03544naa a2200337 a 450000100080000000500110000800800410001902400280006010000210008824500730010926000090018230000100019152026480020165000180284965000210286765000230288865000230291165000100293465000120294465000220295665000110297865000270298965000100301665000220302665000250304870000200307370000160309370000210310970000160313077300600314621430832022-05-17 2022 bl uuuu u00u1 u #d7 a10.1590/S1678-39212DOI1 aTORRES, G. A. M. aBlast disease and wheat production in Brazil.h[electronic resource] c2022 a21 p. aABSTRACT - This review paper presents the current context of wheat production in Brazil, the management strategies to reduce yield losses due to blast, and the biotechnological approaches to improve wheat resistance. Wheat blast or brusone is caused by the Magnaporthe oryzae Triticum (MoT) pathotype fungus that can infect all the aboveground parts of the plant. The main symptom of the blast disease is spike bleaching that impairs grain production, causing yield losses up to 100% in susceptible wheat cultivars. The first world report of blast in wheat spikes was in Brazil, in 1985, and, currently, the disease is the main constraint to wheat cultivation in tropical and subtropical areas of the Cerrado and Mata Atlântica biomes. For a long time, the use of fungicides has been found to be ineffective under high-pressure disease conditions. However, recent works have pointed out that fungicide efficiency depends on the integration of other control measures, particularly the choice of cultivars with moderate resistance. In this review paper, the high variability of wheat reaction to MoT is presented, as well as a panel of resistant or moderately resistant cultivars (including non-2NS carriers), promptly available for cultivation in regions where blast is endemic. RESUMO - Esta revisão apresenta o contexto atual da produção de trigo no Brasil, as estratégias de manejo para reduzir perdas de rendimento de grãos devido à brusone e as abordagens biotecnológicas para melhorar a resistência do trigo. A brusone do trigo é causada pelo fungo Magnaporthe oryzae patótipo Triticum (MoT) que pode infectar toda a parte aérea da planta. O principal sintoma da doença é o branqueamento das espigas que prejudica a produção de grãos, com perdas que podem chegar a 100% em cultivares suscetíveis. O primeiro relato mundial de brusone em espigas de trigo foi feito no Brasil, em 1985, e a doença atualmente é a principal restrição ao cultivo de trigo nas áreas tropicais e subtropicais dos biomas Cerrado e Mata Atlântica. Por muito tempo, o uso de fungicidas foi considerado ineficaz sob condições de alta pressão de doença. No entanto, trabalhos recentes apontam que a eficácia dos fungicidas depende da integração de outras medidas de controle, principalmente da escolha de cultivares com resistência moderada. Neste artigo de revisão, apresentam-se a alta variabilidade de reação do trigo ao MoT, bem como um painel de cultivares resistentes ou moderadamente resistentes (incluindo não portadoras da translocação 2NS), prontamente disponíveis para cultivo em regiões onde a brusone é endêmica. aBlast disease aChemical control aGenetic resistance aMagnaporthe oryzae aWheat aBrusone aControle Químico aManejo aResistência Genética aTrigo aTriticum Aestivum aVariedade Resistente1 aFERREIRA, J. R.1 aBINNECK, E.1 aMACIEL, J. L. N.1 aCONSOLI, L. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 57, e02487, 2022.