04361naa a2200361 a 450000100080000000500110000800800410001902400630006010000200012324501070014326000090025050001240025952032250038365000150360865000090362365000290363265000110366165000150367265000190368765000210370665000220372765000090374970000240375870000160378270000190379870000250381770000190384270000170386170000200387870000160389870000250391477300600393921246122020-08-28 2020 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/ S1678-3921.pab2020.v55.012792DOI1 aNUNES, A. L. P. aFarm systems, soil chemical properties, and clay dispersion in watershed areas.h[electronic resource] c2020 aTítulo em português: Sistemas de manejo, atributos químicos do solo e dispersão de argila em áreas de microbacias. aAbstract - The objective of this work was to evaluate the effect of different farm systems on clay dispersion and its relationship with soil chemical properties and the no-tillage system participatory quality index (IQP), in watershed areas in the west of the state of Paraná, Brazil. The farm systems evaluated were: no-tillage; no-tillage with crop succession; no-tillage with soil disturbance; and conventional system. In addition, the farm systems were evaluated for their IQP. Soil samples were collected at 0.0?0.20-m soil depth, in 40 agricultural areas and in 6 native forests considered as references. The degree of clay dispersion, total organic carbon, pH (CaCl2), exchangeable potassium (K+), available phosphorus (P), exchangeable calcium and magnesium (Ca2++Mg2+), and potential acidity (H+Al3+) were determined. A linear multiple regression model was fitted by the method of least squares. The averages of clay dispersion degree per watershed were compared at 5% probability. The farm systems were compared by Scott-Knott?s test. Soil chemical properties showed a higher influence on clay dispersion than the different farm systems assessed. The no-tillage system alone showed the highest content of organic carbon, which was similar to those of the native areas. The conventional system and the no-tillage system with soil disturbance showed a lower IQP and a higher degree of clay dispersion than the areas with the no-tillage system alone. The IQP allows distinguishing the conventional system from the no-tillage system. Resumo - O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes sistemas de manejo sobre o grau de dispersão de argila e sua relação com os atributos químicos do solo e o índice de qualidade participativo (IQP) do sistema plantio direto, em áreas de microbacias do Oeste do Paraná. Os sistemas de manejo avaliados foram: sistema plantio direto; plantio direto com sucessão de culturas; plantio direto com revolvimento do solo; e sistema convencional. Além disso, os sistemas de manejo foram avaliados quanto ao seu IQP. Amostras de solo foram coletadas a 0,0?0,20 m de profundidade do solo, em 40 áreas agrícolas e em 6 matas nativas tidas como referências. Foram avaliados grau de dispersão de argila, carbono orgânico total, pH (em CaCl2), potássio trocável (K+), fósforo disponível (P), cálcio e magnésio trocáveis (Ca2++Mg2+), e acidez potencial (H+Al3+). Ajustou-se um modelo de regressão linear múltipla pelo método dos mínimos quadrados. Realizou-se a comparação de médias do grau de dispersão de argila, por microbacia, a 5% de probabilidade. Os sistemas de manejo foram comparados pelo teste de Scott-Knott. Os atributos químicos do solo apresentaram maior influência sobre a dispersão da argila do que os diferentes sistemas de manejo avaliados. O sistema plantio direto integral apresentou o maior teor de carbono orgânico, que foi semelhante ao das áreas nativas. O sistema convencional e o plantio direto com revolvimento do solo apresentaram menor IQP e maiores taxas de dispersão de argila do que as áreas sob sistema plantio direto integral. O IQP permite diferenciar os sistemas de manejo convencional e plantio direto. aNo-tillage aSoil aSoil chemical properties aArgila aMicrobacia aPlantio Direto aQuímica do Solo aRegressão Linear aSolo1 aCORTEZ, G. L. de S.1 aMELO, T. R.1 aFIGUEIREDO, A.1 aWANDSCHEER, C. A. R.1 aBORTOLUZZI, J.1 aBROWN, G. G.1 aBARTZ, M. L. C.1 aRALISCH, R.1 aGUIMARÃES, M. de F. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 55, e01279, 2020.