03778naa a2200349 a 450000100080000000500110000800800410001902400570006010000290011724501410014626000090028750001440029652025730044065000140301365000140302765000130304165000210305465000160307565000180309165000170310965000140312665300280314070000190316870000200318770000180320770000210322570000180324670000260326470000260329070000220331677300900333821022452022-08-15 2018 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S0100-204X20180002000142DOI1 aOLIVEIRA FILHO, C. A. A. aNutritional plans on the intake, digestibility, and performance of dairy heifers of different breed compositions.h[electronic resource] c2018 aTítulo em português: Planos alimentares no consumo, na digestibilidade e no desempenho de novilhas leiteiras de distintos grupos raciais. aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the effects of nutritional plans and breed composition on nutrient intake and digestibility, nitrogen balance, and performance of dairy heifers in tropical conditions. Thirty-six heifers - 12 Holstein, 12 Gyr, and 12 Gyrolando F1 (½ Holstein × ½ Gyr) - were housed in a tie-stall system and randomly distributed, adopting a completely randomized design in a 3×3 factorial arrangement (nutritional plans and breed composition). The diets were formulated to enable weight gains of 200, 400, and 800 g per day, corresponding to the nutritional plans 11, 14, and 19 g kg-1 body weight (BW), respectively. The intake of dry matter, fibrous fractions (g kg-1 BW-0.75), and metabolizable energy (kcal-1 BW-0.75) in the 11-g kg-1 plan were greater for Gyr heifers than for Gyrolando and Holstein heifers. Ether extract digestibility was 13.85% higher for Gyr heifers compared with Gyrolando F1 in the 19-g kg-1 plan. The increase in the nutritional plans shows a quadratic response to nutrient intake and a linear response to average daily gain, but does not affect the digestibility coefficients. Gyr and Gyrolando F1 heifers present similar nutritional efficiency to that of Holstein heifers. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos do plano alimentar e do grupo racial sobre o consumo e a digestibilidade de nutrientes, o balanço de nitrogênio e o desempenho de novilhas leiteiras em condições tropicais. Trinta e seis novilhas - 12 Holandês, 12 Gir e 12 Girolando F1 (½ Holandês × ½ Gir) - foram alojadas em sistema ?tie-stall? e distribuídas aleatoriamente, tendo-se adotado delineamento inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 3x3 (planos alimentares e grupos raciais). As dietas foram formuladas para possibilitar ganhos de peso de 200, 400 e 800 g por dia, correspondentes aos planos alimentares de 11, 14 e 19 g kg-1 de peso corporal (PC), respectivamente. As novilhas Gir dentro do plano de 11 g kg-1 consumiram mais matéria seca, fração fibrosa (g kg-1 de PC-0,75) e energia metabolizável (kcal de PC-0,75) do que as novilhas Girolando e Holandês. A digestibilidade do extrato etéreo foi 13,85% superior para as novilhas Gir, em comparação às Girolando F1 no plano de 19 g kg-1. O aumento do plano nutricional tem efeito quadrático no consumo de nutrientes e linear no ganho de peso médio diário, mas não influencia o coeficiente de digestibilidade. Novilhas Gir leiteiras e Girolando F1 apresentam eficiência nutricional semelhante à das novilhas Holandês. aGirolando aIngestion aNitrogen aNitrogen balance aWeight gain aGanho de peso aGir leiteiro aIngestão aBalanço de nitrogênio1 aMACHADO, F. S.1 aFERREIRA, A. L.1 aTOMICH, T. R.1 aMAURÍCIO, R. M.1 aCAMPOS, M. M.1 aSILVA, C. F. P. G. da1 aAZEVÊDO, J. A. G. de1 aPEREIRA, L. G. R. tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DFgv. 53, n. 2, p. 247-255, fev. 2018.