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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  20/12/2011
Data da última atualização:  05/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SOUZA, N. L. G. D.; BRANDAO, H. de M.; OLIVEIRA, L. F. C. de.
Afiliação:  NELSON LUIS G. D. SOUZA, UFJF; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; LUIZ FERNANDO C. DE OLIVEIRA, UFJF.
Título:  Spectroscopic and thermogravimetric study of chitosan after incubation in bovine rumen.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Journal of Molecular Structure, v. 1005, n. 1/3, p. 186-191, 2011.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.molstruc.2011.08.049
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Chitosan is a polysaccharide that is found in some fungi but can also be obtained through the deacetylation of chitin. It is a copolymer of 2-amino-2-deoxy-d glucopyranose and 2-acetamido-2-deoxy-d-glucopyranose. Due to its bioactivity, biodegradability, biocompatibility, reactivity of deacetylated amino groups, selective permeability, polyelectrolyte action, and ability to form gel films, the chelation ability and adsorption capacity of this polymer has been studied in several applications. This work investigates the physical and chemical behavior of chitosan that has been exposed to bovine rumen to assess chitosan’s potential as a matrix for drug delivery into the bovine rumen. It was observed a low stability of chitosan in the bovine rumen, indicating that it will be difficult to use in delivery. It was determined that this stability is low due to the breakage of the polymer chain, the loss of the amino and amide groups and glucosyl ring opening.
Palavras-Chave:  FT-IR; Raman; Thermogravimetric analysis; UV–visible spectroscopy.
Thesaurus NAL:  chitosan; degradation.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL18606 - 1UPCAP - DD
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