03983naa a2200349 a 450000100080000000500110000800800410001902200140006010000230007424501200009726000090021750001260022652029020035265000190325465000160327365000140328965000200330365000170332365000090334065000160334965000150336565000150338065000220339570000270341770000210344470000170346570000170348270000210349970000210352070000210354177300710356221573182023-10-18 2023 bl uuuu u00u1 u #d a1678-39211 aSOUZA, A. P. B. de aSupplementation with lipid sources in diets for Jersey cows in the first third of lactation.h[electronic resource] c2023 aTítulo em português: Suplementação com fontes lipídicas em dietas para vacas Jersey no terço inicial de lactação. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the effect of the addition of whole-crude oilseeds of linseed, sunflower, and soybean to the diet of Jersey cows, in the first third of lactation, on the following characteristics: intake, apparent nutrient digestibility, milk production and its variables, energy corrected milk, feed efficiency, energy balance, milk fatty acid profile, and blood metabolic profile. Eight multiparous Jersey cows were used in a double Latin square design. The treatments were the experimental diets with the oilseeds, and calcium salts of fatty acids were used as the control. Protein digestibility was lower for soybean, whereas that of ether extract was higher in the control, not differing between the evaluated oilseeds. There was no difference between oilseeds for milk production, milk production corrected for fat, milk nutritional content, feed efficiency, energy balance, and blood metabolic profile. The levels of milk monounsaturated fatty acids increased with the use of sunflower. Higher levels of cis-9, trans-11 conjugated linoleic acid (CLA) in milk were observed in the control. The addition of the evaluated whole-crude oilseeds to the diet of Jersey cows in the first third of lactation does not affect milk production variables, feed efficiency, energy balance, and blood biochemical profile, but alters the fatty acid profile. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da adição de grãos integrais das oleaginosas linhaça, girassol e soja na dieta de vacas Jersey, no primeiro terço da lactação, sobre as seguintes características: consumo, digestibilidade aparente dos nutrientes, produção de leite e suas variáveis, leite com correção energética, eficiência alimentar, balanço energético, perfil de ácidos graxos do leite e perfil metabólico sanguíneo. Oito vacas Jersey multíparas foram utilizadas em delineamento duplo quadrado latino. Os tratamentos foram as dietas experimentais com as oleaginosas, e sais de cálcio de ácidos graxos foram utilizados como o controle. A digestibilidade da proteína foi menor para a soja, enquanto a do extrato etéreo foi maior no controle, sem diferir entre as oleaginosas. Não houve diferença entre as oleaginosas para produção de leite, produção de leite corrigida para gordura, conteúdo nutricional do leite, eficiência alimentar, balanço energético e perfil metabólico sanguíneo. Os teores de ácidos graxos monoinsaturados no leite aumentaram com uso do girassol. Níveis mais altos de ácido linoleico conjugado cis-9 trans-11 no leite foram observados no controle. A adição das oleaginosas integrais avaliadas na dieta de vacas Jersey, no primeiro terço da lactação, não afeta as variáveis de produção de leite, a eficiência alimentar, o balanço energético e o perfil metabólico sanguíneo, mas altera o perfil de ácidos graxos. aEnergy balance aFatty acids aLactation aNutrient intake aÁcido Graxo aGado aGado Jersey aLactação aLeguminosa aNutrição Animal1 aSCHAFHAUSER JUNIOR, J.1 aSCHEIBLER, R. B.1 aFLUCK, A. C.1 aRIZZO, F. A.1 aNÖRNBERG, J. L.1 aVARGAS, D. P. de1 aLOURENÇO, L. A. tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasíliagv. 58, e03149, 2023.