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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
14/01/2014 |
Data da última atualização: |
20/02/2015 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LOBO, A. M. B. O.; BOMFIM, M. A. D.; FACO, O.; FERNANDES JÚNIOR, G. A.; PONCIANO, M. F.; LOBO, R. N. B. |
Afiliação: |
ANA MARIA BEZERRA OLIVEIRA LOBO, CNPC; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; OLIVARDO FACO, CNPC; Gerardo Alves Fernandes Junior, UNESP - Jaboticabal, SP, Brasil; Márcio Freire Ponciano; RAIMUNDO NONATO BRAGA LOBO, CNPC. |
Título: |
Intramuscular fat and fatty acid profile of muscle of lambs finished in irrigated pasture. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Applied Animal Research, v. 41, p. 1-8, 2013. |
DOI: |
10.1080/09712119.2013.822810 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The aim of this research was to study the differences between breeds through the analyses of the intramuscular fat content and fatty acid profile of the main local hair sheep breeds of Brazil, Morada Nova (MO), Brazilian Somali (SO) and Santa Inês (SI) and the crossbred ½ Dorper×½ Morada Nova (F1). Genetic group was a significant source of variation for intramuscular fat content, individual fatty acids, polyunsaturated fatty acid (PUFA)/saturated fatty acid (SFA) ratio, total PUFA, essential fatty acids (EFA), total n-3 and n-6 PUFA and ?9 desaturase and atherogenic index. MO breed presented the highest values of conjugated linoleic acid, PUFA (similar to F1) and PUFA/SFA (similar to F1). MO meat had the highest proportion of EFA, despite the value was similar to F1. SO breed showed highest proportion of myristc, pentadecanoic, palmitic and palmitoleic acids in muscle, and highest ?9 desaturase indices. In conclusion, there are differences between genetic group for the profile of fatty acids and intramuscular fat. The meat from MO lambs had better attributes of fatty acid composition with higher PUFA, PUFA/SFA ratio, EFA and total n-3 PUFA. |
Palavras-Chave: |
Ácido linoléico conjugado; CLA; Pastagem irrigada. |
Thesagro: |
Ácido graxo; Carne; Cordeiro; Lipídio; Ovino; Qualidade; Terminação. |
Thesaurus Nal: |
conjugated linoleic acid; Fatty acids; Finishing; Lamb meat; Linoleic acid; Lipids; Meat quality; Mutton; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02305naa a2200421 a 4500 001 1976035 005 2015-02-20 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1080/09712119.2013.822810$2DOI 100 1 $aLOBO, A. M. B. O. 245 $aIntramuscular fat and fatty acid profile of muscle of lambs finished in irrigated pasture.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aAbstract: The aim of this research was to study the differences between breeds through the analyses of the intramuscular fat content and fatty acid profile of the main local hair sheep breeds of Brazil, Morada Nova (MO), Brazilian Somali (SO) and Santa Inês (SI) and the crossbred ½ Dorper×½ Morada Nova (F1). Genetic group was a significant source of variation for intramuscular fat content, individual fatty acids, polyunsaturated fatty acid (PUFA)/saturated fatty acid (SFA) ratio, total PUFA, essential fatty acids (EFA), total n-3 and n-6 PUFA and ?9 desaturase and atherogenic index. MO breed presented the highest values of conjugated linoleic acid, PUFA (similar to F1) and PUFA/SFA (similar to F1). MO meat had the highest proportion of EFA, despite the value was similar to F1. SO breed showed highest proportion of myristc, pentadecanoic, palmitic and palmitoleic acids in muscle, and highest ?9 desaturase indices. In conclusion, there are differences between genetic group for the profile of fatty acids and intramuscular fat. The meat from MO lambs had better attributes of fatty acid composition with higher PUFA, PUFA/SFA ratio, EFA and total n-3 PUFA. 650 $aconjugated linoleic acid 650 $aFatty acids 650 $aFinishing 650 $aLamb meat 650 $aLinoleic acid 650 $aLipids 650 $aMeat quality 650 $aMutton 650 $aSheep 650 $aÁcido graxo 650 $aCarne 650 $aCordeiro 650 $aLipídio 650 $aOvino 650 $aQualidade 650 $aTerminação 653 $aÁcido linoléico conjugado 653 $aCLA 653 $aPastagem irrigada 700 1 $aBOMFIM, M. A. D. 700 1 $aFACO, O. 700 1 $aFERNANDES JÚNIOR, G. A. 700 1 $aPONCIANO, M. F. 700 1 $aLOBO, R. N. B. 773 $tJournal of Applied Animal Research$gv. 41, p. 1-8, 2013.
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registros recuperados : 10 | |
1. |  | SILVA, I. C. C. da; PONTES, F. S.; COURI, S.; ARAUJO, M. M.; FREITAS, S. P. Extração combinada do óleo de macaúba: tecnologia enzimática e prensagem hidraúlica. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 5., 2008, Varginha. Anais. Lavras: UFLA, 2008. p. 1240-1250.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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2. |  | PONTES, F.; MORAIS, R. F. de; REIS, V. M.; BALDANI, J. I.; URQUIAGA, S. Efeito da inoculação com mistura de bactérias diazotróficas no rendimento de colmos de dois genótipos de cana-de-açúcar, em condições de campo. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFRRJ, 17., 2007, Seropédica, RJ. Anais... Seropédica: Editora da UFRRJ, 2007. 2 p. 1 CD-ROM. Parcerias: UFRRJ.Tipo: Resumo em Anais de Congresso | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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4. |  | SOARES, R.; ESCALEIRA, V.; MONTEIRO, M. I. C.; PONTES, F. V. M.; SANTELII, R. E.; BERNARDI, A. C. de C. Avaliação do uso de ICP OES para a determinação de cálcio, magnésio e alumínio em solos. IN: ENCONTRO NACIONAL DE QUIMICA ANALITICA, 15., CONGRESSO IBEROAMERICANO DE QUIMICA ANALITICA, 3., 2009, Salvador:SBQ:BA:UFBA, 2009.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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6. |  | SOARES, R.; ESCALEIRA, V.; MONTEIRO, M. I. C.; PONTES, F. V. M.; SANTELLI, R. E.; BERNARDI, A. C. de C. Uso de ICP OES e titrimetria para a determinação de cálcio, magnésio e alúminio em amostras de solos. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 34, n. 5, p. 1553-1559, out. 2010.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Solos. |
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7. |  | LIMA, J. S. S. de; BEZERRA NETO, F.; THÉ PONTES, F. S.; GOMES, E. G.; SANTOS, E. C. dos; MEDEIROS. M. A. de; SOUSA, J. C. R. de. Avaliação agroeconômica de sistemas consorciados de cenoura e rúcula. In: REUNIÃO ANUAL DA REGIÃO BRASILEIRA DA SOCIEDADE INTERNACIONAL DE BIOMETRIA, 54; SIMPÓSIO DE ESTATÍSTICA APLICADA À EXPERIMENTAÇÃO AGRONÔMICA, 13., 2009, São Carlos, SP.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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8. |  | LIMA, J. S. S. de; BEZERRA NETO, F.; GOMES, E. G.; NEGREIROS, M. Z. de; PONTES, F. S. T.; MEDEIROS, M. de; BARROS JÚNIOR, A. P. Agroeconomic evaluation of intercropping rocket and carrot by uni and multivariate analyses in a semi-arid region of Brazil. Ecological Indicators, New york, v. 41, p. 109-114, Jun. 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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9. |  | NEVES, K. O. G.; SANTOS, M. F. C.; MAR, J. M.; PONTES, F. L. D.; TORMENA, C. F.; CHAVES, F. C. M.; CAMPOS, F. R.; SANCHES, E. A.; BEZERRA, J. A.; MACHADO, M. B.; SANTOS, A. D. C. 1H NMR chemical profile and antioxidant activity of Eugenia punicifolia extracts over seasons: a metabolomic pilot study. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 35, n. 7, e-20240010, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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10. |  | OLIVEIRA, E. S. C.; PONTES, F. L. D.; ACHO, L. D. R.; SILVA, B. J. P. da; ROSÁRIO, A. S. do; CHAVES, F. C. M.; CAMPOS, F. R.; BEZERRA, J. de A.; LIMA, E. S.; MACHADO, M. B. NMR and multivariate methods: identification of chemical markers in extracts of pedra-ume-caá and their antiglycation, antioxidant, and enzymatic inhibition activities. Phytochemical Analysis, p. 1-15, 2024. Online first.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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