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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  19/08/2019
Data da última atualização:  30/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TRAVALINI, A. P.; LAMSAL, B.; MAGALHAES, W. L. E.; DEMIATE, I. M.
Afiliação:  Ana Paula Travalini, Iowa State University; Buddhi Lamsal, Iowa State University; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; Ivo Mottin Demiate, UEPG.
Título:  Cassava starch films reinforced with lignocellulose nanofibers from cassava bagasse.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 139, p. 1151-1161, Oct. 2019.
DOI:  10.1016/j.ijbiomac.2019.08.115
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava bagasse, a high-fiber coproduct of cassava starch processing, was used to produce lignocellulose nanofibers (LCNF) to apply as reinforcement in cassava starch films. LCNF-reinforced cast starch films were evaluated for changes in structural, thermal and mechanical properties and compared with control films reinforced with commercial grade nanoclay (Nclay). Five different types of cassava starch cast-films were produced: noreinforcement control, two LCNF-reinforced, and two Nclay-reinforced, each at 0.65 and 1.3% w w−1 . The LCNF morphology showed the characteristic microscopic structure of lignocellulose nanofibers, with an aspect ratio N 85 and average diameter of 4.5 nm. All reinforced films were transparent and had a good distribution of the nanoparticles within. The opacity values reduced for the films with all nanoreinforcements, compared to control. The permeability to water vapor reduced with reinforcements, with lower values for the films tested with LCNF 0.65 and Nclay 1.3. Thermal stability improved with 1.3% of LCNF and both concentrations of Nclay. Tensile stress for films increased and elongation at break value decreased with both types of nanoreinforcements.
Palavras-Chave:  Cassava bagasse; Lignocellulose nanofibers; Lignocelulose; Nanofibra.
Thesagro:  Bagaço; Mandioca.
Thesaurus Nal:  Starch.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56910 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoTRAVALINI, A. P.; LAMSAL, B.; MAGALHAES, W. L. E.; DEMIATE, I. M. Cassava starch films reinforced with lignocellulose nanofibers from cassava bagasse. International Journal of Biological Macromolecules, v. 139, p. 1151-1161, Oct. 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBET, C. D.; GODOY, R. C. B. de; CORDOBA, L. P.; DEMIATE, I. M.; LACERDA, L. G.; SCHNITZLER, E. Effects of "starch:water" ratio on gelatinization of pinhão starch from nine germplasm collections, measured by differential scanning calorimetry. International Journal of Food Studies, v. 8, p. 13-22, Oct. 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoGUIDOLIN, M. E. B. Z.; DEMIATE, I. M.; GODOY, R. C. B. de; GREWELL, D.; LOMBOY, M. M.; SCHEER, A. de P.; JANE, J.-L. Caracterização da estrutura fina do amido de pinhão como um incentivo à perpetuação da Araucária (Araucaria angustifolia (Bertoloni) Otto kuntze). In: ENCONTRO REGIONAL SUL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 13., 2015, Curitiba. Alimentos inovadores: desafios e oportunidades: anais. Curitiba: sbCTA-PR, 2015. p. 115-116. CD-ROM. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoZORTÉA-GUIDOLIN, M. E. B.; CARVALHO, C. W. P. de; GODOY, R. C. B. de; DEMIATE, I. M.; SCHEER, A. P. Influence of extrusion cooking on in vitro digestibility, physical and sensory properties of brazilian pine seeds flour (Araucaria Angustifolia). Journal of Food Science, v. 82, n. 4, p. 977-984, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoZORTEA-GUIDOLIN, M. E. B.; DEMIATE, I. M.; GODOY, R. C. B. de; SCHEER, A. de P.; GREWELL, D.; JANE, J.-l. Structural and functional characterization of starches from Brazilian pine seeds (Araucaria angustifolia). Food Hydrocolloids, v. 63, p. 16-29, Feb. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, F. J. O. G. da; ALMEIDA, R. R.; SCHNITZLER, E.; DEMIATE, I.; CARVALHO FILHO, M. A. S.; LACERDA, L. G.; GODOY, R. C. B. de; WASZCZYNSKYJ, N. Thermal analyses of sweet potato (Ipomoea batatas) under oxidative athmosphere. In: WORLD CONGRESS OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 16.; LATIN AMERICAN SEMINAR OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY, 17., 2012, Foz do Iguaçu. Addressing global food security and wellness through food science and technology: abstracts. Foz do Iguaçu: [s.n.], 2012. CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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