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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
17/02/1993 |
Data da última atualização: |
17/02/1993 |
Autoria: |
CANDIDO, J. F. |
Título: |
Influencia de turnos de rega no endurecimento de mudas de guapuruvu (Schizolobium parahyba (Vell) Balke). |
Ano de publicação: |
1982 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Arvore, Vicosa, v.6, n.2, p.111-120, jul./dez. 1982. |
ISSN: |
0100-6762 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este trabalho foi realizado em Vicosa, Minas Gerais, em dependencia do Departamento de Engenharia Florestal da Universidade Federal de Vicosa, no periodo de 22/12/78 a 14/05/79, com o objetivo de verificar o efeito de diferentes turnos de rega no endurecimento de mudas de Guapuruvu. Os tratamentos aos quais as mudas foram submetidas consistiram em diferentes turnos de rega, como segue: rega diaria, rega de 2 em 2 dias; rega de 4 em 4 dias; rega de 6 em 6 dias e rega de 8 em 8 dias. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso, com 5 repeticoes e 81 plantas por parcela. Durante todo o experimento, amostragens, ao acaso, de 6 plantas por parcela, foram feitas, de 8 em 8 dias, para determinar: materia seca de folhas, materia seca de raizes, materia seca do caule, area foliar e altura. Essa etapa do experimento durou 76 dias, sendo 20 dias para germinacao e selecao das mudas e 56 dias para aplicacao dos tratamentos. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01349naa a2200133 a 4500 001 1285366 005 1993-02-17 008 1982 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0100-6762 100 1 $aCANDIDO, J. F. 245 $aInfluencia de turnos de rega no endurecimento de mudas de guapuruvu (Schizolobium parahyba (Vell) Balke). 260 $c1982 520 $aEste trabalho foi realizado em Vicosa, Minas Gerais, em dependencia do Departamento de Engenharia Florestal da Universidade Federal de Vicosa, no periodo de 22/12/78 a 14/05/79, com o objetivo de verificar o efeito de diferentes turnos de rega no endurecimento de mudas de Guapuruvu. Os tratamentos aos quais as mudas foram submetidas consistiram em diferentes turnos de rega, como segue: rega diaria, rega de 2 em 2 dias; rega de 4 em 4 dias; rega de 6 em 6 dias e rega de 8 em 8 dias. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso, com 5 repeticoes e 81 plantas por parcela. Durante todo o experimento, amostragens, ao acaso, de 6 plantas por parcela, foram feitas, de 8 em 8 dias, para determinar: materia seca de folhas, materia seca de raizes, materia seca do caule, area foliar e altura. Essa etapa do experimento durou 76 dias, sendo 20 dias para germinacao e selecao das mudas e 56 dias para aplicacao dos tratamentos. 773 $tRevista Arvore, Vicosa$gv.6, n.2, p.111-120, jul./dez. 1982.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Café. Para informações adicionais entre em contato com biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
05/01/2024 |
Data da última atualização: |
05/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
KITZBERGER, C. S. G.; SCHOLZ, M. B. dos S.; PEREIRA, L. F. P.; VIEIRA, L. G. E.; SERA, T.; SILVA, J. B. G. D.; BENASSI, M. de T. |
Afiliação: |
CÍNTIA SORANE GOOD KITZBERGER, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; MARIA BRÍGIDA DOS SANTOS SCHOLZ, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa; LUIZ GONZAGA ESTEVES VIEIRA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; TUMORU SERA, INSTITUTO AGRONÔMICO DO PARANÁ; JOÃO BATISTA GONÇALVES DIAS SILVA, CENTRO TECNOLÓGICO COCARI; MARTA DE TOLEDO BENASSI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA. |
Título: |
Diterpenes in green and roasted coffee of Coffea arabica cultivars growing in the same edapho-climatic conditions. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Composition and Analysis, v. 30, n. 1, P. 52-57, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Lipids are important components of the flavor and aroma of coffee brews. The diterpenes cafestol and kahweol have received attention in recent years due to their physiological effects on human health. However, only a few studies have been conducted that examined the impact of the genetic variability in Coffea arabica diterpenes. In this work, green beans and roasted coffees of different cultivars of C. arabica, growing in the same edapho-climatic conditions, were characterized by their cafestol and kahweol contents. Mature coffee fruits from the traditional cultivar Catuai and modern cultivar crosses IPR 100, IPR 102 and IPR 106 of two harvests were studied. The harvesting, postharvesting and processing conditions were standardized. The extraction of diterpenes was carried out by direct saponification with KOH, and the quantification was performed by HPLC. For IPR cultivars, the kahweol content was higher than the cafestol level. An inverse behavior was observed for cultivar Catuai. The highest concentration of kahweol was observed in cultivar IPR 106; cultivar IPR 102 showed the highest content of cafestol. A relation between the kahweol/cafestol ratio and the genetic background was observed; however, future studies are necessary to confirm if the ratio should be used as a tool to discriminate arabica cultivars. (C) 2013 Elsevier Inc. All rights reserved. |
Thesaurus NAL: |
Coffea arabica var. arabica; Coffee beans; Cultivars; Food analysis; Food composition. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02176naa a2200253 a 4500 001 2160489 005 2024-01-05 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aKITZBERGER, C. S. G. 245 $aDiterpenes in green and roasted coffee of Coffea arabica cultivars growing in the same edapho-climatic conditions.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aLipids are important components of the flavor and aroma of coffee brews. The diterpenes cafestol and kahweol have received attention in recent years due to their physiological effects on human health. However, only a few studies have been conducted that examined the impact of the genetic variability in Coffea arabica diterpenes. In this work, green beans and roasted coffees of different cultivars of C. arabica, growing in the same edapho-climatic conditions, were characterized by their cafestol and kahweol contents. Mature coffee fruits from the traditional cultivar Catuai and modern cultivar crosses IPR 100, IPR 102 and IPR 106 of two harvests were studied. The harvesting, postharvesting and processing conditions were standardized. The extraction of diterpenes was carried out by direct saponification with KOH, and the quantification was performed by HPLC. For IPR cultivars, the kahweol content was higher than the cafestol level. An inverse behavior was observed for cultivar Catuai. The highest concentration of kahweol was observed in cultivar IPR 106; cultivar IPR 102 showed the highest content of cafestol. A relation between the kahweol/cafestol ratio and the genetic background was observed; however, future studies are necessary to confirm if the ratio should be used as a tool to discriminate arabica cultivars. (C) 2013 Elsevier Inc. All rights reserved. 650 $aCoffea arabica var. arabica 650 $aCoffee beans 650 $aCultivars 650 $aFood analysis 650 $aFood composition 700 1 $aSCHOLZ, M. B. dos S. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 700 1 $aVIEIRA, L. G. E. 700 1 $aSERA, T. 700 1 $aSILVA, J. B. G. D. 700 1 $aBENASSI, M. de T. 773 $tJournal of Food Composition and Analysis$gv. 30, n. 1, P. 52-57, 2013.
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