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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  13/06/2018
Data da última atualização:  13/06/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COLOMBI, B. L.; ZANONI, P. R. S.; TAVARES, L. B. B.
Afiliação:  Bruna Lyra Colombi, FURB; PATRICIA RAQUEL SILVA ZANONI, CNPF; Lorena Benathar Ballod Tavares, FURB.
Título:  Effect of phenolic compounds on bioconversion of glucose to ethanol by yeast Saccharomyces cerevisiae PE-2.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Canadian Journal of Chemical Engineering, v. 96, p. 1444-1450, July 2018.
DOI:  10.1002/cjce.23114
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bioconversion of lignocellulosic biomasses to ethanol consists of three main steps: pre-treatment, enzymatic hydrolysis, and fermentation by microorganisms. Most pre-treatments induce the formation of substances with a potential inhibitory effect on the microbial metabolism, which may hinder the process. The objective of this study was to investigate the behaviour of Saccharomyces cerevisiae PE-2 yeast in the presence of four phenolic compounds (vanillin, syringaldehyde, syringic acid, and acetosyringone) resulting from the alkaline pre-treatment of eucalyptus with green liquor. Eucalyptus is a fast-growing tree, widely exploited by the paper and pulp industry in Brazil. It was observed that yeast growth and glucose assimilation were affected to an extent directly proportional to the initial amount of vanillin in the medium. Syringaldehyde in a concentration of 1.0 g/L had an adverse effect on the fermentation parameters related to ethanol production, which exhibited a decrease of approximately 50 %. When syringic acid and acetosyringone were used, although the cell growth and glucose consumption profiles were similar to those of the control, they inhibited the conversion at concentrations of 0.1 and 1.0 g/L.
Palavras-Chave:  Etanol lignocelulósico; Inhibitors; Inibidores; Lignocellulosic ethanol; Pré tratamento; Pre-treatment; Saccharomyces cerevisiae PE-2.
Thesagro:  Composto Fenólico; Fermentação Alcoólica.
Thesaurus Nal:  Alcoholic fermentation; Phenolic compounds; Yeasts.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF56374 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, C. S. da C.; BRUNE, S.; REIFSCHNEIDER, F. J. B. ed. Cultivo da berinjela (Solanum melongena L.). Brasilia: EMBRAPA-CNPH, 1998. 23p. il. color. (EMBRAPA-CNPH. Instrucoes Tecnicas da Embrapa Hortalicas, 15). Autores: Alice M. Quezado Duval; Carlos Alberto Lopes, Claudia S. da C. Ribeiro, Felix H. Franca, Francisco J.B. Reifschneider, Geni L. Villas Boas, Gilmar P. Henz, Henoque Ribeiro da Silva, Nirlene Junqueira Vilela, Nozomu Makishima,...
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2.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, C. S. da C.; LOPES, C. A.; CARVALHO, S. I. C. de; HENZ, G. P.; REIFSCHNEIDER, F. J. B. (ed.). Pimentas Capsicum. Brasília, DF: Embrapa Hortaliças, 2008. 200 p. il. color.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
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