03254naa a2200265 a 450000100080000000500110000800800410001902400640006010000280012424501090015226000090026150001090027052023510037965000160273065000170274665000180276365000180278165000180279965000260281765000150284370000220285870000220288070000200290277300660292221509402023-04-24 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttp://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2022.v39.269632DOI1 aNASCIMENTO, C. G. R. do aBovinocultura de corte e o efeito poupa-terra na região Centro-Oeste brasileira.h[electronic resource] c2022 aTítulo em inglês: Beef cattle production and the land-saver effect in the Midwestern region of Brazil. aRESUMO - A bovinocultura de corte e os impactos gerados pela cultura estão sempre sendo debatidos pela mídia especializada, sociedade e pesquisadores. Responsável pela criação e manutenção de milhares de empregos diretos e indiretos, a bovinocultura de corte é um dos pilares do PIB do agronegócio nacional, sendo hoje peça central e estratégica para o País. As grandes transformações na bovinocultura de corte, ao longo das décadas, obtidas por meio de ciência e tecnologia, proporcionaram crescimento de produtividade, tendo levado ao que tem sido chamado de efeito poupa-terra. Difundido em trabalhos que apontam mitigação de gases do efeito estufa e da agricultura, o efeito poupa-terra passou a ser debatido dentro da bovinocultura de corte. Com os dados disponibilizados pelo IBGE, foi possível mensurar e acompanhar o desenvolvimento da cultura no Centro-Oeste brasileiro. Utilizando o recorte temporal entre 2006 e 2017, o resultado obtido neste estudo aponta que a região poupou 11 milhões de hectares, frutos do uso crescente de tecnologias e investimentos que desenvolveram um sistema produtivo mais eficiente e sustentável. ABSTRACT - Beef cattle production and the impacts generated by that culture are always being debated by the specialized media, society and researchers. Beef cattle production is responsible for the creation and maintenance of thousands of direct and indirect jobs, and it is one of the pillars of the national agribusiness GDP. It is also, nowadays, a centerpiece and strategic element for Brazil. The great transformations in beef cattle production over the decades, which were obtained through science and technology, have provided productivity growth, leading to what has been called the land-saving effect. Widespread in works that point to the mitigation of gases of greenhouse and agriculture, the land-saving effect started to be debated within beef cattle production. By using the data provided by IBGE, it was possible to measure and monitor the development of that culture in the Midwestern Region of Brazil. When analyzing the period between 2006 and 2017, the result obtained in this study indicates that the region saved 11 million hectares, as a result of the increasing use of technologies and investments that developed a more efficient and sustainable production system. aBeef cattle aAgronegócio aBovinocultura aGado de Corte aProdutividade aProduto Interno Bruto aTecnologia1 aAZEVEDO, D. B. de1 aCASAGRANDA, Y. G.1 aMALAFAIA, G. C. tCadernos de Ciência & Tecnologiagv. 39, n. 3, e26963, 2022.