOLIVEIRA, J. A. R. de 700 1 $aMOREIRA, D. K. T. 773 $tLWT - Food Science and Technology$gv. 79, p. 376-383, June 2017.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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