03253naa a2200265 a 450000100080000000500110000800800410001902200140006002400620007410000180013624500880015426000090024250000940025152024310034565000220277665000090279865000230280765000230283065000130285365000080286670000180287470000160289270000190290877300600292721609792024-01-26 2023 bl uuuu u00u1 u #d a1678-39217 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.033282DOI1 aFORTES, J. P. aMeads with Brazilian honey from different botanical origins.h[electronic resource] c2023 aTítulo em português: Hidroméis com méis brasileiros de diferentes origens botânicas. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the quality of meads prepared with multifloral honey, unifloral orange blossom honey, and a mixture of both. To prepare the meads, multifloral honey and orange blossom honey from Southern and Southeastern Brazil, respectively, were used. The physicochemical properties, total phenolic content, and antioxidant capacity of the meads were determined. The phenolic compounds were identified by mass spectrometry, and sensory tests were carried out. Multifloral honey showed higher levels of ash content, reducing sugars, and total phenolic compounds than orange blossom honey. The multifloral and mixed meads presented the highest levels of total phenolics, total polyphenol index, and antioxidant capacity. The orange blossom mead showed the highest scores in the sensory analysis for color, aroma, flavor, and global acceptance. The phenolic compounds identified in the meads were the chlorogenic, protocatechuic, syringic, and p-coumaric acids, as well as naringenin and quercetin. The physicochemical, functional, and sensory characteristics of the meads are affected by the honey used in their preparation. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade dos hidroméis preparados com mel multifloral, mel unifloral de flor de laranjeira e uma mistura de ambos. Na preparação dos hidroméis, foram utilizados mel multifloral e mel de flor de laranjeira das regiões Sul e Sudeste do Brasil, respectivamente. Determinaram-se as propriedades físico-químicas, o teor de fenólicos totais e a capacidade antioxidante dos hidroméis. Os compostos fenólicos foram identificados por espectrometria de massas, e testes sensoriais foram realizados. O mel multifloral apresentou maiores teores de cinzas, açúcares redutores e compostos fenólicos totais do que o mel de flor de laranjeira. Os hidroméis multifloral e misto apresentaram os maiores teores de fenólicos totais, índice de polifenóis totais e capacidade antioxidante. Já o hidromel de flor de laranjeira apresentou as maiores notas na análise sensorial para cor, aroma, sabor e aceitação global. Os compostos fenólicos identificados nos hidroméis foram os ácidos clorogênico, protocatecuico, siríngico e p-cumárico, bem como naringenina e quercetina. As características físico-químicas, funcionais e sensoriais dos hidroméis são afetadas pelos méis utilizados em sua preparação. aMass spectrometry aMead aPhenolic compounds aComposto Fenólico aHidromel aMel1 aFRANCO, F. W.1 aSOMACAL, S.1 aSAUTTER, C. K. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 58, e03328, 2023.