02700naa a2200397 a 450000100080000000500110000800800410001902200140006010000230007424500920009726000090018952015400019865000190173865000190175765000190177665000150179565000260181065000350183665000140187165000150188565000080190065300240190865300170193265300240194965300260197365300230199965300180202265300170204065300280205765300190208565300240210470000200212870000200214870000180216877301160218621250582021-06-28 2020 bl uuuu u00u1 u #d a2446-48211 aOLIVEIRA, J. C. de aA Modified protocol for total RNA isolation from forage peanuts.h[electronic resource] c2020 aThe development of specific protocols for extraction of high-quality RNA are key advances in molecular techniques for elucidating biological processes and mechanisms. The forage peanut has significant economic value for use in mixed pastures. However, it is difficult to extract high-quality RNA from forage peanuts due to high contents of tannins, polysaccharides, and other secondary metabolites. Here, it is described an efficient method for obtaining high-quality, high-yield total RNA that is usable in downstream transcriptome analysis. This modifications helped eliminate the problems associated with the presence of high concentrations of secondary metabolites in forage peanut leaves, and lacked signs of degradation. O desenvolvimento de protocolos específicos para extração de RNA de alta qualidade são avanços chave em técnicas moleculares para elucidar mecanismos e processos biológicos. O amendoim forrageiro tem significante valor econômico para uso em pastagens consorciadas. Entretanto, é difícil extrair RNA de alta qualidade de amendoim forrageiro devido aos altos conteúdos de taninos, polissacarídeos e outros metabólitos secundários. Aqui, descreve-se um eficiente método para obtenção de RNA total de alta qualidade e alto rendimento que é necessário para análises posteriores do transcriptoma. Essas modificações ajudaram a eliminar os problemas associados com a presença de altas concentrações de metabólitos secundários em folhas de amendoim forrageiro e sem sinais de degradação. aArachis pintoi aForage legumes aPlant breeding aExtração aLeguminosa Forrageira aMelhoramento Genético Vegetal aQualidade aRendimento aRNA aÁcido ribonucleico aAlta calidad aAmendoim forrageiro aCacahuetes forrajeros aExtracción de ARN aForage peanut aHigh quality aMetabólico secundário aRNA extraction aSecondary metabolic1 aSILVA, C. C. da1 aSOUZA, A. P. de1 aCAMPOS, T. de tSouth American Journal of Basic Education, Technical and Technologicalgv. 7, n. 1, p. 683-687, jan./abr. 2020.