03740naa a2200361 a 450000100080000000500110000800800410001902400640006010000220012424500940014626000090024050000950024952026220034465000100296665000140297665000240299065000220301465000140303665000120305065000350306265000230309765000180312065000220313865300170316070000180317770000170319570000120321270000250322470000200324970000240326970000190329377300660331221440622024-02-01 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttp://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2022.v39.269492DOI1 aBEZERRA, L. M. C. aA century of common beanbbibliometrics and scientific production.h[electronic resource] c2022 aTítulo em português: Um século de feijão-comum: bibliometria e produção científica. aABSTRACT - This pioneering study applied bibliometric techniques and indicators to investigate more than a century of scientific production on common bean (Phaseolus vulgaris L.). This food item has the greatest global representation for cultivation and consumption, and it produces a significant impact on the nutritional quality of many populations. We analyzed over 15,000 scientific publications indexed in the Scopus database. The historical perspective based on indicators of diffusion, collaboration, and impact made it possible to map the main countries and lines of research on common bean. Our results indicate the predominance of studies on productivity, genetic improvement, nutritional quality, disease resistance, and adaptation to different cultivation environments. These research topics are associated with the evolutionary and domestication processes of this legume. Moreover, countries like the United States (the leading country), Brazil, United Kingdom, Canada, Spain, Mexico, Colombia, and India stand out. Institutional arrangements, associated with scientific and technological projects of global scope, management structure, and conservation of genetic resources put the United States and other nations under the scientific spotlight for common bean research. RESUMO - Este é um estudo pioneiro que utilizou técnicas e indicadores bibliométricos para investigar mais de um século de produção científica sobre o feijoeiro-comum (Phaseolus vulgaris L.), alimento com maior representatividade em cultivo e consumo no mundo e de significativo impacto na qualidade nutricional de muitas populações. Foram analisadas cerca de 15 mil publicações científicas indexadas na base de dados Scopus. A perspectiva histórica, baseada em indicadores de difusão, colaboração e impacto, permitiu mapear os principais países e linhas de pesquisa. Os resultados indicam a predominância de estudos sobre produtividade, melhoramento genético, qualidade nutricional, resistência a doenças e adaptação a diferentes ambientes de cultivo. Esses tópicos de pesquisa estão associados aos processos evolutivos e de domesticação dessa leguminosa. Além disso, destacam-se países como Estados Unidos, Brasil, Reino Unido, Canadá, Espanha, México, Colômbia e Índia. Desse conjunto, os Estados Unidos são os protagonistas. Arranjos institucionais, associados a projetos científicos e tecnológicos de âmbito global, estrutura de gerenciamento e conservação de recursos genéticos, colocam os EUA e outras nações no centro das atenções científicas quanto à pesquisa do feijão-comum. aBeans aDry beans aGenetic improvement aGenetic resources aPhaseolus aFeijão aMelhoramento Genético Vegetal aPhaseolus Vulgaris aProdutividade aRecurso Genético aBibliometria1 aSPATTI, A. C.1 aFREDO, C. E.1 aBIN, A.1 aPAULINO, J. F. de C.1 aCHIORATO, A. F.1 aCARBONELL, S. A. M.1 aCORREIA, G. G. tCadernos de Ciência & Tecnologiagv. 39, n. 1, e26949, 2022.