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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
16/10/2019 |
Data da última atualização: |
16/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BET, C. D.; GODOY, R. C. B. de; CORDOBA, L. P.; DEMIATE, I. M.; LACERDA, L. G.; SCHNITZLER, E. |
Afiliação: |
Camila D. Bet, UEPG; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Layse P. Cordoba, UEPG; Ivo M. Demiate, UEPG; Luiz G. Lacerda, UEPG; Egon Schnitzler, UEPG. |
Título: |
Effects of "starch:water" ratio on gelatinization of pinhão starch from nine germplasm collections, measured by differential scanning calorimetry. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Food Studies, v. 8, p. 13-22, Oct. 2019. |
DOI: |
10.7455/ijfs/8.2.2019.a2 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Native starch was extracted from nine germplasm collections of Araucaria angustifolia seeds in aqueous medium and they were characterized by Pasting Properties (RVA), X-ray Powder Diffractometry (XRD) and Scanning Electron Microscopy (SEM). The gelatinization process of each sample was evaluated at different ratios of starch:water by Differential Scanning Calorimetry (DSC). A slight displacement in the gelatinization curves was observed for the pinh?ao starches prepared with different amounts of water. With an increase in water content, most of the samples presented a decrease in the peak, the conclusion temperatures, and the range of gelatinization temperatures, while the enthalpy did not follow a standard behavior. A displacement or a narrowing of the gelatinization temperature range occurred with increasing water content. Pinh?ao starch showed pasting temperature in the range of 60-67 oC and there were differences in the pasting properties and degree of relative crystallinity between the analyzed samples. The C-type diffraction pattern was found for all the samples and the morphology of starch granules was similar, with oval and round shapes. Therefore, different characteristics were found among starches from nine germplasm collections, encouraging the protection of the biological diversity of selected species, aiming at future applications. |
Palavras-Chave: |
Análise térmica. |
Thesagro: |
Amido; Gelatinização; Germoplasma; Pinhão. |
Thesaurus Nal: |
Gelatinization; Germplasm; Pasting properties; Thermal analysis. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
27/04/2008 |
Data da última atualização: |
27/04/2008 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Circulação/Nível: |
-- - -- |
Autoria: |
NASCIMENTO JUNIOR, A. do; SÓ e SILVA, M.; SCHEEREN, P. L.; CAIERÃO, E.; ALBUQUERQUE, A. C. S.; BRAMMER, S. P.; EICHELBERGER, L.; LIMA, M. I. P. M.; MACIEL, J. L. N.; SCAGLIUSI, S. M. M.; RIGO, L. L.; BONATO, A. L. V.; GUARIENTI, E. M.; TEIXEIRA, M. C. C.; COSTA, C. T. da; ZANOTTO, M.; MACHADO, G. M.; BIANCHIN, V.; FOLLE, C. |
Afiliação: |
Alfredo do Nascimento Junior, Embrapa Trigo; Márcio Só e Silva, Embrapa Trigo; Pedro Luiz Scheeren, Embrapa Trigo; Eduardo Caierão, Embrapa Trigo; Sandra Patussi Brammer, Embrapa Trigo; Luiz Eichelberger, Embrapa Trigo; Maria Imaculada Pontes Moreira Lim. |
Título: |
BRS Netuno, nova cultivar de triticale para o centro-sul do Brasil. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 4., 2007, São Lourenço. Melhoramento de plantas e agronegócio. Lavras: UFLA, 2007. |
Descrição Física: |
1 CD ROM. 3 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Luiz Eichelberger, Embrapa Trigo; Maria Imaculada Pontes Moreira Lima, Embrapa Trigo; João Leodato Nunes Maciel, Embrapa Trigo; Sandra Scagliusi, Embrapa Trigo; Ana Lídia Variani Bonato, Embrapa Trigo; Eliana Maria Guarienti, Embrapa Trigo; Mauro César Celaro Teixeira, Embrapa Trigo. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01331naa a2200349 a 4500 001 1841168 005 2008-04-27 008 2007 bl --- 0-- u #d 100 1 $aNASCIMENTO JUNIOR, A. do 245 $aBRS Netuno, nova cultivar de triticale para o centro-sul do Brasil. 260 $c2007 300 $c1 CD ROM. 3 p. 500 $aLuiz Eichelberger, Embrapa Trigo; Maria Imaculada Pontes Moreira Lima, Embrapa Trigo; João Leodato Nunes Maciel, Embrapa Trigo; Sandra Scagliusi, Embrapa Trigo; Ana Lídia Variani Bonato, Embrapa Trigo; Eliana Maria Guarienti, Embrapa Trigo; Mauro César Celaro Teixeira, Embrapa Trigo. 700 1 $aSÓ e SILVA, M. 700 1 $aSCHEEREN, P. L. 700 1 $aCAIERÃO, E. 700 1 $aALBUQUERQUE, A. C. S. 700 1 $aBRAMMER, S. P. 700 1 $aEICHELBERGER, L. 700 1 $aLIMA, M. I. P. M. 700 1 $aMACIEL, J. L. N. 700 1 $aSCAGLIUSI, S. M. M. 700 1 $aRIGO, L. L. 700 1 $aBONATO, A. L. V. 700 1 $aGUARIENTI, E. M. 700 1 $aTEIXEIRA, M. C. C. 700 1 $aCOSTA, C. T. da 700 1 $aZANOTTO, M. 700 1 $aMACHADO, G. M. 700 1 $aBIANCHIN, V. 700 1 $aFOLLE, C. 773 $tIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 4., 2007, São Lourenço. Melhoramento de plantas e agronegócio. Lavras: UFLA, 2007.
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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