04737naa a2200493 a 450000100080000000500110000800800410001910000240006024501160008426000090020052033150020965000210352465000120354565000260355765000220358365000160360565000140362165000190363565000340365465000250368865000110371365000120372465000210373665000140375765000140377165000350378565000250382065000220384565300090386765300240387665300240390065300100392465300250393465300210395965300170398065300200399765300400401765300190405770000170407670000280409370000220412170000250414377300750416820982832021-07-02 2018 bl uuuu u00u1 u #d1 aMENDONÇA, M. S. de aImportance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties.h[electronic resource] c2018 aCowpea is a legume with ample plasticity, versatility and nutritional potential. It is a species widely used as a source of income and subsistence for small farmers in several Brazilian states, among them Acre. Due to the different varieties found in the State, it is the target of studies aiming at its genetic improvement. Thus, as one of the first stages of its improvement, it was aimed to determine the importance and correlations of characters for diversity and selection in traditional varieties of cowpea. The experiment was carried in completely randomized design, with plots consisting of four vase with capacity to 15.7 L, with one plant each and two replicates. The characteristics evaluated were: days for emergence, flowering (days), plant vigor (note), number of main stem nodes, apical leaflet length (mm), apical leaflet width (mm), length of pod (cm) and width of the pod (cm). The correlation coefficients (phenotypic, genotypic and environmental) were obtained, and the principal components analysis and the importance of the characters by the method proposed by Singh were carried out. The Singh method and principal components analysis were partially concordant in the distinction of the evaluated characters. The days for emergence, width of the apical leaflet, flowering and length of the apical leaflet were the main determinants for quantification of the genotypes and those that contributed the most to the variability of cowpea. The least discriminant characteristic by principal component analysis and recommended for discarding was plant vigor. O feijão-caupi é uma leguminosa com ampla plasticidade, versatilidade e potencial nutritivo. Trata-se de uma espécie bastante utilizada como fonte de renda e subsistência para pequenos agricultores em vários estados brasileiros, entre estes, o do Acre. Devido as diferentes variedades encontradas no Estado, é alvo de estudos visando o seu melhoramento genético. Assim, como uma das primeiras etapas do seu melhoramento, objetivou-se determinar a importância e correlações de caracteres para a diversidade e seleção em variedades tradicionais de feijão-caupi. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente casualizado, com parcelas constituídas por quatro vasos de volume igual a 15,7 L, com uma planta cada e duas repetições. As características avaliadas foram: dias para emergência, florescimento (dias), vigor da planta (nota), número de nós do caule principal, comprimento do folíolo apical (mm), largura do folíolo apical (mm), comprimento da vagem (cm) e largura da vagem (cm). Foram obtidos os coeficientes de correlações (fenotípicas, genotípicas e ambientais), realizada a análise de componentes principais e a importância dos caracteres pelo método proposto por Singh. O método de Singh e componentes principais foram parcialmente concordantes na distinção dos caracteres avaliados. Os caracteres dias para a emergência, largura do folíolo apical, florescimento e comprimento do folíolo apical foram os principais determinantes para quantificação dos genótipos, e os que mais contribuíram significativamente para a variabilidade de feijão-caupi. A característica menos discriminante pela análise de componentes principais e recomendada para descarte foi o vigor da planta. aAgronomic traits aCowpeas aEnvironmental factors aGenetic variation aGreenhouses aPhenotype aPlant breeding aCaracterísticas Agronômicas aCondição Ambiental aEstufa aFeijão aFeijão de Corda aFenótipo aGenótipo aMelhoramento Genético Vegetal aVariação Genética aVigna Unguiculata aAcre aAmazonia Occidental aAmazônia Ocidental aCaupi aFactores ambientales aFitomejoramiento aInvernaderos aRio Branco (AC) aUniversidade Federal do Acre (Ufac) aWestern Amazon1 aBEBER, P. M.1 aNASCIMENTO, F. S. S. do1 aSANTOS, V. B. dos1 aMARINHO, J. T. de S. tRevista Ciência Agronômicagv. 49, n. 2, p. 267-274, abr./jun. 2018.