03185naa a2200313 a 450000100080000000500110000800800410001902400570006010000220011724500990013926000090023852022850024765000130253265000090254565000160255465000110257065300270258165300190260865300120262770000220263970000180266170000190267970000190269870000260271770000180274370000220276170000180278377300700280121021202022-08-15 2018 bl uuuu u00u1 u #d7 ahttps://doi.org/10.1590/S0100-204X20180007000102DOI1 aGUIMARÃES, C. R. aReduction of crude protein in diets fed to lactating Holstein-Gyr cows.h[electronic resource] c2018 aABSTRACT - The objective of this work was to evaluate the effect of reducing crude protein (CP) contents in diets with a constant metabolizable protein content on the intake, performance, nitrogen balance, and nutrient digestibility of lactating Holstein-Gyr cows. Animals (n = 24, 103±23 days in milk) were allocated to four treatments (n = 6 per group) with different CP contents: 127, 132, 139, and 156 g kg-1 dry matter (DM). DM intake was not affected by treatments. CP intake and digestibility increased linearly with higher CP contents. Milk yield (23.7±3 kg per day) and the percentages of milk protein (3.3±0.2%) and fat (3.8±0.5%) were not affected by CP reduction. Milk and blood urea nitrogen increased linearly with the increase of CP in the diet, similarly to urinary nitrogen excretion. Nitrogen use efficiency was 29.8 and 22.4% when CP was 127 and 156 g kg-1 DM, respectively. Reducing CP in diets fed to mid-lactating Holstein-Gyr cows increases nitrogen use efficiency and maintains the productive performance of the cows. RESUMO - O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da redução da concentração de proteína bruta (PB) em dietas com mesmo teor de proteína metabolizável sobre o consumo, o desempenho, o balanço de nitrogênio e a digestibilidade de nutrientes em vacas Holandês-Gir, em lactação. Os animais (n = 24, 103±23 dias em lactação) foram alocados em quatro tratamentos (n = 6 por grupo) com diferentes teores de PB: 127, 132, 139 e 156 g kg-1 de matéria seca (MS). O consumo de MS não foi afetado pelos tratamentos. O consumo e a digestibilidade da PB aumentaram linearmente com a elevação dos teores de PB. A produção de leite (23,7±3 kg por dia) e os teores de proteína (3,3±0,2%) e de gordura no leite (3,8±0,5%) não foram afetados pela redução da PB. O nitrogênio uréico no leite e no plasma apresentou aumentos lineares com o aumento da PB nas dietas, assim como a excreção urinária de nitrogênio. A eficiência de utilização de nitrogênio foi de 29,8 e 22,4% quando a PB foi de 127 e 156 g kg-1 de MS, respectivamente. A redução da PB na dieta de vacas Holandês-Gir no terço médio da lactação aumenta a eficiência de utilização do nitrogênio e mantém o desempenho produtivo das vacas. aNitrogen aUrea aNitrogênio aUréia aProtected soybean meal aSoja protegida aSoypass1 aAZEVEDO, R. A. de1 aCAMPOS, M. M.1 aMACHADO, F. S.1 aPEDROSO, A. M.1 aCARVALHEIRA, L. de R.1 aTOMICH, T. R.1 aPEREIRA, L. G. R.1 aCOELHO, S. G. tPesquisa Agropecuária Brasileiragv. 53, n. 7, p. 858-865, 2018.