04244naa a2200493 a 450000100080000000500110000800800410001910000220006024500350008226000090011730000240012649000440015052028430019465000270303765000270306465000140309165000160310565000100312165000180313165000260314965000240317565000180319965000180321765000080323565000160324365000190325965300290327865300280330765300140333570000220334970000200337170000190339170000220341070000170343270000220344970000200347170000220349170000230351370000180353670000260355470000260358070000150360677301290362121555402024-03-22 2023 bl uuuu u00u1 u #d1 aLIMA, M. A. C. de aGrapes.h[electronic resource] c2023 acap. 4, p. 201-350. a(Innovations in Horticultural Sciences) aVineyard is one of the fruit crops with the greatest economic importance and relative widest geographical distribution worldwide. Viticulture has been one of the major activities of several people since ancient times and of current economies. The diversity of cultivars for the different agricultural skills due to genetic breeding programs conducted in several countries, the availability of different agronomic management strategies, the forms of rational use of environmental resources, the possibility of using support tools for the decision-making process in management enhancement, the produc- tion specialization, and the value added to end products currently character- izes the degree of technification associated with the profile of a significant part of producers. However, the strengthening of the viticulture activity in its different producing regions is a continuous process based on scientific knowledge and technology generation provided by institutions located in several different countries. With equal importance, the consumer is the improvement-inducing agent for production focused on the quality of the end product. Therefore, the current viticulture situation, considering market directions, production, the elements that influence production directly and postharvest conservation techniques or processing procedures, are discussed in this chapter. Resumo: A vinha é uma das culturas frutíferas com maior importância económica e distribuição geográfica relativamente mais ampla a nível mundial. A viticultura tem sido uma das principais atividades de vários povos desde os tempos antigos e das economias atuais. A diversidade de cultivares para as diferentes habilidades agrícolas devido aos programas de melhoramento genético realizados em vários países, a disponibilidade de diferentes estratégias agronômicas de manejo, as formas de uso racional dos recursos ambientais, a possibilidade de utilizar ferramentas de apoio à tomada de decisão no manejo A valorização, a especialização da produção e a agregação de valor aos produtos finais caracterizam atualmente o grau de tecnificação associado ao perfil de parte significativa dos produtores. No entanto, o fortalecimento da atividade vitivinícola em suas diferentes regiões produtoras é um processo contínuo baseado no conhecimento científico e na geração de tecnologia fornecida por instituições localizadas em diversos países. Com igual importância, o consumidor é o agente indutor de melhorias para uma produção voltada para a qualidade do produto final. Portanto, a situação atual da viticultura, considerando as direções do mercado, a produção, os elementos que influenciam diretamente a produção e as técnicas de conservação pós-colheita ou processos de processamento, são discutidos neste capítulo. aPostharvest physiology aPostharvest technology aVineyards aViticulture aVitis aConservação aControle de Qualidade aFator de Produção aPós-Colheita aProcessamento aUva aViticultura aVitis Vinifera aCultivares (diversidade) aManejo na pós colheita aVitis spp1 aLEAO, P. C. de S.1 aRITSCHEL, P. S.1 aMAIA, J. D. G.1 aMELO, G. W. B. de1 aZALAMENA, J.1 aSANTOS, H. P. dos1 aSILVA, L. C. DA1 aBARBOSA, M. A. G.1 aMELLO, L. M. R. de1 aGUERRA, C. C.1 aCONCEIÇÃO, M. A. F.1 aOLIVEIRA, J. E. de M.1 aBOTTON, M. tIn: MANDAL, D.; WERMUND, U.; PHAVAPHUTANON L.; CRONJE, R. Tropical and subtropical fruit Crops. Boca Raton: CRC Press, 2023.