02200naa a2200229 a 450000100080000000500110000800800410001902200140006002400560007410000160013024500940014626000090024052015100024965000150175965000270177465000170180165000230181865000240184165000140186570000200187977300710189921442852022-06-27 2022 bl uuuu u00u1 u #d a0102-05367 ahttp://dx.doi. org/10.1590/s0102-0536-202202042DOI1 aLANA, M. M. aVisual quality and waste of leafy vegetables in the retail market.h[electronic resource] c2022 aThe present research contributes to fill this gap, presenting primary data on waste of leafy vegetables at two supermarket chains in Federal District, Brazil. Both studies evaluated: 1) number of produce items delivered and discarded; 2) visual quality of produce at reception and 3) cause of discard. The majority of the produce, 37 out of 47, had more than 80% of the units with good visual quality, but this frequency varied from 62.0 to 88.4% among stores and from 56.0 to 97.1% among suppliers. Within a global waste equal to 20.0%, the amount observed for individual produce ranged from 1.0 to 83.0% and varied considerably across stores and suppliers. O presente estudo contribui para aumentar o conhecimento nesta área, apresentando dados primários de desperdício de hortaliças folhosas em duas cadeias de supermercado no Distrito Federal, Brasil. Os dois estudos avaliaram: 1) número de unidades de hortaliças entregues e descartadas; 2) qualidade visual da hortaliça entregue na loja; 3) causas do descarte. A maioria dos produtos, 37 de um total de 47, apresentou mais de 80% das unidades com boa qualidade visual, mas esta frequência variou de 62,0% a 88,4% entre lojas e de 56,0 a 97,1% entre fornecedores. Obteve-se a estimativa para o índice médio de desperdício global de 20,0% das unidades de hortaliças folhosas compradas, sendo que a amplitude do desperdício foi de 1,0 a 83,0% a depender da hortaliça e estes valores variaram consideravelmente entre lojas e fornecedores. aFood waste aGreen leafy vegetables aSupermarkets aHortaliça Folhosa aPerda Pós-Colheita aQualidade1 aGOMES, E. M. C. tHorticultura Brasilieragv. 40, n. 2, p. 151-16.1, Apr./June 2022.