03891naa a2200349 a 450000100080000000500110000800800410001902400620006010000200012224501250014226000090026750001260027652027380040265000250314065000240316565000160318965000230320565000170322865000130324565000140325865000230327265000180329565300320331370000160334570000230336170000200338470000210340470000180342570000170344370000210346077300600348121528832024-01-26 2023 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.030252DOI1 aRIBAS, J. C. R. aBioactive compounds and antioxidant activity of leaves from olive trees grown in Paraná, Brazil.h[electronic resource] c2023 aTítulo em português: Compostos bioativos e atividade antioxidante de folhas de oliveiras cultivadas no Paraná, Brasil. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the bromatological composition, bioactive compounds, antioxidant activities, and color of the leaves of olive cultivars Arbosana, Arbequina, Frantoio, Manzanilla, and Koroneiki in northwestern Paraná, Brazil. Leaves of each cultivar were collected for the experiment, which was carried out in a completely randomized design. The dry matter (DM) of olive leaves contains mostly carbohydrates (56.15 to 59.42 g 100 g-¹ DM) and fibers (17.37 to 19.73 g 100 g-¹ DM) in its bromatological composition. The total polyphenol content ranges from 13.27 to 22.81 mg GAE g-¹, with cultivar Manzanilla standing out, and the flavonoid content from 6.50 to 7.65 mg QE g-¹. Manzanilla shows the highest antioxidant activity of 93.56 and 78.15% in the DPPH and ABTS assays, respectively. When compared with the other cultivars, Manzanilla and Koroneiki have leaves with a higher green intensity and total chlorophyll content of 0.958 and 0.833 mg 100 mL-¹, respectively. In the ABTS assay, there is a correlation both between total polyphenol content and antioxidant activity and between chlorophyll content and antioxidant activity. Olive leaves have characteristics that allow their application as an additive or ingredient for the development of food products with satisfactory antioxidant activity. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição bromatológica, os compostos bioativos, as atividades antioxidantes e a cor das folhas das cultivares de oliveira Arbosana, Arbequina, Frantoio, Manzanilla e Koroneiki no noroeste do Paraná, Brasil. Folhas de cada cultivar foram coletadas para o experimento, realizado em delineamento inteiramente casualizado. A matéria seca (MS) das folhas de oliveiras contém majoritariamente carboidratos (56,15 a 59,42 g 100 g-¹ de MS) e fibras (17,37 a 19,73 g 100 g-¹ de MS) em sua composição bromatológica. O teor de polifenóis totais varia de 13,27 a 22,81 mg EAG g-¹, com destaque para a cultivar Manzanilla, e o conteúdo de flavonoides de 6,50 a 7,65 mg EQ g-¹. Manzanilla apresenta a maior atividade antioxidante de 93,56 e 78,15% nos ensaios DPPH e ABTS, respectivamente. Em comparação às demais cultivares, Manzanilla e Koroneiki apresentam folhas com maior intensidade de verde e teor de clorofila total de 0,958 e 0,833 mg 100 mL-¹, respectivamente. No ensaio ABTS, há correlação tanto entre o teor de polifenóis totais e a atividade antioxidante quanto entre o teor de clorofila e a atividade antioxidante. As folhas de oliveira apresentam características que permitem sua aplicação como aditivo ou ingrediente para o desenvolvimento de produtos alimentícios com atividade antioxidante satisfatória. aAntioxidant activity aBioactive compounds aChlorophyll aPhenolic compounds aAntioxidante aAzeitona aClorofila aComposto Fenólico aOlea Europaea aComposição bromatológica1 aLAZZARI, A.1 aGONZALEZ, L. B. F.1 aSILVA, C. M. da1 aADAMUCHIO, L. G.1 aCUQUEL, F. L.1 aSAKURADA, R.1 aPINTRO, P. T. M. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 58, e03025, 2023.