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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
09/09/2019 |
Data da última atualização: |
18/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
PASSOS, L. P.; SILVA, I. S.; LIMA, L. C. R. S.; MITTELMANN, A.; REIS, P. R. C.; EITERER, L. P.; SILVA, J. C. J. |
Afiliação: |
LEONIDAS PAIXAO PASSOS, CNPGL; Isis Soares e Silva, IF - Rio Pomba; Lorena Costa Rosa de Souza Lima, CES/JF; ANDREA MITTELMANN, CNPGL; Paola Ramos Coutinho Reis, UFJF; Lucas Prudêncio Eiterer, CES/JF; Júlio César José da Silva, UFJF. |
Título: |
Respostas fisiológicas do azevém anual cv. BRS Ponteio ao estresse osmótico induzido por manitol. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 24., 2019, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2019. |
Páginas: |
4 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editor Técnico: Leônidas Paixão Passos, Embrapa Gado de Leite. |
Conteúdo: |
Resumo: Os efeitos do choque osmótico induzido por níveis crescentes de manitol foram avaliados sobre indicadores fisiológicos do azevém anual cv. BRS Ponteio. O estresse causou decréscimos lineares na taxa transpiratória e no comprimento da parte aérea e reduções quadráticas nos pesos verdes da parte aérea e total e no peso seco da parte aérea, os quais se tornaram mais pronunciados na medida em que a osmolaridade do meio de cultivo foi diminuída. Embora as respostas em pesos verde e seco da raiz não tenham sido significativas, houve forte tendência de aumento nessas variáveis, sinalizando uma possível expansão do sistema radicular em busca de suprimento hídrico para neutralizar o processo de osmose. O teor de clorofila não foi alterado, sugerindo que o aparato fotossintético permaneceu pouco afetado pelo estresse abiótico. Conclui-se que a cv. BRS Ponteio tem alta sensibilidade ao déficit hídrico e que o manitol é um agente osmótico factível para estudos de relações hídricas com o azevém anual. |
Palavras-Chave: |
Azevém anual; BRS ponteio; Estresse térmico; Manitol. |
Thesagro: |
Lolium Multiflorum. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/201781/1/03-Respostas-fisiologicas-do-azevem-anual.pdf
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Marc: |
LEADER 01951nam a2200265 a 4500 001 2112077 005 2022-11-18 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aPASSOS, L. P. 245 $aRespostas fisiológicas do azevém anual cv. BRS Ponteio ao estresse osmótico induzido por manitol.$h[electronic resource] 260 $aIn: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 24., 2019, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite$c2019 300 $a4 p. 500 $aEditor Técnico: Leônidas Paixão Passos, Embrapa Gado de Leite. 520 $aResumo: Os efeitos do choque osmótico induzido por níveis crescentes de manitol foram avaliados sobre indicadores fisiológicos do azevém anual cv. BRS Ponteio. O estresse causou decréscimos lineares na taxa transpiratória e no comprimento da parte aérea e reduções quadráticas nos pesos verdes da parte aérea e total e no peso seco da parte aérea, os quais se tornaram mais pronunciados na medida em que a osmolaridade do meio de cultivo foi diminuída. Embora as respostas em pesos verde e seco da raiz não tenham sido significativas, houve forte tendência de aumento nessas variáveis, sinalizando uma possível expansão do sistema radicular em busca de suprimento hídrico para neutralizar o processo de osmose. O teor de clorofila não foi alterado, sugerindo que o aparato fotossintético permaneceu pouco afetado pelo estresse abiótico. Conclui-se que a cv. BRS Ponteio tem alta sensibilidade ao déficit hídrico e que o manitol é um agente osmótico factível para estudos de relações hídricas com o azevém anual. 650 $aLolium Multiflorum 653 $aAzevém anual 653 $aBRS ponteio 653 $aEstresse térmico 653 $aManitol 700 1 $aSILVA, I. S. 700 1 $aLIMA, L. C. R. S. 700 1 $aMITTELMANN, A. 700 1 $aREIS, P. R. C. 700 1 $aEITERER, L. P. 700 1 $aSILVA, J. C. J.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
31/10/2013 |
Data da última atualização: |
31/10/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
FAGERIA, N. K.; MOREIRA, A.; CASTRO, C.; MORAES, M. F. |
Afiliação: |
NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; ADONIS MOREIRA, CNPSO; CESAR DE CASTRO, CNPSO; M. F. MORAES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO, Barra do Garças. |
Título: |
Optimal acidity indices for soybean production in brazilian oxisols. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 44, n. 20, p. 2941-2951, 2013. |
ISSN: |
0010-3624 |
DOI: |
10.1080/00103624.2013.829484 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Soybean is an important crop for the Brazilian economy, and soil acidity is one of the main yield-limiting factors in Brazilian Oxisols. A field experiment was conducted during three consecutive years with the objective to determine soybean response to liming grown on Oxisols. Liming rates used were 0, 3, 6, 12, and 18 Mg ha−1. Liming significantly increased grain yield in a quadratic trend. Ninety percent maximum economic grain yield (2900 kg ha−1) was achieved with the application of about 6 Mg lime ha−1. Shoot dry weight, number of pods per plant, and 100-grain weight were also increased significantly in a quadratic fashion with increasing liming rate from 0 to 18 Mg ha−1. These growth and yield components had a significant positive association with grain yield. Maximum contribution in increasing grain yield was of number of pods per plant followed by grain harvest index and shoot dry weight. Uptake of nitrogen (N) was greatest and phosphorus (P) was least among macronutrients in soybean plant. Nutrient-use efficiency (kg grain per kg nutrient accumulation in grain) was maximum for magnesium (Mg) and lowest for N among macronutrients. Application of 3 Mg lime ha−1 neutralized all aluminum ions in soil solution. Optimal acidity indices for 90% of maximum yield were pH 6.0, calcium (Ca) 1.6 cmolc kg−1, Mg 0.9 cmolc kg−1, base saturation 51%, cation exchange capacity (CEC) 4.8 cmolc kg−1, Ca/Mg ratio 1.9, Ca / potassium (K) ratio 5.6, and Mg/K ratio 3.0. MenosSoybean is an important crop for the Brazilian economy, and soil acidity is one of the main yield-limiting factors in Brazilian Oxisols. A field experiment was conducted during three consecutive years with the objective to determine soybean response to liming grown on Oxisols. Liming rates used were 0, 3, 6, 12, and 18 Mg ha−1. Liming significantly increased grain yield in a quadratic trend. Ninety percent maximum economic grain yield (2900 kg ha−1) was achieved with the application of about 6 Mg lime ha−1. Shoot dry weight, number of pods per plant, and 100-grain weight were also increased significantly in a quadratic fashion with increasing liming rate from 0 to 18 Mg ha−1. These growth and yield components had a significant positive association with grain yield. Maximum contribution in increasing grain yield was of number of pods per plant followed by grain harvest index and shoot dry weight. Uptake of nitrogen (N) was greatest and phosphorus (P) was least among macronutrients in soybean plant. Nutrient-use efficiency (kg grain per kg nutrient accumulation in grain) was maximum for magnesium (Mg) and lowest for N among macronutrients. Application of 3 Mg lime ha−1 neutralized all aluminum ions in soil solution. Optimal acidity indices for 90% of maximum yield were pH 6.0, calcium (Ca) 1.6 cmolc kg−1, Mg 0.9 cmolc kg−1, base saturation 51%, cation exchange capacity (CEC) 4.8 cmolc kg−1, Ca/Mg ratio 1.9, Ca / potassium (K) rat... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Acidez do solo; Fertilidade do solo; PH; Soja. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02204naa a2200229 a 4500 001 1969986 005 2013-10-31 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a0010-3624 024 7 $a10.1080/00103624.2013.829484$2DOI 100 1 $aFAGERIA, N. K. 245 $aOptimal acidity indices for soybean production in brazilian oxisols.$h[electronic resource] 260 $c2013 520 $aSoybean is an important crop for the Brazilian economy, and soil acidity is one of the main yield-limiting factors in Brazilian Oxisols. A field experiment was conducted during three consecutive years with the objective to determine soybean response to liming grown on Oxisols. Liming rates used were 0, 3, 6, 12, and 18 Mg ha−1. Liming significantly increased grain yield in a quadratic trend. Ninety percent maximum economic grain yield (2900 kg ha−1) was achieved with the application of about 6 Mg lime ha−1. Shoot dry weight, number of pods per plant, and 100-grain weight were also increased significantly in a quadratic fashion with increasing liming rate from 0 to 18 Mg ha−1. These growth and yield components had a significant positive association with grain yield. Maximum contribution in increasing grain yield was of number of pods per plant followed by grain harvest index and shoot dry weight. Uptake of nitrogen (N) was greatest and phosphorus (P) was least among macronutrients in soybean plant. Nutrient-use efficiency (kg grain per kg nutrient accumulation in grain) was maximum for magnesium (Mg) and lowest for N among macronutrients. Application of 3 Mg lime ha−1 neutralized all aluminum ions in soil solution. Optimal acidity indices for 90% of maximum yield were pH 6.0, calcium (Ca) 1.6 cmolc kg−1, Mg 0.9 cmolc kg−1, base saturation 51%, cation exchange capacity (CEC) 4.8 cmolc kg−1, Ca/Mg ratio 1.9, Ca / potassium (K) ratio 5.6, and Mg/K ratio 3.0. 650 $aAcidez do solo 650 $aFertilidade do solo 650 $aPH 650 $aSoja 700 1 $aMOREIRA, A. 700 1 $aCASTRO, C. 700 1 $aMORAES, M. F. 773 $tCommunications in Soil Science and Plant Analysis, New York$gv. 44, n. 20, p. 2941-2951, 2013.
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Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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