03712naa a2200289 a 450000100080000000500110000800800410001902400620006010000260012224501400014826000090028850001410029752027180043865000240315665000160318065000230319665000090321965000080322865000190323670000150325570000170327070000170328770000180330470000170332270000230333977300600336221474372024-01-26 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S1678-3921.pab2022.v57.028432DOI1 aKALTBACH, S. B. de A. aJuices from 'Bordô' and 'BRS Cora' grapes grown in an organic production system in the Serra do Sudeste region.h[electronic resource] c2022 aTítulo em português: Sucos de uvas 'Bordô' e 'BRS Cora' cultivadas em sistema de produção orgânico na região da Serra do Sudeste. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the physicochemical composition of juices from the 'Bordô' and 'BRS Cora' grapes grown in an organic production system in the Serra do Sudeste region, in Southern Brazil, as well as to compare the cultivar results with data from other producing regions and with the requirements of the Brazilian regulation for whole grape juice. The used grapes came from a commercial vineyard, especifically from the 2016-2017, 2017-2018, and 2018-2019 production cycles. The juices were prepared by the steam drag method and evaluated for their physicochemical composition. The fruit showed suitable values for the parameters necessary for grape juice production. In general, the juices showed bioactive compounds contents similar to those obtained in other regions. The 'Bordô' juices evaluated in the three production cycles showed significant differences for several variables, which were attributed to the influence of weather on grape maturity. The juices of 'BRS Cora' showed high-consistency qualitative results even under the very distinct meteorological conditions of the three production cycles. The juices comply with the current Brazilian regulation for whole grape juice, except for soluble solids, which are severely lowered by the used extraction technique. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar a composição físico-química de sucos de uvas 'Bordô' e 'BRS Cora' cultivadas em sistema de produção orgânico na região da Serra do Sudeste, no sul do Brasil, bem como comparar os resultados das cultivares com dados de outras regiões produtoras e com as exigências das leis brasileiras para suco de uva integral. As uvas utilizadas provieram de um vinhedo comercial, especificamente dos ciclos produtivos de 2016-2017, 2017-2018 e 2018-2019. Os sucos foram elaborados pelo método de arraste de vapor e avaliados quanto à sua composição físico-química. Os frutos mostraram níveis adequados dos parâmetros necessários para a produção de sucos. Em geral, os sucos apresentaram teores de compostos bioativos semelhantes aos encontrados em outras regiões produtoras. Os sucos de 'Bordô' das três safras avaliadas apresentaram diferenças significativas em vários dos parâmetros, as quais foram atribuídas à influência do clima sobre a maturação das uvas. Os sucos de 'BRS Cora' apresentaram resultados qualitativos de alta consistência, mesmo sob as tão distintas condições meteorológicas dos três ciclos produtivos. Os sucos atendem às regulações brasileiras vigentes para o suco de uva integral, exceto quanto aos valores de sólidos solúveis, que são severamente reduzidos pela técnica de extração utilizada. aBioactive compounds aGrape juice aSistema de Cultivo aSuco aUva aVitis Labrusca1 aBENDER, A.1 aKALTBACH, P.1 aMALGARIM, M.1 aHERTER, F. G.1 aCOSTA, V. B.1 aSOUZA, A. L. K. de tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 57, e02843, 2022.