02956naa a2200253 a 450000100080000000500110000800800410001902400510006010000180011124500870012926000090021652021790022565000200240465300230242465300220244765300390246965300230250865300250253170000200255670000230257670000200259970000220261977300610264121491912022-12-05 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.18512/rbms2022v21e12752DOI1 aVON PINHO, R. aBreeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.h[electronic resource] c2022 aABSTRACT - Sorghum is a versatile crop used for energy production, human and animal feedings, and raw material for industry. The grain sorghum is the fifth most important cereal worldwide, and Brazil is one of the top 10 sorghum producers. In the last 40 years, the sorghum grain yield in Brazil has increased to 32.70 kg ha-1 year -1. Although this clear evolution, much remains to be done, and sorghum breeders in Brazil still face several challenges. This review discusses the main characteristics of sorghum genetics and breeding, aiming for sorghum improvement for food, fodder, feed, and fuel uses. Herein will be highlighted essential topics related to the genetic control of the main interest traits; conventional sorghum breeding; the development of sorghum lines and hybrids; the use of male-sterility in sorghum breeding; the implication of genotypes-by-environments interaction in sorghum, the use of genome-wide association studies, and genomic prediction to maximize the efficiency of the sorghum breeding programs. RESUMO - O sorgo é uma cultura bastante versátil, sendo usada para a produção de energia, alimentação humana e animal, assim como matéria-prima para a indústria. Globalmente, o sorgo granífero é o quinto cereal de maior importância, e o Brasil é um dos dez maiores produtores de sorgo. Nos últimos 40 anos, a produtividade nacional de grãos de sorgo aumentou a uma taxa de 32,70 kg ha-1 ano-1. Embora essa clara evolução, ainda se tem muito a ser feito e diversos são os desafios enfrentados pelos melhoristas de sorgo no Brasil. Esta revisão discute os principais pontos da genética e melhoramento do sorgo, visando a produção de alimentos, forragem, ração e combustível. Serão destacados tópicos relacionados ao controle genético das principais características de interesse em sorgo; melhoramento convencional de sorgo; desenvolvimento de linhagens e híbridos em sorgo; o uso da machoesterilidade no melhoramento de sorgo; implicações da interação genótipos por ambientes; aplicação da associação genômica ampla e predição genômica para maximizar a eficiência dos programas de melhoramento de sorgo. aSorghum Bicolor aEstresse abiótico aEstresse biótico aInteração genótipo por ambiente aMacho-esterilidade aPredição genômica1 aSILVA, E. V. V.1 aOLIVEIRA, T. L. de1 aSOUZA, V. F. de1 aMENEZES, C. B. de tRevista Brasileira de Milho e Sorgogv. 21, e1275, 2022.