03914naa a2200517 a 450000100080000000500110000800800410001902200230006002400360008310000170011924501160013626000090025252023780026165000210263965000250266065000120268565000150269765000170271265000180272965000220274765000190276965000250278865000260281365000340283965000230287365000130289665000220290965000350293165000180296665000220298465000240300665300270303065300260305765300270308365300100311065300210312065300210314165300290316265300320319165300230322365300250324665300090327170000220328070000210330277300730332321086642021-07-02 2019 bl uuuu u00u1 u #d a1981-0997 (online)7 a10.5039/agraria.v14i2a56472DOI1 aLESSA, L. S. aEffect of harvesting times on agronomic characteristics of industrial cassava genotypes.h[electronic resource] c2019 aThe use of cassava genotypes low-yield coupled with inappropriate harvest times lead to the country?s low average yield. This study aimed to evaluate the agronomic characteristics of cassava genotypes at different harvest times in the Recôncavo region of Bahia. The experiment was conducted during two crop cycles in Cruz das Almas, Bahia, with eight cassava genotypes (BRS Poti Branca, BRS Caipira, BRS Kiriris, BRS Verdinha, BRS Tapioqueira, 9624-09, 98150-06 and 9783-13) were evaluated at different harvest times. The characteristics yield of shoot, root, flour and starch, root dry matter and harvest index were evaluated, as well as their correlation with the harvest time. Data were submitted to analysis of variance and fitted to linear regression models. The means of all the characteristics increased with the permanence of the plants in the field. The correlations between the harvest time and yield characteristics were high and positive. All genotypes evaluated had yield means higher than the means of the Recôncavo and the state of Bahia, indicating the yield potential of the genotypes. A utilização de genótipos de mandioca de baixo potencial produtivo, aliado à colheita em épocas inadequadas, ocasionam em baixa produtividade média. Este trabalho objetivou avaliar características agronômicas de genótipos de mandioca em diferentes épocas de colheita no Recôncavo da Bahia. O experimento foi conduzido em dois ciclos de cultivo em Cruz das Almas, Bahia, no qual oito genótipos de mandioca (BRS Poti Branca, BRS Caipira, BRS Kiriris, BRS Verdinha, BRS Tapioqueira, 9624-09, 98150-06 e 9783-13) foram avaliados em diferentes épocas de colheita. Avaliaram-se as características produtividade da parte aérea, de raiz, farinha e amido, o teor de matéria seca das raízes e índice de colheita, além da correlação destas com a época de colheita. Os dados foram submetidos à análise de variância e ao ajuste de modelos de regressão linear. Observou-se aumento das médias de todas as características com a permanência das plantas em campo. A relação entre época de colheita e os caracteres produtivos apresentaram magnitudes elevadas e positivas. Todos os genótipos avaliados apresentaram médias para produtividade superiores à média da região do Recôncavo e do estado da Bahia, indicando o potencial de uso dos genótipos. aAgronomic traits aAnalysis of variance aCassava aCrop yield aHarvest date aLinear models aNatural selection aPlant breeding aStatistical analysis aAnálise Estatística aCaracterísticas Agronômicas aÉpoca de Colheita aMandioca aManihot Esculenta aMelhoramento Genético Vegetal aProdutividade aRegressão Linear aSeleção Genótipa aAnálise de variância aAnálisis de varianza aAnálisis estadístico aBahia aFitomejoramiento aModelos lineales aRecôncavo da Bahia (BA) aRendimiento de los cultivos aSelección natural aTemporada de cosecha aYuca1 aLEDO, C. A. da S.1 aSANTOS, V. da S. tRevista Brasileira de Ciências Agráriasgv. 14, n. 2, e5647, 2019.